Tesan poraz Orlića. Italijani ponovo kobni za Srbiju

3490
Foto: Dragan Zabunović

U odlučujućem meču za plasman na prvenstvo Evrope, pred više stotina navijača na stadionu FK BASK u Beogradu, juniorska reprezentacija Srbije poražena je od Italijana tesnim rezultatom 7 : 6.

Prvo poluvreme, naročito prvu četvrtinu obeležila je odlična igra odbrane Srbije i vrlo loš napad Italijana. Sjajnim reakcijama defanzivnih bekova pas gostiju je dva puta presečen, jednom zahvaljujući Borkoviću a jednom Grujoviću, međutim te intersepcije, kao i nekoliko odličnih akcija našeg tima nisu bile korisne zbog nekoliko „velikih” grešaka, poput defanzivnih pas-interfirensa.

Ipak, napad Azura nikako nije funkcionisao. Trčanje im nije polazilo za rukom, vrlo brzo je promenjen prvi kvoterbek, da bi potom bila viđena nešto bolja igra, pre svega kratkim pasovima.

U drugoj četvrtini nastavljen je snažan pritisak na kvoterbeka italijanske reprezentacije, pa su Grujović i Milanović u istom napadu gostiju ubeležili čak dva seka. Napad Srbije je svojim akcijama trčanjem „razdrmao” kvoterbek Aleksa Đokić, što je uticalo na odbranu Italije koja je bolje branivši takve akcije ostavljala dosta prostora srpskim hvatačima.

Jednim takvim hvatanjem krajem druge deonice Srbija je bila nadomak poentiranja, na samo jednu jardu od protivničke end-zone, međutim, ponovo su srpski faulovi i preostalo vreme bili fortuna za Italijane pa je rezultat ostao 0 : 0.

Treća četvrtina, u kojoj je naš tim imao prvi napad, počela je loše, prvo zbog delay of game pa odmah zatim i zbog interspecije Italijana, druge po redu na ovom meču. U tom posedu lopte Italijani su došli do prvih poena, 32 jarde dugačkim pasom Rikarda Kroste za Pjetra Previtalija.

Ipak, Srbija je ubrzo uzvratila sjajnom reakcijom specijalnog tima, kada je Aleksandar Borković vratio pant i istrčao 75 jardi. Međutim, Srbija nije uspela da realizuje dodatni šut za jedan poen, što će se ispostaviti ključnim za dalji tok meča i krajnjeg ishoda.

Italijani su konačno uspeli da razviju igru trčanjem, za šta je najviše bio zaslužan raning-bek Jusuf Ratib koji je lako probijao srpsku odbranu, najviše kroz sredinu. Nastavili su se jaki pritisci napada Azura, a igra nije uspevala da se preseli na polovinu terena gostiju.

Poslednja četvrtina obeležena je brojnim prekršajima na obe strane, a više snage i energije, koja se manifestovala „fizičkom” igrom, stavljala je Italijane u dominantniji položaj. S druge strane, Orlovi, dodatno psihološki opterećeni preokretom i postizanjem poena, nisu igrom prikazali više osim jake želje da to i postignu. Grešilo se, često je Srbija bila daleko od protivničke end-zone, a sve nade su pale u vodu kada je na polovini terena dva minuta pre kraja presečen pas mladog kvoterbeka Đokića.

Italijani su sačuvali loptu u svom posedu i bez stresa priveli meč kraju. Srbija je ispustila šansu da se nađe na završnici kontinentalnog šampionata, a domaćinu Francuskoj i braniocima titule Austriji pridružiće se juniorska reprezentacija Italije.

KRETANJE REZULTATA

 1/4 – 0 : 0
 2/4 – 0 : 0
 3/4 – 6 : 7
0 : 7 – pas 32 yd, Rikardo Krosta za Pjetra Previtalija; PAT Stefano Leidi
6 : 7 – vraćanje panta, Borković, 75 yd; PAT neuspešan, Todorov
 4/4 – 0 : 0

Fotografije: Dragan Zabunović