Sjajan tekst! „Blic” o uspehu reprezentacije Srbije u Italiji

5372
Foto: Dragan Zabunović

Evropsko prvenstvo B grupe, održano od 2. do 4. septembra u italijanskom gradu Linjano Sabjadoro, okončalo se tesnom pobedom domaćina nad našom reprezentacijom 17 : 14. Srbiji je pripao pehar drugoplasiranog tima i srebrna medalja, ali ostvareni podvig, bez obzira na ishod, zavredeo je pažnju naših medija.

Jedan od najčitanijih dnevnih listova kod nas „Blic”, nakon finalne utakmice protiv Italije, objavio je sjajan tekst pod naslovom „Srbija na korak od podviga u finalu prvenstva Evrope u američkom fudbalu”, u kojem autor Darko Nikolić ističe zbog čega je ostvareni rezultat naše repezentacije veliki.

Tekst prenosimo u celosti:


„Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu nije uspela da osvoji prvenstvo Evrope B divizije, ali je u finalu umalo iznenadila apsolutnog favorita, Italiju, koja je u dramatičnom finišu kao domaćin slavila sa 17 : 14.

Italijani, u čijoj se zemlji ovaj sport igra od Drugog svetskog rata, a zvanična liga već četiri decenije, namerili su se na momke koji su pre desetak godina pokrenuli ovaj sport u Srbiji – isprva bez opreme, tek sa ponekom loptom, negde na livadama, a retko ko sa privilegijom zvanom pomoćni teren nekog manjeg fudbalskog kluba.

Deceniju kasnije Srbija je izrasla u pravo malo čudo u američkom fudbalu, jer su entuzijasti, pre svih mladi ljudi koji vole ovaj sport, a gotovo svi se bez ikakve naknade bave njime, uspeli da ga izdignu do elite. Tačnije, na korak od nje.

Da su naši ’oklopnici’ u finalu, u Italiji, savladali domaćina, igrali bi sledeće godine baraž sa Danskom ili Švedskom za ulazak u elitnu, A diviziju prvenstva Evrope u kojoj se nadmeće šest najboljih reprezentacija. Ali, biti osmi na kontinentu i nije tako mala stvar. Naročito ako se na nju posmatra kao na stepenicu na putu do sna.

Italijani su, pre svega iskustvom, izgradili 17 poena prednosti, a onda je u poslednjoj četvrtini krenuo juriš ’orlova’ na krilima sjajne odbrane i ofanzivne linije koja nije prestajala da bude motor napada. Kvoterbek David Hanomil Lukić je, posle dva presečena dodavanja, poveo tim do dva poentiranja, jedno trčanjem a drugo dodavanjem, da bi u poslednjih minut i po Italijani izdržali veliki pritisak i ulogu favorita opravdali sačuvavši tri poena prednosti.

U Linjanu je tako pobedio domaćin, veliki favorit po kvalitetu i iskustvu, ali ’oklopnicima’ iz Srbije pripada najveća zasluga što su od očekivane ’igre mačke i miša’ napravili spektakularnu utakmicu i pokazali da njihovo vreme – tek dolazi. Ono će biti moguće ako u sopstvenoj zemlji klubovi za koje nastupaju dobiju još veću podršku, jer entuzijazam bez pomoći – ne donosi plodove. Ovi momci i njihova organizacija su pokazali da su i te kako kadri za njih.

Uostalom, iako je veliki semafor pokazao 17 : 14, na onom malom, koji beleži osvojene jarde na meču, pisalo je 271 : 274. Italijani su osvojili tri poena više, Srbi tri jarde više. Nije ta elita tako daleko. Uopšte.”

Srpska socijacija američkog fudbala ovom prilikom zahvaljuje se svim medijima koji su pružili medijsku podršku našem timu tokom evropskom prvenstva u Italiji.

Veliko hvala i redakciji „Blica” i novinaru Darku Nikoliću na tekstovima i porukama podrške!