SK Prva liga Srbije 2017: SBB Vukovi Beograd

3069
Foto: Marko Đurić

Najtrofejniji srpski klub američkog fudbala čeka na novi pehar od 2014. godine. Fantastičan niz od četiri uzastopne titule (2011, 2012, 2013. i 2014) prekinule su najpre novosadske Vojvode, a onda i Veprovi iz Kragujevca u prošlogodišnjem fantastičnom finalu, pa je izvesno da će „beogradski čopor” dati sve od sebe da u novoj sezoni povrati trofej u svoje vitrine.

Pripremni period je u Vukovima počeo još u septembru prošle godine individualnim treninzima, a tim je prvi put na teren izašao u januaru, kada je počeo i kondicioni deo priprema kombinovan s tehničkim treninzima i učenjem novog sistema igre.

Uprava kluba i trenerski kadar paralelno su radili i na „osvežavanju” tima te dovođenju stranaca koji će i ove godine znatno pojačati redove Vukova.

Napad ekipe pretrpeo je nekoliko promena, ali je ofanzivna linija manje-više ista. Mladen Stojanović, reprezentivni OL, istakao je da ga to veoma raduje zbog toga što će se prošlogodišnja „hemija” preneti na ovu sezonu.

Ipak, kada je reč o strancima, velika promena i značajno pojačanje u napadu biće novi kvoterbek Luis Kindl, Amerikanac koji se svojim do sada igrama upisao na listu najkorisnijih igrača u ekipi Državnog univerziteta Severna Karolina „A&T Aggies”.

U odnosu na prošlu godinu, Krešimir Gorša ostao je i ove godine u Vukovima, gde će nositi veći deo posla na poziciji raning-beka, dok je nešto ranije iz SAD stigao Dvejn Brejdi (RB/DB) koji je po dolasku u Beograd i priključenju u tim pokazao izuzetne fizičke predispozicije, i može biti pretnja na svakoj skill poziciji.

Bez svake sumnje, Vukovi će najveći gubitak osetiti odlaskom Tonija Vašingtona koji je, prema rečima Mladena Stojanovića, za vreme provedeno u Srbiji više ostavio na terenu nego 90% igrača koji su ikada prošli kroz Vukove.

– Sjajan momak, još bolji igrač i saigrač, i po mom mišljenju, najbolji import koji je ikada bio u Srbiji, ostaće ove godine u SAD, a mi se nadamo da ćemo i u budućnosti nailaziti na tako sjajne igrače kao što je Toni – kazao je Stojanović.

I u defanzivi Vukova biće nekoliko novih lica. Defanzivnim bekovima pridružiće se Aleksa Denović iz Kraljeva, ali i jedan lajnbeker.

– Možda najveće pojačanje imamo na poziciji lajnbekera, jer posle studija u Americi u ekipu dolazi Nemanja Lazarević – rekao je Mladen Stojanović, navodeći i da je posle 15 godina u igračku penziju otišao „veliki” Ivan Gavrilović koji će nastaviti da radi s mlađim kategorijama Vukova.

Foto: Igor Lazarević

Stručni štab vicešampiona Srbije i ove godine će predvoditi Amerikanac. Reč je o Brentu Barnsu, fudbalskom stručnjaku koji iza sebe ima 15 godina trenerskog iskustva. Kako su saopštili u Vukovima, Barns je svestrani trener koji se tokom karijere jednako uspešno dokazao i kao ofanzivni i kao defanzivni koordinator. Naročito se istakao u regrutovanju mladih sportista u raznim školama – od akademskih nacionalnih univerziteta do regionalnih koledža i srednjih škola. Dosledno je i merljivo unapređivao učinak igrača i timova s kojima je radio, uspešno prilagođavajući svoj program svakoj ekipi pojedinačno.

Njegovi pomoćnici biće Petar Vitorović, Blažo Bojić, Igor Ilić i Srđan Stanojev.

Vukovi nisu u predsezoni odigrali prijateljski meč, ali su 12. marta održali tradicionalni zajednički trening sa ekipom Pantera iz Pančeva, gde je glavni cilj za obe ekipe bio da se razbije monotonija treniranja sa svojim saigračima na drugoj strani lopte, da treneri dobiju jasniju sliku oko depth charta, i uz to da se isprobaju određene stvari, kako u napadu, tako i u odbrani.

Veliki gubitak za beogradski klub dogodio se u septembru 2016, kada ih je zauvek napustio Voja Tijanić, veliki čovek, koji je bio uz Vukove godinama i koji je nesebično pomagao mnogima na terenima i van njega.

– Iskoristio bih ovu priliku da u ime svih igrača u Srbiji pošaljem poslednji pozdrav ljudskoj gromadi. Počivaj u miru Čika Vojo! – poručio je OL Stojanović.

SBB Vukovi će se u 1. kolu sastati sa ekipom Meridian Indians, koja je prošlu sezonu okončala na pomalo razočaravajućem 7. mestu. Prema rečima Stojanovića, teško je pričati o očekivanjima u prvoj utakmici zbog previše nepoznanica sa obe strane.

– Ne znam mnogo o promenama u timu Indiansa, osim da se kiker Vladimir Dimitrijević posle boravka u Vukovima vratio u svoj matični klub. Pažnju pred ovaj susret, kao i svaki drugi ove sezone, posvetićemo isključivo nama, i našim manama i prednostima, jer ako svako uradi svoj posao na terenu, uz naše individualne kvalitete, ubeđen sam da ne postoji tim u zemlji, a i šire, koji može da nam napravi problem.

Vukovi, bez obzira na neispunjenje ciljeve u protekle dve godine, imaju i ove sezone velike ambicije – a to su šampionske titule u Sport klub Prvoj ligi Srbije i u CEFL-u.

– Nakon sedam dominantnih godina u svim takmičenjima na kojima smo učestvovali, došle su dve jako loše za naše standarde. Stvari su se dosta promenile u timu, mentalitet je mnogo drugačiji i mislim da smo ove godine spremni da se vratimo na tron – poručio je na kraju reprezentativac Srbije Mladen Stojanović.