Treća liga Srbije: Vitezovi i Kraljevske krune u okršaju za plasman u viši rang

2224
Kristijan Zabunović (Foto: KAF Royal Crowns)

Ekipe Klek Knights i Kraljevo Royal Crowns boriće se u trećeligaškom finalu za plasman u Drugu ligu Srbije, pošto su u polufinalnim susretima pobedili svoje rivale iz Šapca i Bečeja.

Vitezovi i Kraljevske krune sastaće se u utakmici za 1. mesto koja se po rasporedu takmičenja igra za vikend 17/18. jun, najverovatnije u Zrenjaninu, dok će se za utešno 3. mesto boriti Vidre i Sharksi.

Pored polufinalnih utakmica, u nedelju 4. juna u Obrenovcu odigran je i meč za 7. mesto između obrenovačkih Hawksa i zemunskih Pirata. Pobedu u tom duelu izvojevali su Pirati 12 : 0 (po četvrtinama 0 : 6, 0 : 0, 0 : 3, 0 : 3).

Pobednik finala dobija ulaznicu za Drugu ligu Srbije, dok će poraženi tim igrati baraž sa šestoplasiranim (odn. poslednjeplasiranim) timom Druge lige Srbije.

Kraljevo Royal Crowns – Bečej GTC Vianor Vidre 16 : 6

Prvi polufinalni duel odigrao se u lepoj atmosferi na Atletskom stadionu u Kraljevu pred oko 100 gledalaca. Da je iskustvo na strani Kraljevčana pokazalo se i u ovom meču u kojem su popularne Krune potvrdile svoju superiornost tokom dosadašnjeg dela takmičenja u kojem još nisu osetili poraz.

Nakon početnog odmeravanja snaga, u prvoj četvrtini koja je protekla bez poena, utakmicu su otvorili gosti iz Bečeja u drugoj, i to pasom kvoterbeka Vladimira Davidova čiju je loptu uhvatio Vanja Ivošević. Međutim, ispostavilo se da su to ostali jedini poeni najmlađeg tima američkog fudbala u Srbiji, koji je, uprkos porazu, u igračkom smislu pokazao veliki napredak u odnosu na debitantsko izdanje prošle godine.

Kraljevčanima su bila dovoljna dva tačdauna, jedan trkača Kristijana Zabunovića koji je nadoknadio početni rezultatski zaostatak, te jedan iskusnog kvoterbeka Dobrosava Manića koji je uspešno uposlio vajd-risivera Filipa Đokića. Zabunović i Spasenić bili su zaslužni i za dodatna dva poena prilikom sejftija koji je napravila protivnička ekipa u trećoj četvrtini.

Za najboljeg igrača utakmice proglašen je mladi hvatač Filip Đokić. Rođen 2001. godine, on je jedan od trenutno najtalentovanijih igrača i velika uzdanica američkog fudbala u Srbiji.

Mesto: Atletski stadion, Kraljevo
Datum i vreme: 4. jun, 16.00 h
Sudije: B. Milošević (R), D. Obradović (U), M. Nikolić (HL), Ž. Milovanović (LJ)

 1/4 – 0 : 0
 2/4 – 8 : 6
0 : 6 – pas 26 yd, Vladimir Davidov za Vanju Ivoševića; PAT neuspešan
8 : 6 – trčanje 15 yd, Kristijan Zabunović; TPC pas Lazar Lazić za Miloša Markovića
 3/4 – 0 : 0
10 : 6 – sejfti, Kristijan Zabunović i Nikola Spasenić
 3/4 – 8 : 0
16 : 6 – pas 30 yd, Dobrosav Manić za Filipa Đokića

Klek Knights – Šabac Sharks 28 : 0 (8 : 0, 8 : 0, 6 : 0, 6 : 0)

Mesto: Vojni stadion, Zrenjanin
Datum i vreme: 4. jun, 16.30 h
Sudije: D. Mihajlov (R), A. Ereš (U), J. Žuža (HL), D. Jakšić (LJ)

Na Vojnom stadionu u Zrenjaninu drugi put ove sezone snage su odmerili Vitezovi i Ajkule, ali za razliku od prethodnih duela, lakše nego što se očekivalo pobedu su odneli Klečani te tako izborili plasman u finale.

Po izuzetno sparnom i toplom vremenu za igru, ekipa Vitezova je pokazala mnogo bolju igru od gostiju iz Šapca i sasvim zasluženo pobedila. Klečani su bili prilično sigurni i dominantni u svim delovima igre i kao nagrada stigla je pobeda i plasman u finale.

Postigli su po tačdaun u svakoj četvrtini i pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. Istakao se Luka Škorić koji je postigao dva tačdauna, tako što je ušao na mesto kvoterbeka i „snikom” dva puta završavao duge drajvove svog tima.

Još su se istakli Ivan Pleva, koji je postigao tačdaun od 52 jarde i pritom imao ukupno čak 133 istrčane jarde, te Uroš Stojanović koji je na poziciji risivera imao tri hvatanja za 60 jardi uz postignut tačdaun, kojeg je sa loptom spojio kvoterbek Lazar Sporin.

Odbrana je s druge strane bila prilično dominantna i nije dozvoljavala Sharksima puno prostora. Gosti iz Šapca bili su solidni, borili su se koliko su mogli, ali više nisu postigli protiv raspoloženih Vitezova.

Vitezovi su finalu gde će najverovatnije na svome bunjištu dočekati Kraljevo Royal Crowns u još jednoj epskoj bitki sa ovom ekipom, s kojom su, podsećanja radi, igrali još 2006. u finalu tadašnje lige bez opreme.

 1/4 – 8 : 0
8 : 0 – Luka Škorić snik 1 yd; TPC Dragomir Milanović trčanje
 2/4 – 8 : 0
16 : 0 – pas 16 yd, Lazar Sporin za Uroša Stojanovića; TPC Škorić trčanje
 3/4 – 6 : 0
22 : 0 – trčanje 52 yd, Ivan Pleva
 4/4 – 6 : 0
28 : 0 – Luka Škorić snik 1 yd