Prijateljski meč Celtisa iz Sombora i Spartansa iz Sarajeva 5. marta

1664

Klub američkog fudbala Sombor Celtis, novi prvoligaš Sport klub Prve lige Srbije, odigraće prijateljsku utakmicu sa ekipom Spartans iz Sarajeva. Meč je zakazan 5. marta u 13.00 časova, a timovi će se susresti na pomoćnom terenu stadiona Tušanj u Tuzli.

Saradnja Spartanaca i Celtisa traje duži niz godina, a duel u Tuzli će biti prva utakmica američkog fudbala koja će se odigrati u tom gradu.

– Radujemo se što je u pitanju Tuzla, gde ćemo odigrati prvu utakmicu u američkom fudbala i tako pomoći razvoju ovog sporta u Bosni i Hercegovini. Očekujemo dobru utakmicu i priliku za testiranje oba tima pred početak takmičenja – izjavio je kapiten somborske ekipe Nemanja Pavkov.

Eldar Balta, predsednik kluba iz Sarajeva, istakao je da su Spartanci već neko vreme u potrazi za klubom s kojim bi odigrali prijateljsku utakmicu.

– Drago nam je što možemo da računamo na Sombor Celtise i što susretom u Tuzli zajedno pokušavamo da rešimo problem udaljenosti između klubova. Nadamo se da ćemo promocijom američkog fudbala u Tuzli doprineti stvaranju još jednog kluba u Bosni i Hercegovini – rekao je Eldar Balta.

Klub američkog fudbala Sarajevo Spartans osnovan je 2011. godine u cilju promovisanja i razvijanja sporta na području Bosne i Hercegovine. Trenutno je jedini međunarodni predstavnik BiH u američkom fudbalu. Broji preko 40 članova i takmiči se u Centralnoevropskoj ligi američkog fudbala (CEFL).

Sport klub Prva liga Srbije počinje 25/26. marta 2017. godine, a Celtisi će svoj premijerni meč odigrati protiv aktuelnih šampiona Wild Boarsa, i to u Kragujevcu.