Slovenija s tri selekcije na Balkan Bowlu

1353

Slovenija će se na Balkan Bowlu, koji se ovog vikenda održava u Somboru, takmičiti s tri selekcije u kategorijama: fleg fudbal (pioniri, U15), fleg fudbal za žene (seniorke) i tackle (juniori U19).

Savez američkog fudbala Slovenije (ZANS) odazvao se pozivu Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) da učestvuje na predstojećem prvenstvu Balkana u američkom fudbalu. Kako navode u slovenačkom savezu, poziv su prihvatili bez razmišljanja.

– Nakon razgovora s upravom, svi smo bili oduševeljeni idejom o organizaciji turnira i naravno odmah smo krenuli u akciju. Američki fudbal se u Sloveniji nenormalno brzo razvija u poslednje vreme, pogotovo u mlađim kategorijama. Stoga nam je i bila zanimljiva ponuda SAAF-a jer želimo da našim mladim selekcijama pružimo sticanje što više iskustva, naročito u tackle verziji za momke do 19 godina, jer klubovi još uvek nemaju dovoljan broj mladih igrača u svojim redovima da bi mogli da igraju državno prvenstvo – govori za naš sajt Viki Korelc, koordinator mlađih selekcija (youth) u Savezu američkog fudbala Slovenije.

Kako kaže, od Balkan Bowla očekuje da pre svega deca upoznaju nova lica i steknu nova iskustva.

– Radujemo se Balkan Bowlu i jedva čekamo da počne. Očekujem dobro izdanje naših igrača i, kao i svako drugi, nadam se pobedama, ali je važno da deca steknu novo iskustvo i da se upoznaju s vršnjacima i američkim fudbalom u drugim delovima našeg regiona.

zans_reprezentacije
Tim Slovenije

Reprezentacija Slovenije u fleg fudbalu za uzrast dečaka do 15 godina učestvovala je u avgustu na Evropskom prvenstvu u Beogradu, gde je zauzela 5. mesto u konačnom plasmanu. U odlučujućem meču za ulazak u polufinale s reprezentacijom Srbije igrali su nerešeno (26 : 26), ali je zbog bolje gol razlike Srbija izborila plej-of.

– I sama sam bila deo Evropskog prvenstva u flegu i mogu reći da sam oduševljena vašim gostoprimstvom. Imate stvarno super organizaciju! Nadam se učestvovanju i u budućnosti, i očekujem da i vi dođete kod nas – izjavila je Viki Korelc.

Stručni štab slovenačkog tima čine Viki Korelc (youth koordinator ZANS-a), Matic Pirnat (selektor U19 tackle reprezentacije), Entoni Gardner (selektor U15 fleg fudbal reprezentacije), Matija Klančar (selektor ženske fleg fudbal selekcije) i Matej Dormiš (fizioterapeut).

Drugo po redu prvenstvo Balkana u američkom fudbalu održaće se od 28. do 30. oktobra u Somboru. Selekcije Srbije, Slovenije, Hrvatske i all star tim Saveza američkog fudbala Vojvodine takmičiće se u četiri kategorije, i to:

  • tackle | juniori (U19) | Srbija – Slovenija
  • fleg fudbal turniri | seniori, žene, pioniri (U15) | sve reprezentacije
  • revijalni meč, U15 fleg fudbal | KAF Sombor Celtis – Slovenija

Organizatori takmičenja su Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Savez američkog fudbala Vojvodine (SAFV), u saradnji s upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora.