CEFL Bowl XII: Wild Boarsi vicešampioni

1522
Foto: Goran Milosavljević (CEFL)

Austrijska ekipa Swarco Raiders Tirol osvojila je ovogodišnji CEFL Bowl XII, pobedivši u finalu regionalne Centralnoevropske lige u američkom fudbalu aktuelne prvake Srbije KAF Wild Boars sa 55 : 20 (po četvrtinama 7 : 7, 20 : 0, 21 : 7 i 7 : 6).

Tim iz Kragujevca održavao je tempo i rezultatski priključak do druge četvrtine, dok je ostatak meča uglavnom pripao austrijskom gigantu i njihovom fantastičnom kvoterbeku Šonu Šeltonu koji je zaslužno poneo nagradu MVP finala.

Prvi napad pripao je Veprovima. Kvoterbek Dalton Oliver, kojem je ovo četvrti meč u dresu Boarsa, uspešno je povezao s loptom Strahinju Stepovića i Stefana Đurića. Iako je drajv obećavao da će se uspešno i završiti, pomalo nervozni Kragujevčani načinili su tri greške koje su ih primorale da pantuju.

Kvoterbek Raidersa Amerikanac Šon Šelton je potom preuzeo inicijativu i s dva „projektila” prebacio 61 jardu, što je tim iz Inzbruka dovelo do gol-linije, te je u sledećem pokušaju istrčao 7 jardi za prvi tačduan na meču. Međutim, to nije previše omelo Veprove, pa su pasovima kvoterbeka Daltona Olivera hvatači postepeno osvajali teren, došavši do „crvene zone” domaćina. Istrčavši 2 jarde, Oliver je uhvatio rezultatski priključak, izjednačivši na 7 : 7.

Foto: Goran Milosavljević (CEFL)

Međutim, iskustvo igranja velikih mečeva koje ima austrijski tim pokazalo se u najboljem svetlu u drugoj četvrtini. Šelton je tada demonstrirao odlično poznavanje svojih saigrača, sprovodeći perfektno sve zamisli stručnog štaba na čelu sa trofejnim trenerom Šuanom Fatahom. Sa end-zonom je spojio Fabijana Abfaltera i Aleksandra Niclnadera, a trčanjem za tačdaun im se pridružio i raning-bek Tobijas Bonati za, u tom momentu, velikih 27 : 7 na poluvremenu.

Nakon pauze, Bonati je još jednom poentirao (34 : 7), ali se Wild Boarsi ni tada nisu predavali, silno motivisani da što dostojanstvenije u ogromnom izazovu predstave svoju zemlju i klub. Već u prvoj akciji Oliver je kratkim pasom pronašao trkača Lorana Čimangu, koji je fenomenalno koristio blokove saigrača i istrčao 63 jarde za tačdaun (34 : 14).

Foto: Goran Milosavljević (CEFL)

Do kraja finalnog susreta Šon Šelton je kompletirao tačdaun pasove ka brzonogom sunarodniku Kajlu Kalahanu i Danijelu Saureru, a u međuvremenu je i sam utrčao u end-zonu, pa je sa ukupno četiri tačdauna pasom i dva trčanjem sasvim zasluženo poneo titulu najkorisnijeg igrača finala.

Poraz Kragujevčana je ublažio jedan od najboljih pojedinaca u redovima Veprova Strahinja Stepović, uhvaćenim pasom Olivera od 7 jardi.

Razumljivo, Šelton je bio presrećan zbog trijumfa svog tima te osvojenog prvog šampionskog naslova u CEFL-u.

– Veoma sam zadovoljan načinom na koji sam igrao zajedno sa svojim napadom. Igrali smo veoma dobro, čak i u kasnim trenucima igre i veoma sam ponosan na svoje saigrače. Ova titula mnogo znači. Kad god pobedite u međunarodnom takmičenju s drugim nacionalnim šampionima, i pritom imate skor 3–0 s njima, morate biti ponosni zbog toga. I stekao sam veliko poštovanje prema Veprovima. Putovati dovde (prim. aut. do Inzbruka) i igrati na način na koji su oni to uradili – kapa dole! Izašli su, poentirali nakon našeg našeg vođstva i ni u jednom trenutku se nisu predavali. Izuzetno su težak protivnik i pokazali su da zaslužuju da budu ovde – rekao je posle meča kvoterbek Swarco Raidersa.

Foto: Goran Milosavljević (CEFL)

Šuan Fatah, glavni trener Austrijanaca, takođe je pohvalio svoj tim.

– Izgubili smo polovinu tima u odnosu na prošlu godinu, a otvorili smo novo poglavlje. Rekao sam mladim momcima: „Vi sada ispusujete novo poglavlje. Iskusni momci su otišli, a sada vi preuzimate.” Ovo je prvi put da su imali šansu da osvoje trofej, nadam se tek jedan od mnogih. Odgovorili su na to sjajno. Turnir je bio težak. S obzirom na našu situaciju, nismo znali koliko ćemo dobri biti. Pobediti – to je sjajno! Divan osećaj. Imali smo taj cilj, dostigli smo ga, sada moramo da tražimo sledeći. Želimo da osvajamo međunarodne titule – izjavio je iskusni Nemac.

Glavni trener Wild Boarsa Aleksandar Ristić Alf rekao je da je za njegov tim ovo bilo veliko iskustvo i pravi test.

– Ovo je bila jako velika utakmica za nas, svi smo želeli da vidimo gde smo u ovom trenutku u odnosu na najbolje timove u Evropi, gde Raidersi svakako spadaju. Ovo je bio pravi test za nas, da vidimo da li smo do sada dobro radili i da li možemo da igramo protiv ovih momaka. Na kraju, iako nisam zadovoljan rezultatom, svakako sam zadovoljan igrom. Ova utakmica nam je mnogo pokazala i mnogo smo naučili iz nje. Napravili smo mnogo grešaka i dozvolili im dosta lakih poena i „big plejeva” – osvrnuo se na meč popularni Alf.

Kretanje rezultata

 1/4 – 7 : 7
7 : 0 – trčanje 7 yd, Šon Šelton; PAT Tomas Pihlman
7 : 7 – trčanje 2 yd, Dalton Oliver; PAT Petar Goić
 2/4 – 20 : 0
13 : 7 – pas 4 yd, Šelton ka Fabijanu Abfalteru; TPC neuspešan
20 : 7 – trčanje 8 yd, Tobijas Bonati; PAT Pihlman
27 : 7 – pas 40 yd, Šelton ka Aleksandru Niclnaderu; PAT Pihlman
 3/4 – 21 : 0
34 : 7 – trčanje 14 yd, Bonati; PAT Pihlman
34 : 14 – pas 63 yd, Oliver ka Loranu Čimangi; PAT Goić
41 : 14 – pas 10 yd, Šelton ka Kajlu Kalahanu; PAT Pihlman
48 : 14 – trčanje 29 yd, Šelton; PAT Pihlman
 4/4 – 7 : 6
48 : 20 – pas 7 yd, Oliver ka Strahinji Stepoviću; PAT neuspešan
55 : 20 – pas 3 yd, Šelton ka Danijelu Saureru; PAT Pihlman

Informacije u tekstu su korišćene, prevedene i prilagođene iz sledećih izvora:
European-league.com
Wildboars.rs