Druga liga Srbije: Black Hornetsi dogodine u prvom rangu takmičenja

3413

Ekipa Black Hornets iz Jagodine biće sledeće sezone u najvišem rangu takmičenja. Atribut prvoligaša izborili su već u 4. kolu Druge lige Srbije, pobedivši Mamute u Kikindi sa 21 : 13.

Iako do kraja prvenstva u Drugoj ligi Srbije treba da se odigra još jedno redovno kolo, status prvoligaša Jagodinci su već stekli, i to svojim dosadašnjim učinkom, u kojem u četiri odigrane utakmice nemaju poraza. Poslednji meč igraju protiv Pastuva iz Požarevca, ali ta utakmica neće za njih imati takmičarskog značaja jer nijedan od preostalih klubova ne može da ugrozi njihov vrh tabele. Time su Hornetsi, još uvek nezvanično, postali i prvaci Druge lige Srbije.

Potpredsednik Stršljena Miloš Stanojlović istakao je da je njihov san ostvaren – biće najmlađi prvoligaši s jednom od najprogresivnijih škola američkog fudbala u Evropi.

– Osnovali smo se 20. jula 2013. godine, a 20. maja 2017. godine smo obezbedili Prvu ligu Srbije. U Jagodini se američki fudbal igra od 2006. i mnoge generacije su čekale ovaj dan. Dokazali smo svima koji su manje verovali u ovaj uspeh da treningom i odličnom organizacijom kluba možemo da pariramo ekipama koje postoje duže od nas i imaju mnogo veće budžete i mnogo bolje uslove treniranja. Stranci vole da dođu u naš klub i da žive u našem gradu, koji već godinama važi za grad sporta – izjavio je Stanojlović, čestitajući današnjem protivniku na možda najboljoj partiji ove sezone.

– Iznenadili su nas nešto dužim rosterom, koji su u međuvremenu registrovali, i dokazali su svima zašto su godinama u vrhu. Mi, nakon slavlja i kraćeg predaha, krećemo da planiramo dalji razvoj kluba. Sad će biti mnogo lakše. Ostalo nam je još jedno kolo do kraja, koje ćemo prirediti domaćoj publici.

Utakmica u Kikindi nije obilovala poenima, kako se možda očekivalo na osnovu dosadašnjih igara oba tima, u kojima su se napadi isticali više nego odbrana. Jedan tačdaun razlike bio je dovoljan da Jagodinci ostvare preko potrebnu pobedu, dok Mamutima ostaje da u preostalom meču protiv Wild Dogsa sigurnijom igrom ostanu u trci za baraž. Međutim, u tom raspletu neće sve zavisiti od njih.

Glavni trener Black Hornetsa Andreja Živković, povodom velikog uspeha svog tima, nije krio oduševljenje, ali je istovremeno zadržao dozu samokritičnosti.

– Nikad nisam u potpunosti zadovoljan igrom svog tima, ali moji momci su danas ostavili sve na terenu. Bilo je ovo krajnje nezgodno gostovanje, kvalitetan protivnik, rani termin odigravanja utakmice, put koji je trajao nešto više od 4 sata… Zaista težak poduhvat, ali prostora za izgovore nema. Možda se nismo prikazali u najboljem svetlu, ali smo ostali neporaženi ove godine. To definitivno govori o onome što smo postigli – ističe Živković, podsećajući da na početku sezone niko nije verovao u njih, što se u određenim merama održalo do danas.

– Preokrenuti tim koji je pre samo godinu dana bio pred ispadanjem u niži rang do šampiona lige težak je i mukotrpan proces u kom smo istrajali do kraja. Sada je sve jasno, mi smo budući prvoligaši, nastavljamo da napredujemo i ne plašimo se daljih izazova. Dok god sam na čelu ovog stručnog štaba, gajićemo šampionske ambicije i neprestano ćemo unapređivati sve strukture kluba – poručio je na kraju Andreja Živković.

Razlog poraza svog tima kvoterbek Mamuta Branislav Fekete vidi u nedovoljnom vremenu za oporavak i odmor igrača. Podsetimo, Kikinđani su pre samo šest dana odigrali težak meč protiv Angel Warriorsa iz Čačka.

– To je po meni bio ključ ovog poraza. Moramo da konsolidujemo redove i uđemo za tri nedelje s Novim Sadom spremni, kako bismo završili sezonu kako smo i počeli, samouvereno i uzdignutih glava – kazao je na kraju Fekete.

Pregled postignutih poena i kretanje rezultata nalazi se u nastavku.

Mesto: Kikinda, FK ŽAK
Datum i vreme: 20. maj, 12.00 h
Sudije: D. Mihajlov (R), A. Ereš (U), B. Mojsijević (HL), D. Jakšić (LJ), B. Medić (BJ)

Rezultat

 1/4 – 7 : 0
7 : 0 – pas 5 yd, Branislav Fekete za Marija Biroa; PAT Matija Almaši
 2/4 – 0 : 14
7 : 7 – pas 35 yd, Rajan Pahos za Bogdana Pavlovića; PAT Strahinja Jevremović
7 : 14 – pas 35 yd Pahos za Pavlovića; PAT Jevremović
 3/4 – 6 : 0
13 : 14 – pas 85 yd, Fekete za Almašija; TPC neuspešan
 4/4 – 0 : 7
13 : 21 – trčanje 5 yd, Darko Lazović; PAT Jevremović