Serbian Bowl XII: Stavovi i očekivanja stručnjaka

3603

„SBB Vukovi” i „Wild Boarsi” deveti put će se sastati u finalu prvenstva Srbije. Istorija kaže da je sreća bila na strani beogradske ekipe, koja je u dosadašnjim duelima pet puta bila bolja od protivnika iz Kragujevca. „Veprovi” su tri puta slavili; poslednji put 2008. pa se može samo zamisliti kakvi motivi i želje vladaju među Kragujevčanima.

I jedan i drugi trener obeju ekipa, trofejni Amerikanac Šon Embri i proslavljeni raninbek Aleksandar Ristić Alf, imaju bogato iskustvo u međusobnim duelima, a pred nedeljni Serbian Bowl XII upućuju samo reči hvale jedni o drugima.

Glavni trener, ofanzivni koordinator i trkač u redovima „Veprova” Alf ističe da su „Vukovi” u odličnoj formi, što su i pokazali u finalu CEFL-a protiv „Giantsa” iz Graca, gde su zaista pružili izvanrednu partiju. Prema njegovim rečima, beogradski tim deluje poprilično uigrano s odličnim pojedincima koji ga predvode.

S druge strane, Šon Embri ne krije uzbuđenje pred nedeljni meč, ističući da je tradicija i prijateljstvo dva tima iskreno i da je prava šteta što će jedna ekipa morati da izgubi.

– Poštujem veoma igrače „Wild Boarsa” i ceo trenerski tim. Očekujem samo najbolje od obe ekipe. Kada mi igramo, talenata ima na celom terenu, i kao treneru, zabavno mi je da sedim i gledam kako se sve odvija. Radujem se nedelji i šansi da pobedimo stvarno dobar tim – istakao je glavni strateg „Vukova”.

Alf je potom rekao da se neće baviti prognozama, ali ono što sigurno uvek i očekuje jesu pune tribine, a na terenu prava predstava za sve ljubitelje američkog fudbala, kao i sporta uopšte.

Osvrnuvši se na minulu sezone, Aleksandar Ristić nije mogao da ne istakne izazove i poteškoće kroz koje je njegov tim prošao, uprkos čemu se ipak našao u prilici da se bori za titulu najboljeg u Srbiji.

– Prevalili smo dugačak put od početka sezone. Svašta se dešavalo i mnogo poteškoća smo prevazišli. Uspevali smo da nađemo rešenje za brojne problematične situacije, što je po meni odlika dobrih ekipa. Mislim da smo unapredili naš tim u svim aspektima igre, a uspeli smo i da novopridošle pojedince uklopimo na najbolji mogući način. Ponosan sam što smo došli do finala, jer nas na samom početku sezone niko nije shvatao kao ozbiljnog konkurenta za trofej. Potrudićemo se da od trenutka kada istrčimo na teren, damo sve od sebe i igramo našu najbolju igru, ne misleći na rezultat – ističe šef struke „Wild Boarsa”.

Beogradska ekipa, čini se, imala je potpuno drugačiji put do finala. Ligaški deo završili su bez poraza, bili su ubedljivi u gotovo svim odigranim mečevima, a jedine „magline” oslikavaju se u Ligi šampiona i u finalu CEFL-a, kada su dobijenu utakmicu izgubili u poslednjim sekundama. Ipak, Šon Embri je izuzetno ponosan na svoj tim i borbu koju su prikazali.

– „Kapa dole” ekipi iz Graca. Na našu nesreću, jedna loša odluka odredila je ishod te utakmice, ali pretpostavljam da je to deo evropskog fudbala. Verujem da je to finale pokazuje da mi možemo da ravnopravno igramo protiv bilo koga u Evropi. CEFL je dobra liga, austrijska liga je dobra, a takvi smo i mi.

Predrag Šćekić, defanzivni koordinator i lajnbeker „Wild Boarsa”, procenjujući mogućnosti i kvalitete nedeljnih protivnika, izjavio da je „Vukovima”, bez obzira na nesrećno izgubljeno finale CEFL-a prošlog vikenda, neće faliti motiva.

Ugao Predraga Šćekića
– Poznato je da „Vukovi” imaju najefikasniji napad ove sezone, dok naša odbrana važi za „najčvršću”. U prvom ovogodišnjem susretu pravili smo neke fundamentalne greške i protivnik je to iskoristio. Verujem da to nije prava slika i da možemo da ih zaustavimo na manjem broju tačdaunova. Napad je u prethodnom meču imao problema s izostankom nekih igrača, ali su pokazali da mogu da se nose sa odbranom „Vukova”. Sada smo kompletni i može da bude samo bolje. Oba tima imaju izuzetne returnere i zato sam siguran da nijedna ekipa neće potceniti značaj specijalnih timova.

– Ko god da je učestvovao u utakmicama dva velika rivala, zna koliko su te utakmice napete i koliko su oba tima motivisana u ovim duelima. Oni su odigrali možda i najbolju utakmicu sezone protiv „Giantsa”, dali su sve od sebe i osvetlali svoj obraz, a i podigli ugled srpskog fudbala. Pokazali su da najbolji srpski timovi mogu da se takmiče s najboljim timovima iz najjačih evropskih liga. Smatram da će nesrećan poraz ostaviti posledice po Beograđane. Neki igrači su emotivno ispražnjeni, a neki su fizički umorniji. Ali, ponavljam, neće faliti motiva i želje s njihove strane – smatra Šćekić koji, uprkos svemu, ističe da su njegovi saigrači potpuno spremni da odgovore na izazov kakav je finale SAAF Prve lige.

Na kraju, Aleksandar Ristić, uz konstataciju da se i jedan i drugi tim vrlo dobro poznaju, istakao je da ne očekuje iznenađenja.

– Kada se budemo sreli u nedelju, i mi i oni ćemo biti drugačiji timovi od onih koji su odmerili snage u regularnom delu prvenstva. Ipak, dobro poznajemo jedni druge, tako da cenim da neće biti iznenađenja. Kao i uvek, ishod će uglavnom zavisiti od toga ko tog dana bude bio disciplinovaniji i fokusiraniji, jer želje i borbenosti ne manjka ni na jednoj strani – zaključio je popularni Alf.

Da ponovimo, Serbian Bowl XII igra se 10. jula od 17.00 časova na stadionu FK BASK u Beogradu, a domaćini, kao i uvek, obećavaju dobar šou za sve prisutne.

Osim nastupa čirliding tima Vukovi Cheerleading Dance Team, prisutne će u poluvremenu zabavljati Mikri Maus (Prti Bee Gee), a tokom meča DJ Darko i MC Tadija. Obezbeđeni su i pokloni za publiku, a cena ulaznice je simboličnih 200 dinara.

Oni koji ne budu u mogućnosti da uživo prate meč, moći će da finale uživo gledaju na drugom programu Televizije „Sport klub” (SK 2).