Teorijsko-praktični sudijski kamp ispunio očekivanja

1838

Prvi put u Srbiji Udruženje sudija američkog fudbala Srpske asocijacije američkog fudbala (USAF SAAF), u saradnji s novosadskim klubom Wild Dogs, realizovalo je teorijsko-praktičnu sudijsku kamp-kliniku, koja se održala u Novom Sadu u nedelju 21. avgusta.

Kliniku su činila dva dela – teorijski, u okviru kojeg su obrađeni određeni teorijski aspekti na kojima, po mišljenju stručnog tela USAF SAAF, domaće sudije treba najviše da rade, i praktični, na terenu s igračima američkog fudbala.

Naime, domaće sudije su prvi put imale priliku da s timom na terenu vežbaju elemente suđenja američkog fudbala. Iskusne međunarodne sudije pokazivale su kolegama osnovne stvari i davale praktične savete iz prve ruke. Ovakav vid obuke, kao i sam program, usvojen je iz elitnih američkih koledž-konferencija. Američka praksa je pokazala da je ovo najbolji način da se prenosi znanje i ukazuje pojedincima tačno na one aspekte koje mogu da rade bolje.

Svetozar Kobilarov, predsednik USAF SAAF i višegodišnji i međunarodno priznati sudija američkog fudbala, istakao je da je ovom obukom započeto ispunjenje cilja koje podrazumeva povećanja znanja i umeća domaćih sudija.

– Ovo je bila prva obuka u nizu kojom želimo da ispunimo naš cilj povećanja znanja i umeća domaćih sudija i da smanjimo veliki jaz između iskusnijih i kolega koje do sada nisu imale priliku da pohađaju ozbiljne obuke. Trudili smo se da na terenu pokrijemo sve aspekte igre. Tim je na terenu igrao akcije kako smo ih mi molili, a naše kolege su imale priliku da vežbaju suđenje u širokom spektru dešavanja na terenu – pojasnio je Kobilarov, zahvalivši se KAF Wild Dogs na podršci u realizaciji klinike.

– Pre svega, u ime Udruženja, hteo bih da se posebno zahvalim KAF Wild Dogs na gostoprimstvu, strpljenju i na tome što su nam uopšte omogućili organizaciju ovakve obuke za domaće sudije. Veliko hvala predsedniku kluba gospodinu Vukašinu Simonoviću na bezrezervnoj podršci i trudu oko organizacije, glavnom treneru ekipe koji je pratio naše instrukcije, i najveća hvala svakom igraču ponaosob koji je u nedelju bio u opremi na terenu.

Predsednik USAF SAAF je na kraju naveo da su svi učesnici sudijskog kampa zadovoljni u velikoj meri, očekujući da će se s ovakvom praksom nastaviti i u budućnosti.

– Podstrek za dalji rad jeste izuzetno pozitivna reakcija kolega sudija. Jasno su iskazali želju da nastavimo program podizanja znanja i veština. Svi koji su pohađali ovu obuku jasno su istakli želju za napredovanjem, što pre svega njih stavlja u prvi plan kao sudije na koje ovaj sport može da računa u budućnosti. Nadamo se da ćemo nastaviti s ozbiljnim obukama dovođenjem i ozbiljnog predavača iz Amerike pred početak takmičenja sledeće godine – zaključio je Svetozar Kobilarov.

Svi koji žele da postanu sudije američkog fudbala mogu to da učine popunjavanjem prijavnog formulara na stranici Postani sudija >> i da već od jeseni osete atmosferu suđenja utakmica.