CEFL: Wild Boarsi u finalu protiv austrijskog giganta Swarco Raidersa

2339
Foto: Željko Nešić

Aktuelni prvak Srbije Kragujevac Wild Boars igraće u subotu 10. juna finalni meč regionalne Centralnoevropske lige u američkom fudbalu (CEFL) protiv šampiona Austrije i vicešampiona Evrope – ekipe Swarco Raiders Tirol.

Dva državna prvaka plasirala su se u finale osvajanjem prvog mesta u svojim konferencijama. Swarco Raiders je u okviru zapadne grupe pobedio šampione Poljske – Wroclaw Panthers i Danske – Triangle Razorbacks. S druge strane, Wild Boarsi su izborili plasman u završnicu ostvarivši dve značajne pobede protiv turskog i mađarskog šampiona – Istanbul Koç Rams i Budapest Cowbells – ali i u domaćem prvenstvu trijumfom nad svojim velikim rivalima – SBB Vukovima, u meču koji se takođe računao za CEFL.

Ovogodišnji CEFL, nema sumnje, jači je nego ikad pre. Čak četiri nova kluba pristupila su takmičenju, a tome se dodaje i povratak upravo Divljih veprova – prvih osvajača CEFL trofeja 2006. godine, kojima je ovo peto učešće u popularnom regionalnom prvenstvu.

Svi oni, izuzev SBB Vukova koji su i najtrofejnija CEFL ekipa, državni su prvaci, pa je takva konstalacija snaga bila signal da je pred organizatorima i učesnicima najjači turnir do sada.

Austrijsku ekipu je do finala predvodio glavni trener Nemac Šuan Fatah, jedan od najuspešnijih trenera u Evropi, koji kormilo ekipe iz Inzbruka drži od 2011. godine. Njegovi saradnici su ofanzivni koordinator Li Rouland i defanzivni Kevin Heron.

Jedan od najboljih evropskih klubova osnovan je 1992. godine, a osvajao je nacionalni šampionat Austrije pet puta (2004, 2006, 2011, 2015. i 2016), dok su vicešampioni bili čak osam! Od 2008. godine ostvaruju intenzivnu saradnju sa NFL „imenjacima”, a jedan vid tog partnerstva jeste i pohađanje trenerskog kampa, gde austrijski treneri uče od najboljih.

Najubojitije oružje u napadu Raidersa jesu kvoterbek Šon Šelton (Sean Shelton) i raning-bek Sandro Placgumer (Sandro Platzgummer). Šelton je prebacio 415 jardi i postigao pet tačdauna u dve utakmice. Tome se dodaje i 90 istrčanih jardi i još dva tačdauna postignuta na taj način. Izrazito brz Placgumer osvojio je neverovatnih 520 jardi, dao dva tačdauna, uključujući i kick-off / punt return u svakom meču, celom dužinom terena.

Kada je reč o Wild Boarsima, i oni su vrlo suvereno „prošli” kroz svoju grupu i stigli do finala. Ipak, sezonu u ekipi iz Kragujevca je obeležila i promena kvoterbeka, pa je tako odličnog Amerikanca Ijana Maginisa zamenio takođe odlični sunarodnik Dalton Oliver. Hvatači Strahinja Stepović i Filip Nedeljković zaslužuju sve pohvale za svoje izdanje u utakmicama CEFL-a – Stepović ima „uhvaćenih” 136 jardi i postignuta četiri tačdauna, dok Nedeljković beleži 113 jardi i dva pogotka. Međutim, velika prednost srpskih šampiona mogla bi da bude čvrsta odbrana koja je dozvolila protivnicima u proseku jednocifren broj po meču.

Sve navedeno govori u prilog činjenici da istinske zaljubljenike u američki fudbal u subotu očekuje praznik sporta. Finalni meč CEFL Bowl XII na programu je 10. juna od 19.00 časova. Igra se na stadionu „Tivoli” u Inzbruku, impozantnom sportskom objektu u prestonici Tirola, na kojem inače svoje meče igraju Swarco Raidersi. Stadion je izgrađen 2000. godine, može da primi 15.000 gledalaca, ima pokrivene tribine, a bio je i domaćin svetskog prvenstva u američkom fudbalu 2011. godine.

Utakmicu možete pratiti pomoću online streaminga koji je obezbeđen na video-portalu domaćina RaidersTV.at.