ADAS pojačava antidoping kontrolu sportista

3019

Antidoping agencija Republike Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta organizuje Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu u subotu 21. maja u Beogradu. Kongresu će, pored ostalih, prisustvovati i stipendisti Ministarstva, među kojima je i petoro američkih fudbalera koji se takmiče pod okriljem Srpske asocijacije američkog fudbala – Luka Vojnović, Srđan Skala, Radoš Zelenović, Luka Beljanski i Nevena Stojanović.

Ove godine posebna tema je hrana kao doping, odnosno sve one dozvoljene stvari koje mogu da doprinesu poboljšanju sportskih rezultata, a nisu zabranjene. S tim u vezi, biće reči o značaju mentalnog treninga, ali i dozvoljenim metodama u prevenciji i lečenju sportskih povreda.

Antidoping agencija Republike Srbije je takođe pojačala antidoping kontrolu sportista, naročito uoči važnih mečeva. Tako je jedna od derbi utakmica „Sport klub” Prve lige Srbije u ranijoj fazi takmičenja već kontrolisana, a jedan igrač je pao na antidoping testu. Budući da je i ovog vikenda na rasporedu nekoliko bitnih mečeva, očekuje se nova antidoping kontrola sportista, a kako je najavljeno, ista praksa primenjivaće se i ubuduće, naročito u plej-ofu i završnici prvenstva.

Kongres će biti mesto na kome ćemo se i formalno predstaviti „Mreža za čistu igru” kao jedinstvena asocijacija svih onih koji zajedno sa Antidoping agencijom Republike Srbije učestvuju u prevenciji doping u sportu, odn. svih onih kojima je važnija dobra utakmica nego pobednik, timska igra nego zakucavanje, fer-plej nego rezultat.

Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu održaće se u Hotelu „Zira” od 8.30 do 16.00 časova. Kompletan Kongres će biti snimljen i dostupan u onlajn verziji nakon završetka na sajtu www.smas.org.

Više informacija o Kongresu, predavačima, kao i kompletnu agendu možete pronaći na stranici: ADAS.org.rs >>

Podsetimo – Antidoping agencija Republike Srbije kreirala je i ranije objavila besplatnu ADAS aplikaciju za uređaje s Android operativnim sistemom, koja je pre svega namenjena sportistima, ali i drugim zainteresovanima, koji u okviru nje mogu pronaći aktuelne vesti iz oblasti sprečavanja dopinga u sportu, aktuelnu listu zabranjenih supstanci (uz mogućnost pretrage), formulare, mišljenje o leku ili suplementu (takođe je omogućena pretraga po supstancama), pristup ADAMS bazi koju sportisti iz regitrovane test grupe koriste, pristup osnovnim informacijama o izuzeću za terapeutsku upotrebu i formular za njegovo popunjavanje, te osnovne informacije o Antidoping agenciji Republike Srbije.