Džejms Fajed novi trener Blue Dragonsa

894

Američki trener Džejms Fajed (eng. James Fayed) novi je šef struke u ekipi Blue Dragons iz Beograda.

Zmajevima je sezona 2016. ostala upamćena kao relativno uspešna. Povratnicima u Prvu ligu Srbije i timu s najmanje stranih igrača u celoj ligi malo je nedostajalo za plasman u plej-of. To „malo” se može posmatrati iz nekoliko uglova: problemi sa zdravljem jedinog stranog igrača koji je propustio nekoliko utakmica, a osim prve, u svakoj je nastupao povređen, zatim dosta promena u ofanzivnoj liniji, veliki broj povreda na ključnim pozicijama, i verovatno najbitnije – mlad stručni štab. Sve pomenuto je uslovilo da Zmajevi u sezoni 2016. budu jedina srpska ekipa u kojoj je sve zavislilo od apsolutno domaćih igrača. Naravno, u svetlu pomenutog i osvojenog rezultata, može se reći da je sezona za njima bila veoma uspešna.

Uprava Blue Dragonsa, kao i igrači, ne zadovoljavaju se prosečnim rezultatima. Prvi korak u tom smeru je učinjen i svakako najveći nedostatak ekipe je nadomešten. U sezoni 2017. Plavi zmajevi će po drugi put, u 13 godina dugoj istoriji, imati američkog trenera – reč je o Džejmsu Fajedu!

Poznavaoci prilika u srpskom američkom fudbalu dobro poznaju Džejmsa, budući da je prethodne dve godine bio najpre glavni trener Indiansa iz Inđije, a potom ofanzivni koordinator u ekipi GAT Dukes. Takođe, Džejms je i član stručnog štaba reprezentacije Srbije (trener OL).

james_fayed_a

Novi trener Zmajeva je bogatu trenersku karijeru započeo davne 1998. godine na Glendale High School kao trener RB/WR. Nakon nekoliko godina provedenih u koledž fudbalu u Americi, Džejms se iskusio i u NFL-u u Chargersima iz San Dijega i Cowboysima iz Dalasa na različitim pozicijama. Nakon 2009. godine, odlazi u Evropu i trenira nekoliko različitih evropskih ekipa u Finskoj, Nemačkoj i na posletku u Srbiji.

Blue Dragonsi ističu da nema sumnje da će se Džejms sjajno uklopiti u već odličnu atmosferu u ekipi, po čemu su Zmajevi godinama prepoznatljivi, i da će doneti preko potrebno iskustvo stručnom štabu.

Pripreme u ovom klubu su tek počele, a sva je prilika da će Zmajevi posle višegodišnje pauze u ekipi ponovo imati i dva američka igrača, međutim o tome i drugim igračkim pojačanjima, u narednom periodu.