Rade Rakočević: EP u flegu potvrda je napretka američkog fudbala u Srbiji

1459

– Ovo takmičenje predstavlja novo poglavlje u istoriji američkog fudbala u Evropi, predstavlja budućnost ovog sporta. Istovremeno, šampionat je i veliko priznanje našem savezu i potvrda ubrzanog napretka američkog fudbala u našoj zemlji – istakao je Rade Rakočević, predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala, povodom početka Evropskog prvenstva u fleg fudbalu (U15).

Utakmicama između Holandije i Srbije te Italije i Slovenije u subotu 6. avgusta od 8.00 h startuje evropski šampionat. Sedam zemalja takmiči se za naslov prvaka Evrope, a pored pomenutih selekcija, u konkurenciji su i ekipe Češke, Rumunije i Španije.

Takmičenje organizuje Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) u saradnji s evropskim ogrankom Međunarodne federacije američkog fudbala (IFAF Europe). Evropsko prvenstvo u flegu je drugo veliko takmičenje koje se održava u Srbiji pod okriljem IFAF Europe, nakon uspešne organizacije Final Four turnira Lige šampiona prošlog leta na Voždovcu.

Rade Rakočević, predsednik SAAF-a, poželeo je dobrodošlicu dragim sportskim prijateljima iz Evrope, istakavši pritom da je izuzetno zadovoljstvo što je Srbija domaćin prvog evropskog prvenstva u najmlađoj takmičarskoj kategoriji.

On je izrazio uverenje da će prvenstvo još više povećati broj dečaka i devojčica, da će ih podstaći da počnu da treniraju američki fudbal, najpre u fleg verziji, a posle i s opremom.

– Takođe, nadam se da će takmičenje proći u najboljem redu i da će postaviti sportske i organizacione standarde za buduća takmičenja – izjavio je predsednik SAAF-a, poželevši na kraju reprezentaciji Srbije da pruži svoj maksimum i osvoji prvu međunarodnu medalju za Srbiju.

Koordinator za fleg takmičenja u IFAF Europe Mikael Ros istakao je po dolasku u Beograd da se raduje prvom prvenstvu jer će već sada svi imati priliku da upoznaju budućnost evropskog fleg fudbala.

– Ovaj turnir će nas upoznati s budućnošću fleg fudbala u Evropi za narednih 10 godina. Naročito je zanimljivo videti neke nove zemlje, poput Rumunije ili Srbije, koje se pridružuju evropskoj porodici fleg fudbala – kazao je Mikael Ros, zahvalivši se Srpskoj asocijaciji američkog fudbala na prihvatanju odgovornosti da organizuje ovaj turnir.

– Posle završne kontrole svih objekata po mom dolasku u Beograd, siguran sam da će mladi igrači uživati u ovom događaju – rekao je Mikael Ros.

FFEC_U15_2016_logo

Prema ranije utvrđenom sistemu takmičenja, sve reprezentacije će igrati jedna protiv druge, tj. do polufinala će svaka ekipa odigrati šest utakmica. U polufinale plasiraće se četiri prvoplasirane; ekipa koja bude na mestu broj 1 igraće s ekipom koja se plasirala na 4. mesto, a drugi par činiće reprezentacije koje se budu plasirale na 2. i 3. mesto. Polufinalni mečevi igraju se u nedelju 7. avgusta od 14.40 h, meč za treće mesto od 17.00 sati, a finale je zakazano u 18.30 časova.

Utakmice će se odigrati na dva terena stadiona FK BASK, za šta je sajt Sportuzivo.tv, u saradnji sa Srpskom asocijacijom američkog fudbala, obezbedio direktne prenose svih duela s oba terena koja mogu da se prate na sledećim linkovima:

Subota 6. avgust 2016

VREME TEREN 1 TEREN 2
8.00 Holandija Srbija Italija Slovenija
9.40 Rumunija Italija Srbija Češka
11.20 Rumunija Španija Slovenija Češka
13.00 Srbija Španija Italija Holandija
14.40 Holandija Češka Rumunija Slovenija
P A U Z A
17.00 Češka Španija Italija Srbija
18.40 Slovenija Holandija
20.20 Španija Slovenija Češka Rumunija

Nedelja 7. avgust 2016

VREME TEREN 1 TEREN 2
8.00 Španija Holandija Srbija Rumunija
9.40 Češka Italija
11.20 Holandija Rumunija Slovenija Srbija
13.00 Španija Italija
P O L U F I N A L E
14.40 #1 #4 #2 #3
P A U Z A
M E Č  Z A  T R E Ć E  M E S T O
17.00 #D #C
F I N A L E
18.30 #A #B