GAT Dukes i Alp Devils u borbi za prvi CEFL Kup trofej

1858
Foto: GAT Dukes

Novosadska ekipa GAT Dukes igraće u finalu CEFL Kupa protiv slovenačkog kluba Alp Devils iz Kranja. Utakmica se igra u subotu 10. juna od 15.00 sati u Kranju.

U regionalnoj Centralnoevropskoj ligi u američkom fudbalu (CEFL) ove godine ustanovljeno je novo takmičenje – CEFL Cup – za koje se prijavilo sedam ekipa iz Srbije i regiona, podeljenih u dve konferencije: istočnu i zapadnu.

Foto: CEFL

U zapadnoj grupi takmičili su se Kranj Alp Devils, Sarajevo Spartans i Zagreb Patriots, dok su se u istočnoj konferenciji našla četiri tima SPORT KLUB Prve lige Srbije: Novi Sad Dukes, Inđija Indians, Sirmium Legionaries i Belgrade Blue Dragons. Njihovi dueli u okviru domaćeg prvenstva bodovali su se i za CEFL Cup.

Nakon faze takmičenja u grupama, slovenačka ekipa iz Kranja i sarajevski Spartanci ostvarili su najbolji skor od tri pobede i jednog poraza, ali je zbog bolje gol razlike od samo šest poena prvo mesto u grupi pripalo Slovencima. To praktično znači da je jedan tačdaun delio ekipu iz BiH do završnice i borbe za trofej. Patriote iz Zagreba ostale su na začelju tabele.

S druge strane, u istočnoj konferenciji je situacija manje-više poznata, budući i da je poznat rasplet na tabeli SPORT KLUB Prve lige Srbije nakon regularnog dela prvenstva. U ovom slučaju, nekadašnji šampioni CEFL-a, novosadski GAT Dukesi, koji su pobedili sva tri svoja rivala, zauzeli su 1. mesto u grupi. Blue Dragonsi su sa skorom 2–1 (pobede protiv Legionara i Indiansa i poraz u odlučujućem duelu s Novosađanima), zauzeli 2. mesto, ekipa iz Inđije se našla na 3. mestu (skor 1–2), dok su Legionari, bez pobede u ovoj grupi, ostali na dnu tabele i u ukupnom plasmanu zauzeli su 7. mesto.

CEFL Kup je takmičenje koje je osmišljeno kao razvojna liga za klubove koji svoje kvalitete i talente mogu da pokažu i na međunarodnoj sceni, te da se na taj način šire afirmišu i stiču više iskustva.

Novosadska ekipa se osmi put takmiči u CEFL-u, a svakako da je najupečatljiviji nastup bio onaj iz 2015. godine, kada su i osvojili najvažniji trofej – CEFL Bowl X. Ni Plavi zmajevi a ni Indiansi, nisu stranci u ovom takmičenju, budući da su oba tima nekada učestvovala u takmičenju koje je bilo preteča sadašnjeg CEFL Kupa. Legionari su se poslednji put takmičili u okviru regionalne lige 2006. godine.

Tako će predstojećeg vikenda biti odigrana tri meča koji će odrediti i konačan plasman u Kupu. Svakako, najznačajniji duel biće između prvoplasiranih timova istočne i zapadne konferencije, GAT Dukesa i Alp Devilsa, čiji će ishod i odrediti šampiona u uvom takmičenju.

Pored njih, predstojećeg vikenda u meču za 3. mesto sastaju se Spartansi i Blue Dragonsi, a 5. mesto definisaće ishod utakmice trećeplasiranih ekipa Zagreb Patriotsa i Indiansa iz Inđije.

Raspored utakmica u završnici Kupa CEFL izgleda ovako:

Finale

Kranj Alp Devils – Novi Sad GAT Dukes
subota 10. jun, 15.00 h
Stadion FK Naklo, Slovenija

Meč za 3. mesto

Sarajevo Spartans – Beograd Blue Dragons
nedelja, 11. jun, 14.00 h
Stadion Koševo, Sarajevo

Meč za 5. mesto

Zagreb Patriots – Inđija Meridian Indians
subota 10. jun, 15.00 h
Stadion FK Podsused, Zagreb