Falkonsi i Pekersi u finalu NFC, Patriote i Stilersi za šampionski naslov AFC

871

Atlanta Falkonsi i Grin Bej Pekersi igraće u finalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC), dok će se Nju Inglad Pejtriotsi i Pitsburg Stilersi sastati u meču za titulu u Američkoj fudbalskoj konferenciji.

Satnica mečeva:

nedelja 22. januar 2017, 21.05 h (SK 1)
NFC finale | Atlanta Falkons – Grin Bej Pekers

ponedeljak 23. januar 2017, 00.40 h (SK 1)
AFC finale | Nju Ingland Pejtriots – Pitsburg Stilers

Opširniji pregled divizijskih plej-of mečeva pročitajte u nastavku.

Izvor: Sport klub

1. Sjajni Falkonsi

Falkonsi su, pod svodovima prepunog „Džordžija doma”, potvrdili da su u poslednjih mesec dana u odličnoj formi i ubedljivim trijumfom protiv Sijetla stigli na korak do Superboula NFL lige – 36:20. Sihoksi su odlično odigrali prvu četvrtinu, poveli su sa 7:0, uz tačdaun Grahama, ali su njihove ambicije o prolasku u poslednju konferencijsku plej-of rundu pale u vodu u drugom periodu.

Domaći tim je već u prvom minutu ovog dela igre izjednačio, a do odlaska na odmor potpuno preokrenuo rezultat – 19:10. Džons i Koleman su upisali po tačdaun. Granitna odbrana Falkonsa potpuno je zaustavila Sihokse, dok u napadu nije bilo problema, a sve konce u svojimrukama držao je odlični Met Rajan. Novim tačdaunom, prvim Frimena, uz još jedan ekstra poen Brajanta, Falkonsiu su otišli na 26:10 i navijači ekipe iz Džordžije su već počeli da razmišljaju o imenu rivala u finalu NFC. Pokušao je Sijetl u poslednjih 15 minuta da uradi nemoguće, međutim, nijednog trenutka nisu bili ni blizu da meč učine zanimljivijim.

Rajan je imao 26 kompletiranih pasova iz 37 pokušaja za čak 338 jardi i tri tačdauna, dok je njegov kolega iz Sihoksa Rael Vilson sezonu završio sa 17 uspešnih pasova iz 30 pokušaja za dvatač dauna i 225 jardi.

2. Pekersi u poslednji čas

Dalas i Grin Bej su odigrali meč za pamćenje u divizijskoj rundi Nacionalne fudbalske konferencije, a pobedu su posle drame odneli Pekersi sa 34:31.

Grin Bej je bio bolji u prvom poluvremenu, ali se Dalas vratio u nastavku, pa je malo falilo da se igra produžetak. To se nije dogodilo zahvaljujući sjajnom kvoterbeku Grin Beja Aronu Rodžersu, kao i kikeru Mejsonu Krozbiju, koji je pogodio tri sekunde pre kraja fild-gol za pobedu (34:31).

Dalas je u prvom napadu stigao do tri poena pošto je kiker Den Bejli realizovao fild-gol sa 50 jardi. Pekersi su uzvratili tačdaun pasom dužine 34 jarda od Rodžersa ka Rodžersu, od Arona ka Ričardu, čime su preokrenuli rezultat u svoju korist (7:3). Kvoterbek Grin Beja je nastavio sa odličnim vođenjem napada svog tima, koji se do kraja prve četvrtine „pomerio” do end-zone protivnika.

Na početku druge deonice Grin Bej je iskoristio drugu šansu za gol, a tačdaun trčanjem je postigao raning-bek Taj Montgomeri (14:3). Sa druge strane ruki kvoterbek Dalasa Dak Preskot nije uspevao da se razigra, pa su njegove napade brzo neutralizovali defanzivci tima iz Viskonsina. Iskusni Rodžers je nastavio sigurno da diriguje ofanzivom Grin Beja, koji su na 7:37 druge četvrtine došli do novog tačdauna, ponovo trčanjem Taja Montgomerija (21:3).

Dak Preskot se najzad probudio i tačdaun pasom ka Dezu Brajantu, koji je nadigrao defanzivca Ladarijusa Gantera, uhvatio rezultatski priključak za Pekersima (21:10). Kaubojsi su zatim odigrali još jedan dobar napad, ali su morali da se zadovolje novim fild-golom Bejlija, čime su se ponovo primakli Grin Beju (21:13). Tim rezultatom je i završeno poluvreme utakmice u Arlingtonu.

U nastavku je prvi silovito krenuo Aron Rodžers, kome nije trebalo puno da ponovo poentira. Sjajni kvoterbek je pasom od tri jarda uposlio risivera Džereda Kuka, pa su se Pekersi ponovo odlepili na 28:13. Ipak, najzad je pogrešio i do tada nepogrešivi Rodžers, kada je njegov pas presekao Hit i doneo novu dozu samopouzdanja Kaubojsima. Dalas je to iskoristio i na 11:39 stigao do novog tačdauna, ovoga puta preko Džejsona Vitena, koji je odlično iskoristio bacanje Preskota (28:20).

Furiozna serija Kaubojsa se nastavila i u sledećem napadu, Dak Preskot je igrao kao u transu, pa je posle tačdauna Deza Brajanta, mladi kvoterbek osvojio još dva poena trčanjem za egal rezultat (28:28). U tom momentu je bilo 15:0 za Dalas u poslednjoj četvrtini.

Rodžersi i Pekersi su uspeli da se priberu, a onda i da pogode fild-gol za tri poena prednosti, ali za kratko (31:28). Dalas je krenuo u poslednji napad, Preskot je povukao napad, a Bejli je fild-golom doneo novo izjednačenje (31:31).

I onda još jedno „izvlačenje” Arona Rodžersa. Kvoterbek Grin Beja je tri sekunde pre kraja našao Džereda Kuka, koji je kompletirao hvatanje za poziciju za fild-gol. Mejson Krozbi sa 54 jardi šalje šut za pobedu i 34:31, i veliki trijumf Grin Beja u Dalasu.

3. Dominacija Nju Inglanda

Nju Ingland Petriotsi su se očekivano pobedom protiv Hjuston Teksansa plasirale u finale Američke fudbalske konferencije. Ekipa iz Masačusetsa je na „Žilet stadionu” slavila sa 34:16 i šesti put uzastopno je u konferencijskom finalu, što nijednoj ekipi u istoriji nije pošlo za rukom.

Centralna figura u timu iz Bostona bio je kvoterbek Tom Brejdi koji je kompletirao 18 od 38 pasova za dva tačdauna i 287 jardi. Pored legendarnog Brejdija meč je obeležio i Dion Luis koji je u prvoj četvrtini probio led i sa dva tačdauna najavio konačan epilog.

Nju Ingland je prvi period dobio sa 14:3, ali gosti iz Teksasa, koji su uz mnogo sreće stigli do ove faze takmičenja, uspeli su da se vrate u život do oslaska na odmor – 17:13. Ipak, tačdaunom Džejmsa Vajta u 35. minutu duela, uz ekstra poen Stivena Gostkovskog, sve je bilo rešeno – 24:13.

Tačku na meč stavio je novim tačdaunom, interesantno trećim u sezoni, Dion Luis.

4. Pobeda Stilersa bez postignutog tačdauna

Pitsburg Stilersi su na stadionu „Erouhed” pobedili domaće Čifse iz Kanzas Sitija sa 18:16, iako nisu zabeležili nijedan tačdaun.

Gosti su na startu poveli fild-golom, pre nego što je domaća ekipa nakratko preuzela kontrolu. U svom prvom napadu Čifsi stižu do tačdauna, posle dobro organizovanog napada, koji je okončan ulaskom Alberta Vilsona u end-zonu. Ispostavilo se da je to, sve do same završnice, jedini kvalitetan napad Kanzas Sitija.

Aleks Smit je bacao dobre pasove (20/34, 171 jard, 1 TD, 1 presečena), koje su njegovi najbolji hvatači ispuštali na neverovatan način, a igra trčanjem im je išla toliko slabo, da su za celu utakmicu sakupili 61 jard. Na sve nevolje u igri nadovezala se velika nervoza Čifsa, koji su padali na provokacije rivala, što se najbolje videlo kada je Trevis Kelsi odgurnuo rivala posle završene akcije i dobio oštru kaznu.

To je dalo priliku Pitsburgu da sprovede svoj jednostavni plan igre – Levion Bel rutinski je nosio loptu (ukupno 170 jardi u 30 nošenja), a Ben Rotlisberger sigurno delio pasove sve do crvene zone (20/31, 224 jarda, 1 presečena). Iako nisu uspevali da naprave tačdaun, Stilersi su svako malo dolazili u poziciju da fild-golovima iz dobrih pozicija (maksimum 45 jardi) kupe tri po tri poena, a Kris Bosvel je svoj posao radio kvalitetno i sigurno. Početkom drugog perioda gosti su poveli i stigli do 15:7 u trećoj.

U finišu te četvrtine i domaćin je konačno pogodio prvi FG, ali je Bosvel popravio svoj skor na 6 od 6 početkom poslednjeg perioda i ponovo odveo goste iz Pensilvanije na plus osam. Šestim fild-golom Bosvel je postavio novi rekord plej-ofa.

Usledio je sedam minuta dug napad sa kraja na kraj terena, tokom kojeg je Smit u dva navrata bacao na četvrtom daunu, oba puta uspešno, doveo loptu do jednog jarda, odakle je Spenser Ver utrčao u end-zonu. PAT nije bio dovoljan, pa su pokušali pretvaranje za dva, iskoristili je, ali je Fišer napravio prekršaj, pa je morao da proba ponovo sa 12 jardi, što nije uspeo.

U preostalom vremenu Pitsburg se malo mučio, ali je na trećem daunu Rotlisberger poslao precizan pas Antoniju Braunu, posle čega više nije bilo vremena za preokret.