Celtisi i Spartansi odigrali prijateljski meč

2044

Klub američkog fudbala Sombor Celtis, novi prvoligaš Sport klub Prve lige Srbije, odigrao je u nedelju 5. marta prijateljsku utakmicu sa ekipom Spartans iz Sarajeva. Tek nakon produžetaka rešeno je pitanje pobednika, a bolji u ovom duelu bili su Spartansi – 27 : 20.

Dva kluba sastala su se na pomoćnom terenu stadiona Tušanj u Tuzli. U tom gradu odigrana je prva utakmica američkog fudbala, pa je osim pripremnog, utakmica imala i revijalni, odn. promotivni karakter.

– Svaki sportski klub želi da pobeđuje, ali osim toga, ova prilika je iskorišćena da bi se ispromovisao američki fudbal u Tuzli, da bi se gledaocima pružila prilika da se bolje upoznaju sa ovim sportom. Američki fudbal je prilično drugačiji u odnosu na ostale sportove, a mi tražimo način da „uvučemo” omladinu u kacige i pedove – izjavio je Eldar Balta, predsednik kluba iz Sarajeva.

Klub američkog fudbala Sarajevo Spartans osnovan je 2011. godine u cilju promovisanja i razvijanja sporta na području Bosne i Hercegovine. Trenutno je jedini međunarodni predstavnik BiH u američkom fudbalu. Broji preko 40 članova i takmiči se u Centralnoevropskoj ligi američkog fudbala (CEFL), a od ove sezone počeli su da intenzivnije rade i s mlađim generacijama kroz fleg fudbal.

– Želimo da kroz američki fudbal, odnosno fleg fudbal, pristupimo deci i privolimo ih da počnu da se obave ovim sportom – kazao je Balta.

Ceo događaj organizovan je u saradnji s Javnom ustanovom Gradski stadion Tušanj, a za gledaoce i navijače priređen je i adekvatan muzički program. Srpska asocijacija američkog fudbala obezbedila je sudije na ovom meču, a to su bili: Željko Mandić, Veljko Radenković, Branislav Mojsijević, Aleksandar Čolić i Dragan Ranković.

Podsetimo, Sport klub Prva liga Srbije počinje 25/26. marta 2017. godine, a Celtisi će svoj premijerni meč odigrati protiv aktuelnih šampiona Wild Boarsa, i to u Kragujevcu.

Atmosferu sa utakmice u Tuzli možete pogledati u foto-galeriji.