Finale Treće lige Srbije: Knights Klek vs Royal Crowns Kraljevo

2215

Posle 11 dugih godina Klek Knights i Kraljevo Royal Crowns ponovo će ukrstiti koplja u jednoj finalnoj utakmici. U završnici Treće lige Srbije u nedelju 18. juna vodiće bitku za plasman u viši rang – u Drugu ligu Srbije.

Te, sad već daleke 2006. godine, Vitezovi i Krune su se sastali u Vršcu, u finalu tadašnje lige bez opreme. Klečani su bili uspešniji, spretniji i srećniji, i osvojili su svoju prvu titulu pobedom nad velikim rivalom od 16 : 7.

Od tada je proteklo mnogo vode i Ibrom i Begejom. Timovi su se drastično izmenili, u ekipi Vitezova i dalje igra nekolicina igrača koji su igrali i tad, poput braće Sporin, Dragomira Milanovića, Dejana Janečke i Bojana Bikića. Sad su svi veterani, dok će u ekipi Kraljeva iz te uspešne kraljevačke generacije nanovo zaigrati ofanzivni linijaš Janko Popović .

Finale lige bez opreme 2006

No, tu su sad i neki novi momci. Krune su predvođene Dobrosavom Manićem, iskusnim vukom i prekaljenim ratnikom, koji se vratio u tim da pomogne mladim momcima, da ih vodi kroz teške bitke u nastojanjima da se vrate gde pripadaju po tradiciji i znanju – u vrh američkog fudbala u Srbiji. Inače, Manić predstavlja odličnu zamenu za kapitena i vođu ove ekipe od prošle sezone, sjajnog Alekse Denovića koji je ljubičasti dres Kruna zamenio za boje Vukova iz Beograda.

Zbog svega ovog očekuje nas jedno izuzetno zanimljivo i krajnje neizvesno finale. Kao i u svakom finalu, favorita nema. I jedna i druga ekipa zasnivaju svoju igru na jakoj odbrani i solidnom napadu. Iako se utakmica igra u Zrenjaninu, na Vojnom stadionu, sigurno će i Krune imati šta da kažu i pokažu.

Krune su primile samo 16 poena, a Vitezovi 20, od toga 12 greškom napada, dok je odbrana, sama, dozvolila 8 poena iliti jedan tačdaun i jedno pretvaranje za dva poena, u utakmici četvrtfinala sa Obrenovcem. Napadi su bili dovoljno dobri da i jedne i druge uvedu u veliko finale. Vitezovi su tu bili nešto uspešniji jer su postigli čak 132 poena u pet utakmica, dok su Krune postigle 84.

Željko Đajić, glavni trener Vitezova, istakao je da za klub iz Kleka finalni meč Treće lige Srbije ima veliki značaj. Nakon uspešno odigrane utakmice polufinala protiv Sharksa iz Šapca, okrenuli su se ka finalu i usmerili pažnju na narednog protivnika, prema kojem neguju veliko uvažavanje.

– Napokon smo dočekali i ovo utakmicu koja nam jako puno znači za dalju stabilnost i sigurnost kluba, ali i koja nas vraća polako na staze stare slave. Šta reći o ovoj ekipi a da ne bude preterivanje? Radi se o našem starom rivalu s kojim boj bijemo od naše prve sezone. Nikad nismo s njima lako izlazili na kraj pa ne očekujemo ni sad. Iako su dosta podmladili tim, trenerski kadar je nepromenjen gotovo od njihovih početaka. Srđan Ćosić i Goran Seničić su za mene žive legende ovog sporta, velika gospoda i veliki sportski radnici koji svake godine iznedre nekoliko novih momaka koji će predstavljati budućnost srpskog američkog fudbala. Imaju sigurno uz Inđiju i Mitrovicu najbolju školu fudbala za mlađe kategorije u Srbiji, i odatle crpe snagu i za seniorsku ekipu. Jako su disciplinovani i taktički i tehnički dobro obučeni. Predvodi ih na terenu odlični Dobrosav Manić, a veliku pomoć ima od raning-beka Kristijana Zabunovića, kao i od mladih vajd-risivera – ocenio je trener Đajić, a o šansama u finalu, rekao je:

– Kao i svako finale, šanse su 50/50 i nema favorita. Mi ćemo biti spremni, daćemo sve od sebe da pobedimo i da se vratimo u drugu ligu. To nam je bio cilj od početka sezone i verujem da je došlo vreme za to – poručio je šef struke klečanske ekipe.

Finale se igra u nedelju 18. juna na Vojnom stadionu u Zrenjaninu s početkom u 17.00 časova. Pobednik će se plasirati u viši rang, a poražena ekipa imaće još jednu šansu za isti domet, i to u doigravanju sa šestoplasiranim timom Druge lige Srbije – ekipom Wild Dogs iz Novog Sada.