Rade Rakočević: „Balkan Bowl” kao podstrek za dalji razvoj američkog fudbala u regionu

1853

Balkan Bowl II, prvenstvo Balkana u američkom fudbalu, održava se u subotu i nedelju, 29. i 30. oktobra u Somboru. Na takmičenju, kao što je već poznato, učestvuju reprezentacije Srbije, Slovenije, Hrvatske i all star Sever tim Saveza američkog fudbala Vojvodine.

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Rade Rakočević poželeo je dobrodošlicu i uspeh svim učesnicima i zahvalio se organizatorima na realizaciji ovog događaja. Kompletno obraćanje predsednika SAAF-a pročitajte u nastavku.

Rade_Rakocevi_izjavaU ime Srpske asocijacije američkog fudbala i u svoje lično ime poželeo bih dobrodošlicu sportskim prijateljima iz našeg regiona i zahvalio se na odazivu i učešću na drugom po redu „Balkan Bowlu”. Čast mi je što je naša Asocijacija uspela da okupi više od 160 takmičara iz tri zemlje, koji će se nadmetati u četiri različite kategorije.

Iskreno verujem da smo ovim prvenstvom načinili krupan korak napred u odnosu na pre dve godine, sve u cilju razvoja američkog fudbala u regionu, ali i međusobne saradnje nacionalnih saveza, koja će u budućnosti, siguran sam, biti još jača.

Posebno bih se zahvalio institucijama i organizacajama Grada Sombora na ponuđenom domaćinstvu i svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog značajnog sportskog događaja za sve nas.

Želim sreću svim takmičarima, da daju sve od sebe i postignu što bolje rezultate. Uveren sam da će ti uspesi biti podstrek i drugim igračima i klubovima na našim prostorima te da ćemo na narednom okupljanju biti još brojniji.

Preko 160 takmičara i takmičarki iz regiona će se tokom dva dana nadmetati u u četiri uzrasno-rodne kategorije američkog fudbala. Reprezentacija Srbije imaće predstavnike u svim takmičenjima pa će u konkurenciji za naslov prvaka Balkana biti:

  • muški fleg fudbal tim (seniori) – glavni trener Ivan Prskalo,
  • ženski fleg fudbal tim (seniorke) – glavni trener Ivan Kosanović,
  • U15 fleg fudbal tim (pioniri) – glavni trener Darko Štabler,
  • U19 tackle tim (juniori) – glavni trener Kosta Stojaković.

Slovenija je na Balkan Bowl poslala tri svoje selekcije:

  • ženski fleg fudbal tim (seniorke),
  • U15 fleg fudbal tim (pioniri),
  • U19 tackle tim (juniori).

Reprezentacija Hrvatske u američkom fubalu okupila se prvi put u svojoj istoriji, a u Somboru će se takmičiti s muškom seniorskom ekipom u fleg fudbalu. Isto tako, prvo zvanično takmičenje imaće i ekipe pod okriljem Saveza američkog fudbala Vojvodine (SAFV) koje nastupaju pod imenom All star Sever SAFV. One se takmiče u sledećim kategorijama:

  • muški fleg fudbal tim (seniori) – glavni trener Vasa Vorkapić,
  • ženski fleg tim (seniorke) – glavni trener Dejan Jašćur,
  • U15 fleg fudbal tim (pioniri) – glavni trener Branislav Fekete.

Satnica i raspored

Dolazak i okupljanje takmičara predviđen je u kasnim popodnevnim satim u petak, 28. oktobra. Takmičarski dani su 29. i 30. oktobar.

Subota 29. oktobar

10.00 – 13.45 | fleg turniri (seniori, seniorke, pioniri U15)
16.00 – 18.00 | predavanja: Povrede i prevencija u američkom fudbalu i Antidoping – pravila i kontrola

Nedelja 30. oktobar

14.00 – 17.00 | Srbija – Slovenija (tackle juniori U19)
* u poluvremenu fleg fudbal meč (pioniri U15): KAF Sombor Celtis – Slovenija
17.00 – 17.30 | dodela pehara i medelja (U19) i zatvaranje turnira

Za sve učesnike predviđen je i turistički obilazak Sombora, grada bogate istorije i kulturnog nasleđa, pa nema sumnje da će gosti imati šta i da vide.

Organizatori takmičenja su Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Savez američkog fudbala Vojvodine (SAFV), u saradnji s upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora.