Srpski oklopnici hvataju zalet za Evropsko prvenstvo (FOTO, VIDEO)

2786
Traj-aut, Zemun 2016. (Foto: Dragan Zabunović)

Reprezentacija Srbije u američom fudbalu započela je pripreme za Evropsko prvenstvo grupe B u Italiji, koje se održava od 2. do 4. septembra.

Izborni trening za ulazak na širi spisak srpske reprezentacije održao se u Zemunu, na stadionu FK Zemun. Pojavilo se više od 120 potencijalnih reprezentativaca iz svih srpskih klubova, od kojih će njih 75 ući na širi spisak. Na traj-aut su pozvani svi igrači koji su učestvovali na prošlogodišnjem kampu na Kopaoniku, a pored njih, klubovi iz Prve lige Srbije mogli su da kandiduju do šest igrača, timovi iz Druge lige do četiri, a iz Treće lige do dva igrača.

Tim povodom održana je pres-konferencija kojoj su prisustvovali direktor reprezentacije Srbije Branko Vučinić, glavni trener Dag Atkins, Nikola Davidović, šef organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u flegu (U15) te član gradskog veća Opštine Zemun Željko Korica.

Press_Traj_aut_2016_Zemun

Glavni trener Dag Atkins rekao je da ovim traj-autom otpočinje „putovanje” do ulaska u A rang evropskog američkog fudbala.

– Teško je okupiti sve igrače u sred leta jer mnogi koriste godišnje odmore, putuju negde… Treneru je uvek teško da nekog izostavi sa spiska, jer je došao veliki broj momaka koji su izdvojili svoje vreme, dali su sve od sebe da se pokažu što bolje… Teško će biti, ali ćemo morati da napravimo spisak od 75 najboljih. Ja sam veoma uzbuđen i radujem se predstojećem takmičenju jer je to sjajna prilika da srpski američki fudbal zakoriči na stepenicu više.

Branko Vučinić, direktor reprezentacije Srbije, podsetio je da se američki fudbal u Srbiji igra od 2003. godine, reprezentativne utakmice 11 godina, a da je reprezentacija Srbije osma u Evropi i 15. rangirana u svetu, što je ogroman uspeh.

– Ove godine nastupamo na Evropskom prvenstvu grupe B i pokušaćemo da se plasiramo među prvih šest reprezentacija u Evropi, što je prilično veliki zalogaj, budući da su u samom vrhu zemlje poput Nemačke i Francuske koje imaju višestruko veće budžete. Našu reprezentaciju čine igrači isključivo iz srpskih klubova, a glavni trener je Amerikanac – započeo je svoje izlaganje Vučinić.

On je dalje najavio da reprezentaciju Srbije do evropskog prvenstva očekuje još aktivnosti.

– Imaćemo dva mini-kampa u Kragujevcu, nakon čega će se broj potencijalnih reprezentativaca smanjiti na 55, a 21. avgusta bi trebalo da odigramo prijateljsku pripremnu utakmicu s nacionalnim timom Egipta, što bi bio prvi susret jedne evropske i jedne afričke selekcije u istoriji američkog fudbala. Posle toga, a uoči odlaska u Italiju, održaćemo jedan veliki kamp u Arilju, kada će biti konačno poznat spisak od 45 igrača koji će i putovati u Italiju – pojasnio je Branko Vučinić.

Kao što je od ranije poznato, Srbiju očekuje duel protiv najbolje selekcije Švajcarske 2. septembra, a pored domaćina Italije, na turniru učestvuje i reprezentacija Izraela. Ukoliko Srbija pobedi Švajcarce, igraće u finalu 4. septembra protiv pobednika meča Italija – Izrael. Ocenjujući (prvog) protivnika, Dag Atkins je rekao da su šanse srpskog nacionalnog tima protiv Švajcaraca veoma dobre.

– Imao sam priliku da gledam selekciju Švajcarske prošlog decembra protiv Italije. Nije taj meč mnogo toga nagovestio jer se igralo po lošem vremenu i terenu. Ipak, oni su tada pobedili Italiju i moramo da ih poštujemo. Igraju malo drugačije od nas, igraju „staromodan” fudbal, ali se i kod njih uočava napredak – izjavio je Atkins.

Nikola Davidović, šef organizacionog odbora Evropskog prvenstvo u fleg fudbalu, iskoristio je priliku da najavi takmičenje koje će se od 5. do 7. avgusta održati u Beogradu, na stadionu FK BASK na Carevoj ćupriji. Pored Srbije na šampionatu učestvuju Češka, Italija, Rumunija, Holandija, Španija i Slovenija, a opširnije o ovoj temi, moći ćete da protičate u odvojenom tekstu.

Zahvaljujući Opštini Zemun, Fudbalskom klubu Zemun i KAF Pirati iz Zemuna, traj-aut je uspešno organizovan. Željko Korica, član Veća gradske opštine Zemun, istakao je na konferenciji praksu kojom Opština Zemun nastavlja da pomaže „početak a ne kraj”.

– Najlakše je slikati se kad neko osvoji medalju, a mnogo je teško kad neko počinje. Opština Zemun će i dalje nastaviti s tom praksom. Zemun je zahvaljujući tome dao mnogo uspešnih sportista – istakao je Željko Korica.

U realizaciji i organizaciji traj-auta srpske reprezentacije u američkom fudbalu učestvovali su i teretana i fitnes centar „Vulkan” koja je dopremila benč klupe i tegove, poliklinika „Provita” koja je obezbedila dežurnog lekara te fotograf i snimatelj Dragan Zabunović.

Srpska asocijacija američkog fudbala im se ovom prilikom srdačno zahvaljuje