Atlanta Falkonsi i Nju Ingland Pejtriotsi u Superboulu

951

Atlanta Falkonsi i Nju Ingland Pejtriotsi finalisti su NFL-a i učestvovaće finalnoj utakmici Nacionalne fudbalske lige – Superboul – koja se igra u noći između 5. i 6. februara u Hjustonu.

Atlanta Falkonsi su u svom „Džordžija domu” lakše nego što se očekivalo savladali Grin Bej Pekerse u finalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC) i postali prvi učesnici ovogodišnjeg Superboula. Rezultat na kraju bio je ubedljivih 44:21 za domaćina.

U drugom konferencijskom finalu, Nju Ingland Pejtriotsi savladali su Pitsburg Stilerse 36:17 i tako postali šampioni Američke fudbalske konferencije (AFC).

Opširnije izveštaje pročitajte u nastavku.

Izvor: Sport klub

1Falkonsi „lete” u Superboul

Falkonsi su se drugi put u istoriji plasirali u veliko NFL finale. Predvođeni nezaustavljivim Metom Rajanom (394 jarda, 4 TD pasa, jedan TD trčanjem), Falkonsi su u finalu Nacionalne konferencije neočekivano ubedljivo pobedili Pekerse.

Od startnog ispucavanja Atlanta je potpuno dominirala, cepajući odbranu Grin Beja bez ikakvih problema. Met Rajan je do poluvremena doveo ekipu do nestvarnih 20 prvih dauna i 325 jardi, i na to stigao da istrči jedan tačdaun. Na velikoj pauzi bilo je 24 : 0 za domaće, što je najveći minus Pekersa od kada im napad vodi Aron Rodžers.

Rajanova bacanja su išla ka Mohamedu Sanuu i Huliju Džounsu, koje rivali nisu uspevali da zaustave, pa je iz svakog napada u prvom poluvremenu domaćin stigao do poena (3 TD, jedan FG).

Međutim, tu nije bio kraj problema za Pekerse. Iako je Rodžers svoj deo posla radio prilično dobro, uprkos velikom pritisku protivničke odbrane (sek i 4 udarca do poluvremena), saigrači su žestoko podbacivali, ispustivši u prvoj četvrtini iz ruku četiri lagana dodavanja. No, ključne udare svom timu zadali su Mejson Krozbi i Aron Ripkovski.

Najpre je Krozbi, koji je Pekerse uveo u finale fild-golom, a preko 50 jardi u poslednjoj sekundi meča u Dalasu, na 7:0 za rivale promašio FG sa 41 jarda (prvi promašeni FG u devet mečeva ovogodišnjeg plej-ofa). Onda je na 0:10 Ripkovski nosio loptu u protivničkoj crvenoj zoni, obezbedio novi daun, nastavio ka end-zoni i dozvolio da mu rivali izbiju loptu iz ruku. Nekoliko minuta kasnije bilo je 17:0, posle Rajanovog nebranjenog trka od 14 jardi.

I posle toga Pekersi su propuštali prilike. Rajan je tri puta tokom meča bacao idealne lopte za presecanje, ali su defanzivci GB smetali jedni drugima. U nekoliko navrata Atalnta je imala treći pokušaj za 10 i više jardi i rutinski se izvlačila iz toga.

Na startu drugog poluvremena Rajan je za samo 51 sekundu prebacio ceo teren pasom od 73 jarda za Hulija Džounsa i 31:0, posle toga su i tenzije splasle, timovi su razmenjivali tačdaune i meč je završen rezutatom 44:21.

Falkonsi su do sada igrali samo u Superboulu XXXIII, januara 1999, kada ih je Denver pobedio 34:19.

2Tandem Brejdi–Beličik sedmi put u Superboulu

Pejtriotsi su prvo poluvreme meča rešili u svoju korist rezultatom 17:9. Ta prednost je kreirana najviše zahvaljujući činjenici da su defanzivci Nju Inglanda ograničili učinke Leviona Bela i Antonija Brauna. Raning-bek Pitsburga je prešao samo 20 jardi posle šest nošenja, dok je prvi hvatač gostiju imao samo 26 jardi posle tri uhvaćena pasa.

Sa druge strane, već je prvi napad Nju Inglanda krunisan fild-golom Stivena Gostkovskog sa 31 jarda. Pošto su zaustavili prva dva drajva Stilersa, domaći su iskoristili svoj treći drajv za tačdaun. Tom Brejdi je kompletirao pas za Krisa Hogana od 16 jardi, tome je dodat i ekstra poen, pa je prednost iznosila 10:0.

Deanđelo Vilijams je dobio priliku da zaigra nakon što je Levion Bel zadobio povredu leve prepone i upravo je rezervni trkač Pitsburga prešao poslednjih 5 jardi i postigao tačdaun u prvom drajvu gostiju u drugoj četvrtini. Kiker Kris Bosvel nije dobro odradio svoj deo posla, promašio je ekstra-poen, pa su gosti ostali na 6 poena. Odgovor domaćina bio je brutalan, pošto je Tom Brejdi prvo odigrao fli–fliker akciju sa Dionom Luisom, a potom uposlio Krisa Hogana, koji je postigao svoj drugi tačdaun na meču i uz to prvi put u karijeri osvojio više od 100 jardi u jednoj utakmici plej-ofa. Smanjenje rezultata je Pitsburgu ipak doneo kiker Bosvel, koji se za prethodni promašaj ispravio fild-golom sa 23 jarde.

Nije bilo previše nediscipline u prvom delu meča, ali je jednu nepotrebnu kaznu na početku trećeg perioda skrivio Rajan Šazir prekršajem nad Džulijanom Edelmanom, pa su Stilersi vraćeni unazad za 15 jardi. Na kraju te akcije, Petsi su uzvratili fild-golom Gostkovskog sa 47 jardi, pa je prednost ponovo povećana na 11 poena razlike. Sledeći drajv gostiju, doneo je pokušaje Bena Rotilsbergera da oživi konekcije sa risiverima Ilajem Rodžersom i Antonijom Braunom, koji jesu imali uspešna hvatanja, ali poeni su izostali. Kada je krenuo Brejdi u protivnapad, Hogan je još jednom uhvatio za 39 jardi, dok je Lageret Blaunt posao završio trčanjem sa jedne jarde i postigao treći tačdaun za Patriote. Odmah posle toga, nova nesreća zadesila je Stilerse. Rob Ninkovič i Kajl Van Noj su isforsirali fambl od Ilaja Rodžersa i uspeli da osvoje loptu za svoj tim. Lako je bilo Brejdiju da se nadoveže sa novim tačdaun pasom, ovoga puta za Džulijana Edelmana. Gostkovski je mogao sebi da dozvoli da promaši ekstra-poen, pa je ostalo 33:9.

Kobi Hemilton je uhvatio pas za tačdaun Big Bena na početku poslednjeg perioda, ali je poentiranje gostima poništeno, pošto je risiver Pitsburga prethodno izašao van terena. Bilo je jasno da se Levion Bel do kraja neće vraćati u igru, što je uz pozamašan rezultatski zaostatak bio veliki udarac na samopouzdanje tima iz Pensilvanije. Erik Rou je imao strpljenja i uhvatio loptu koju je niz teren bacio Ben Rotlisberger i ovaj intersepšn na 10-ak minuta pre kraja, bio je signal za početak slavlja oduševljenih domaćih navijača. Hemilton je ipak postigao tačdaun na tri i po minuta pre kraja, što je uz konverziju za 2 poena Vilijamsa samo malo popravilo utisak o lošoj igri Stilersa. Sve je okončano rezultatom 36:17.

Kada je crta podvučena, statistika je pokazala da je Kris Hogan imao monstruozan učinak od 180 jardi i da je impresivan bio i Edelman sa 118. Njihov zbirni učinak je najveći za jedan tandem risivera u istoriji lige, kada je reč o postsezoni. Tom Brejdi je prebacio 384 jarde uz tri tačdaun pasa, Rotlisberger je završio sa 314 jardi.