Oni sude Serbian Bowl XIII!

3311

Nastavljajući pokazano dobru praksu, Udruženje sudija američkog fudbala SAAF će i ovaj Serbian Bowl suditi u ekipi od osam sudija.

Osam sudija je neophodno kako bi se na pravi način pokrila interakcija linija napada i odbrane, kao i svi ostali segmenti igre, te ispratila najdinamičnija dešavanja na terenu.

U subotu će sudijsku ekipu činiti:

Referee | Svetozar Kobilarov
Predsednik USAF SAAF je aktivan sudija od 2006. Iza sebe ima odsuđenih preko 250 utakmica, od kojih ubedljivo najveći broj na poziciji referee. U subotu sudi svoj šesti Serbian Bowl, a prvi kao vođa sudijske ekipe

Za njega je svaki Serbian Bowl posebna utakmica. Uprkos brojnim IFAF i EFAF turnirima i takmičenjima, i drugim značajnim događajima, sama atmosfera i osećaj baš pred Serbian Bowl su drugačiji nego pred bilo koju drugu utakmicu. Priprema za utakmicu koja uvek traje nekoliko nedelja, pažljivo prolaženje kroz svaki detalj i rad na tome da sve prođe što je moguće bliže savršenom, čini ovaj događaj posebnim.

Naravno, kada se ekipe postave za prvi kik-of, to je nadalje ipak samo jedna u nizu utakmica, ali svaki put jedna od onih koje se pamte.

Centre Judge | Katarina Milojković
Jedini domaći sudija koji iza sebe ima finale IFAF muškog svetskog prvenstva, sudi američki fudbal od 2006.

Za Katarinu je velika čast i priznanje da bude izabrana i deli pravdu onima koji su bili najbolji na terenu tokom cele sezone, što ujedno sa sobom nosi i veliku odgovornost. Biti važan deo tako značajnog događaja je ono čemu svaki sudija teži.

Umpire | Aleksandar Banković
Komesar za suđenje sudi od 2009. godine. Odsudio je preko 250 utakmica u Srbiji i značajan broj u inostranstvu.

Ukazano poverenje da bude deo sudijske ekipe koja sudi Serbian Bowl po treći put je za Aleksandra velika čast i potvrda da naporan i istrajan rad uvek bude primećen i nagrađen.

Head Linesman | Marko Kosi
Marko je od 2009. odsudio preko 170 utakmica. Najvažnije utakmice do sada su mu Serbian Bowl IX i Serbian Bowl XI i dve utakmice Lige šampiona prošle sezone.

Za Marka je ova utakmica kruna sezone svakako, a možda i dosadašnje karijere. Otprilike, kao kad NFL sudija bude delegiran za Super Bowl, kaže da se i on sada tako oseća.

Line Judge | Dejan Mihajlov
Suđenjem američkog fudbala se bavi od 2008. godine. Tokom 10 sezona odsudio je oko 150 utakmica, većinom u domaćim takmičenjima i oko 10 međunarodnih utakmica (u okviru Alpe Adria lige, CEFL lige, kao i u Challenge kupu i Interligi).

Suditi Serbian Bowl za Dejana znači veliku čast, ali i odgovornost, kao i dodatnu motivaciju za dalje napredovanje u obavljanju sudijskog zadatka.

Back Judge | Željko Mančić
Američki fudbal sudi s pauzama od začetaka ovog sporta u Srbiji 2005. godine. Do sada je odsudio oko 200 domaćih i međunarodnih utakmica, od čega oko 180 utakmica „tekl” fudbala i oko 20 fleg turnira. Najvažnije utakmice na kojima je sudio su finale CEFL kupa održanog juna 2017, zatim finale Juniorske U19 SAAF lige 2016, Balkan Bowl 2016, Evropsko prvenstvo u fleg fudbalu U15 održan u Beogradu 2016. i nekoliko finala fleg fudbala SAAF lige.

Pored domaćih takmičenja, značajno iskustvo je stekao i u nacionalnim ligama Italije, Slovenije i Hrvatske. Van terena od juna 2016. obavlja funkciju sekretara USAF SAAF i predsednika Disciplinske komisije USAF SAAF.

Serbian Bowl za njega predstavlja krunu takmičarske sezone i verovatno jednu od najjačih utakmica koju će suditi ove godine. Očekuje da će ovaj meč značajno doprineti njegovom iskustvu, što mu ujedno daje dodatnu motivaciju da zajedno sa svojim kolegama predstavi sudijski poziv u najboljem svetlu.

Side Judge | Mlađen Čolović
Mlađen je deo sudijske organizacije od njenog osnivanja 2004. godine. Do sada je odsudio preko 150 utakmica u svim rangovima. Iza sebe ima četiri Serbian Bowla i dva finala CEFL lige.

Za Mlađena biti deo Serbian Bowla znači biti deo onog najboljeg što američki fudbal u Srbiji može da ponudi.

Field Judge | Ivana Lazić
Druga devojka koja je svojim radom više nego zaslužila da sudi Serbian Bowl se američkim fudbalom bavi od 2012.god. Do sada je sudila oko 160 utakmica „tekl” fudbala i oko 30 fleg turnira.

Od takmičarski značajnijih utakmica izdvaja finale hrvatske lige 2013, finale PLS 2014, finale juniorske lige 2016, finalne turnire fleg lige… Pored domaćih prvenstava sudila je i regionalna takmičenja: CEFL, ligu Slovenije, Italije, Balkan Bowl 2016. itd.

Pored suđenja, od 2012. bila je deo i disciplinske komisije, aktivan član komisije za obuku novih sudija, a od 2016. član je Izvršnog odbora USAF SAAF.

Kada je reč o Serbian Bowlu XIII, Ivana ističe: „Posle duge i uzbudljive sezone, gde sudimo različita takmičenja, svakako je najveći uspeh suđenje finala, učešće u spektaklu gde se sastaju trenutno dve najbolje ekipe. Ono što je bitno i što očekujem od sebe jeste da za ovu utakmicu dam svoj maksimum i time opravdam svoju poziciju. Ozbiljnim spremanjem, detaljnom analizom ekipa, verujem da to i hoću”, kaže Ivana i dodaje da je najbitnije ostaviti najbolju sliku sebe na terenu, budući da na kraju niko od njih ne predstavlja sebe, već i sve druge kolege USAF-a.

„Očekujem korektno ponašanje, jer samo takva iskustva imam, kada se radi o ovim ekipama, i naravno fer i korektnu igru, sa što manje zastavica. Srećno svima u finalu”, poručuje Ivana Lazić.