SK Prva liga Srbije: Meridian Indians Inđija

2476

Klub od kojeg se više očekivalo u prethodnoj seniorskoj sezoni okončao je takmičenje na 7. mestu, izborivši opstanak u Sport klub Prvoj ligi Srbije kroz baražni meč s Mamutima iz Kikinde. Ipak, u mlađim kategorijama Indiansi su osvojili čak četiri šampionska naslova u 2016, pa će u nastupajućoj sezoni oslonac potražiti upravo u podmlatku.

Zvanične pripreme Indiansa počele su u decembru, najpre kondicionim treninzima, da bi se ubrzo potom prešlo na tehničko-taktički deo koji još uvek traje.

Klub je tokom prethodnih meseci pretrpeo određene igračko-trenerske promene. Uloga šefa stručnog štaba u „bordo-belim” redovima ove sezone je poverena mladom američkom treneru Kameronu Dikersonu (eng. Cameron Dickerson). Njemu će pomagati dugogodišnji članovi Indiansa lajnbeker i trener mlađih kategorija Ivan Krković te reprezentativac Aleksandar Blažić (OL).

Kako je istaknuto u uvodu, seniorskom timu je priključen veliki broj igrača šampionskih selekcija Indiansa, od kojih se očekuje da ove sezone steknu iskustvo igranja u najjačoj ligi Srbije i budu nosioci igre. U klub se vratio i jedan od osnivača Vladimir Dimitrijević (K), koji će biti velika podrška upravo mladim igračima.

Indiansi od 2011. godine dovode strance u svoju ekipu, pa ni ova godina po tome neće biti drugačija. Iskustvo i znanje koje donose momci iz SAD i drugih krajeva sveta, neprocenljivo je i značajno za dalji napredak i razvoj, ne samo pojedinaca već i američkog fudbala uopšte.

Tako će ulogu vođe napada ove sezone ponovo predvoditi Amerikanac Bler Blek (eng. Blair Black) koji je nosio bordo dres u sezoni 2014.

Bler dolazi iz Detroita. U sezoni 2012. igrao je u Australiji za Kraljevski univerzitet Melburn (Melbourne University Royals), gde je postigao impresivne rezultate – proglašen je najkorisnijim igračem lige, zatim za igrača napada godine, osvojio je šampionsku titulu Victoria Bowl XXVIII, a u toj utakmici je takođe proglašen za MVP, da bi potom bio izabran u prvi tim države Viktorija (All Victoria First Team QB). U 2013. godini bio je član američkog tima (TEAM AMERICA) na 2013 Euro-American Challenge. Pre odlaska u Australiju, u SAD je igrao arena fudbal za ekipu Port Huron Patriots.

Nakon Indiansa, Bler Blek je imao nekoliko uspešnih sezona igranja u raznim evropskim timovima, pa će Inđijcima njegovo stečeno iskustvo, kao i autoritet i timski duh koji ima, biti dragoceno.

Novo lice u Indiansima je Lari Steling (eng. Larry Stalling), ofanzivni/defanzivni linijaš koji dolazi s Državnog univerziteta „Grambling” i koji će biti velika pomoć inđijskim linijašima.

Od igrača koji su napustili klub, vredno pomena je odlazak Nemanje Đorđevića koji je prešao u redove nemačkog kluba Paderborn Dolphins. Pored nekoliko „sportskih penzija”, igrački kadar je ostao manje-više isti.

Za razliku od prethodnih, momci iz Inđije nisu odigrali nijedan zvanični pripremni meč, ali su sa ekipom Wild Dogs iz Novog Sada odradili zajedničku trening utakmicu.

Foto: Stefan Đuričić

Kada se sve sabere i oduzme, a imajući u vidu pređašnja iskustva, Indiansi su u svojim ambicijama i očekivanjima prilično uzdržani.

– Opstanak je prioritet, ali se nadamo da možemo ove godine konačno da stignemo i do plej-ofa, budući da je izmenjen sistem takmičenja nakon regularnog dela. Ipak, nama je mnogo važan razvoj mladih igrača od kojih očekujemo da budu nosioci igre u sezonama koje dolaze – poručuju iz kluba.

Indiansi će, kao i prošle godine, imati težak start – već u 1. kolu sastaju se sa SBB Vukovima.

– Kao najtrofejniji tim u Srbiji, Vukovi imaju veliki respekt od nas. Odigrali smo nekoliko dobrih utakmica s njima i nadamo se da ćemo pružiti dostojan otpor vicešampionu Srbije.

Datum, vreme i mesto odigravanja ove utakmice biće naknadno saopšteni.