Druga liga Srbije 2017: Pastuvi Požarevac

2369

Prošle godine zakoračili su u novu sezonu s velikim ambicijama, najavljujući borbu za vrh tabele, ali i svesni da to neće biti lako realizovati. Ove, pak, ekipa Pastuvi iz Požarevca ima umerenije težnje, ocenjujući da je drugi rang po kvalitetu vrlo ujednačen i jak. Samim tim, nameću se i veći izazovi.

Pripreme za novu sezonu Pastuvi su započeli u novembru kondicionim treninzima. Od januara krenuli su s fudbalskim vežbama, a u februaru su izašli na teren, gde je akcenat stavljen na uigravanje napada i odbrane.

Glavni trenerski kadar isti je kao prošlogodišnji, ali je došlo do rokade na određenim dužnostima. Naime, Filipu Jovanoviću, osvajaču dve uzastopne titule sa ženskom fleg ekipom Obrenovca, poverena je uloga šefa struke, umesto Nebojše Kartalije, pa će biti na poziciji glavnog trenera i trenera napada. Nebojša Kartalija predvodiće odbranu, a Đorđe Marković i Aron Fiver biće asistenti i treneri specijalnih timova.

Upravo je pomenuti Aron Fiver (eng. Aaron Feaver) inostrano pojačanje u Pastuvima ove sezone. Požarevljani više sezona unazad dovode inostrane igrače, pa ni ova neće biti izuzetak. Fiver je iz SAD i ima veliko igračko i trenersko iskustvo koje doprinosi timu u svakom aspektu. Igra na poziciji vajd-risivera i defanzivnog beka, a u biografiji ima ubeležene nastupe u ekipama Coastal Carolina University, Lehigh Valley Steelhawks (arena fudbal), Western PA Sting (arena fudbal), Western PA Wildcatz (poluprofesionalni tim). Pre dolaska u Srbiju igrao je Poljskoj, u ekipama Kozly Poznan i Torun Angels.

Od domaćih igrača, u ekipu su se vratili Petar Pavlović i Ivan Horvat nakon završetka studija. Iz Mladenovca je došao Nikola Jovanović, a timu je priključeno i 5-6 igrača iz kadetskog i juniorskog pogona.

U nastupajućoj sezoni Pastuvi neće računati na Marka i Aleksandra Pavlovića, Dušana Markovića i Dragana Filipovića koji su prestali da igraju, te Nikolu Stepanovića. Miodrag Kocić prešao je u češki tim Plzen Patriots, a Saša Petrović zaigrao je u ekipi iz Bora Avala Golden Bears.

Požarevljani su u pripremnom periodu odradili i jedan zajednički trening sa ekipom Hawks iz Obrenovca, gde je glavni cilj bila provera do sada postavljenih akcija u napadu, kao i proba raznih varijanti simulacijom situacija sa utakmica.

Nebojša Kartalija, defanzivni koordinator, ocenio je da je Druga liga Srbije ove sezone vrlo ujednačena i vrlo jaka, ističući ekipe iz Čačka i Jagodine kao prve favorite.

– Odmah za njima slede Kikinda i ekipa Bora koja je vrlo pojačana. Jedina nepoznanica su Wild Dogsi, ali sa obzirom na njihove rezultate i organizaciju, sigurno će svima biti težak protivnik – rekao je Kartalija, dodajući da je cilj njegove ekipe pre svega da nastavi da postoji i da nastavi da se takmiči pored svih teškoća.

– Kao i svaki manji grad, uvek imamo problem jer jedan broj igrača odlazi da studira ili da radi u veća mesta posle nekoliko sezona u timu, pa često krećemo u izgradnju igrača i novog tima.

Kartalija ne krije da im mnogo pomaže lokalna samouprava, čija im podrška mnogo znači.

– U ime celog kluba zahvalio bih se Gradu Požarevcu, Gradskom veću i Komisiji za sport, kao i Kulturno-sportskom centru Požarevac i Gradskom stadionu Požarevac na podršci i pomoći u razvoju kluba.

Pastuvi će sezonu otvoriti utakmicom protiv „novopridošlih” drugoligaša, ekipe Wild Dogs, koja im je, kao što je Kartalija već rekao, nepoznanica.

– Do sada se nismo nikada sastajali i jedino što očekujemo i čemu težimo jeste da što više stvari s treninga primenimo na utakmici. Pošto su oni bili jedna od najboljih ekipa u Trećoj ligi Srbije i pošto su osvajači Juniorske lige, sigurno su pokazali da dobro rade i da poseduju i trenerski i igrački kvalitet – ocenio je defanzivni koordinator Požarevljana, dodajući da očekuju fer utakmicu, a kao jedinu prednost svog tima izdvaja iskustvo igranja među drugoligašima.

– U svemu drugom smo, kao i sa svim ostalim ekipama u ligi, ravnopravni – zaključio je Nebojša Kartalija.

Ovaj susret odigraće se u nedelju 2. aprila s početkom u 15.00 h na Gradskom stadionu u Požarevcu.

Fotografije: Pripremni trening meč sa ekipom Hawks iz Obrenovca (ljubaznošću KAF Pastuvi)