5. kolo PLS: Wild Boars (KG) vs SBB Vukovi (BG)

2163
Ilustracija: KAF Wild Boars

Najveći derbi američkog fudbala u Srbiji igra se predstojećeg vikenda. Na pomoćnom terenu stadiona „Čika Dača” u Kragujevcu, domaći „Wild Boarsi” ugostiće stare znance, beogradske „SBB Vukove”.

O istoriji mečeva ova dva rivala svi već mnogo znamo, a kakve će nove stranice biti ispisane nakon nedeljnog meča, ostaje da vidimo. Sigurno je samo da će izreke poput „uzbudljiva utakmica”, „zdravo rivalstvo” i „bespoštedna borba” opet naći svoje mesto među tim koricama.

Kao i mnogo puta do sada, u međusobni duel ovi rivali ulaze bez poraza, a gotovo je izvesno da će nedeljni susret odlučiti i o prednosti domaćeg terena jedne od ekipa do kraja šampionata.

Neće to biti običan duel dve ekipe – biće to sportski ’okršaj’ ekipa čije rivalstvo datira od samih početaka američkog fudbala, duel šestostrukog protiv petostrukog prvaka Srbije i duel dva sjajna inostrana kvoterbeka koji uspešno predvode svoje timove u ovoj sezoni – Džona Uribea iz „Vukova” i Džejmija Blanta iz „Divljih veprova”.

Pored toga, Uribe uz sebe ima odličnog reprezentativnog trčaka Mihaila Josovića te veoma svestranog hvatača Tonija Vašingtona, dok su pomenuti Džejmi Blant i izvanredni hvatač Gabrijel Čembers velike uzdanice Kragujevčana.

Džon Uribe (Foto: Branimir Milovanović)

I dok su važnu prepreku zvanu „GAT Dukes” Beograđani prebrodili u 2. kolu, Kragujevčani su to učinili u prošlom, pa na krlima te važne pobede i uz prednost domaćeg terena i vikenda odmora, dočekuju ovaj derbi.

– Nisam u potpunosti zadovoljan kako smo iskoristili ovaj vikend pauze – kritičan je glavni trener i raninbek ekipe „Wild Boars” Aleksandar Ristić Alf. – Ipak, solidno smo spremni i čini mi se da smo sve bolji kako sezona odmiče. Raduje me i što sam siguran da do sada nismo prikazli naše najbolje izdanje, a to znači da ima još mesta za napredak.

– Očekujem neizvesnu i uzbudljivu utakmicu, punu dobrih i atraktivnih fudbalskih poteza, jednu pravu sportsku predstavu kojoj će prisustvovati veliki broj ljubitelja američkog fudbala. Ono što će za vikend odneti prevagu jeste trenutna inspiracija ključnih pojedinaca, kao i fokusiranost celog tima. Oni koji budu skoncetrisaniji i naprave manje grešaka, verovatno će i pobediti – procena je legendarnog Alfa.

Poput svog trenera, i zvanično najbolji defanzivni igrač prethodne sezone Đorđe Petrović, ističe veći broj odigranih kvalitetnih utakmica, uigranost ekipe i povratak sjajnog stručnjaka u redove „Vukova” kao prednosti protivnika, ali motiva protiv veikog rivala sigurno da neće nedostajati.

– Mi igramo na domaćem terenu i jaki protivnici nas stimulišu da damo svoj maksimum. Očekujem zanimljivu utakmicu, neizvesnu do kraja i smatram da će do pobede doći tim koji bude želeo više i pravio manje grešaka. Ovom prilikom bih pozvao naše navijače da dođu u što većem broju i podrže nas da dođemo do željene pobede.

Džejmi Blant (Foto: KAF Wild Boars)

Za razliku od Lige šampiona, „SBB Vukovima” u domaćem prvenstvu ide kao podmazano. Ubedljive pobede i čelo tabele nešto je na šta su Beograđani navikli, ali na odlazak u Kragujevac sigurno nisu. Nije se često igralo u Kragujevcu poslednjih godina, pa upravo domaći teren po mišljenju reprezentativnog hvatača Marka Marića, stavlja „Veprove” u ulogu blagog fvorita.

– Oba tima su do sada neporažena u ligi pa nas očekuje najuzbudljivija utakmica do sad. Mi imamo dobar zalet zbog pobede nad Mađarima i iz utakmice u utakmicu dokazujemo da smo naporno radili i da smo „nikad jači, nikad brži”.

Dugogodišnji član stručnog štaba ekipe iz prestonice Blažo Bojić, veoma respektuje narednog protivnika i podseća na sjajnu školu fudbala koju ima ekipa iz Kragujevca.

– Svi koji prate američki fudbal znaju da Kragujevac iz godine u godinu rađa sjajne igrače. Samo da podsetim na Đokića, Stevanovića, Dimitrijevića kao predvodnike mlade garde. Od početka sezone igraju odlično i zaslužuju svako poštovanje. Računica pred vikend je jasna: onaj ko pobedi steći će prednost domaćeg terena do kraja prvenstva. To je još jedan motiv pored velikog rivalstva koji garantuje da će se na „Čika Dači” u nedelju igrati vrhunski fudbal. Od 2006. kao trener u međusobnim utakmicama ova dva tima samo jednom sam poražen, pa ću dati sve od sebe da taj dobar niz i nastavim.

I zaista, nema reči kojima se može opisati šta nas to čeka u nedelju. Dovoljno je samo reći „Veprovi protiv Vukova” i navijači iz cele zemlje će doći na ovaj praznik fudbala. Samo, ovaj put u Kragujevac, na „Čika Daču”, tačno u 16.00 h!