Druga liga Srbije 2017: Avala Golden Bears Bor

2606

Ekipi Avala Golden Bears iz Bora izmakla je šansa da se plasiranjem u finale Treće lige Srbije prošle godine automatski kvalifikuje u viši rang. Izgubili su tada od „imenjaka” iz Sofije. Ipak, odustajanjem klubova iz Niša i Vršca da se takmiče u drugom rangu, Borani su tako na osnovu plasmana i rezultata dobili priliku da se posle dve godine vrate u društvo drugoligaša.

– Spletom okolnosti, odustajanjem Nišlija i Vrščana, dobili smo poziv za popunu Druge lige. Ne znajući za taj ishod, pripreme smo započeli već u oktobru, nakon završetka seniorskog flega. Radilo se u sali na kondiciji i prijemu novih članova, a od januara smo krenuli sa intenzivnim instaliranjem i pripremanjem akcija za novi nivo takmičenja – izjavio je za naš sajt Damir Stojiljković, glavni trener Zlatnih medveda.

Njemu će na klupi stručnjaka pomagati Saša Petrović kao ofanzivni koordinator te Goran Dimitrijević kao defanzivni koordinator.

Iako je za njih Druga liga Srbije došla „neplanirano”, momci su se spremali za novo takmičenje i nadaju se daljem podizanju forme koje bi im za početak osiguralo opstanak u ligi ili čak gornji deo tabele.

Damir Stojiljković je kazao i da je klub, u igračkom smislu, dosta izmenjen u odnosu na prethodnu sezonu.

Pre početka priprema klub su napustili Nemanja Čvorović zbog poslovnih obaveza, Dobrosav Manić i Miljan Jević koji su otišli u ekipu Royal Crowns, Aleksandar Viner (karijeru nastavlja u nemačkoj ligi), Marko Gajić (otišao u „spotsku penziju”), Dragan Martinović koji se oporavlja posle operacije. Miloš Jonesić zaigrao je u Plavim zmajevima, a još nekolicina igrača prestalo je da se bavi fudbalom.

– Zbog nemogućnosti nastupa igrača iz sarajevske ekipe Spartans u dve lige, ostali smo i bez njihove pomoći ove sezone – dodaje Stojiljković.

S druge strane, klub su pojačali Saša Petrović i Nikola Stepanović, došavši iz požarevačkih Pastuva, zatim Željko Vitorović iz smederevske ekipe Bedemi, Aleksa Mitić, Dragan Vuković i Nikola Ćirić iz Imperatora, te Goran Dimitrijević, Nikola Ilić i Vladimir Vuličević iz SBB Vukova.

Kigen Lajnen

Nakon jedne sezone bez importa, Avala Golden Bearsi su za ovu sezonu angažovali defanzivnog beka Kigena Lajnena (eng. Keegan Linehan) koji je igrao u ekipi Southwest Baptist University (NCAA Division II). Reč je o igraču fantastičnih atletskih predispozija koji bi trebalo da ojača odbranu Borana.

Zlatni medvedi su odigrali i dve trening utakmice s dva potpuno različita protivnika – jednu s prvoligašem Blue Dragons, a drugu s Imperatorima.

– U prvoj utakmici protiv beogradskih Plavih zmajeva, kombinovanjem raznih akcija protiv izuzetno kvalitetnog protivnika, uvideli smo neke situacije u kojima grešimo. Iako je rezultat na toj utakmici bio nebitan za obe ekipe, protivnik je nakon preokreta u drugom poluvremenu dobio utakmicu 26 : 10. U drugoj pripremnoj utakmici popravili smo greške koje smo činili, uvideli neke nove koje bi nas mogle skupo koštati u toku sezone. Ipak, tu utakmicu smo rešili u našu koristi sa 28 : 0 – izjavio je glavni trener Damir Stojiljković.

Sada ih očekuje duel na severu Srbije, u Kikindi protiv Mamuta, s kojima će se sresti nakon dve godine. U sezoni 2015, Kikinđani su slavili sa 40 : 12.

– Očekuje nas jak i odličan protivnik koji nas je već jednom pobedio pre dve sezone. S tim u vezi, a znajući da se radi o ekipi koja već četiri sezona igra baraž meč za prvu ligu, idemo na gostovanje možda najzbiljnijem protivniku u ligi. Pokušaćemo našom igrom da ostvarimo što bolji rezultat – zaključio je Stojiljković.

Utakmica je zakazana 2. aprila u 15.00 časova, na stadionu FK Žak.