Liga šampiona: Nesrećan poraz „GAT Dukesa”. Austrijanci slavili nakon produžetaka

1796

U meču IFAF Lige šampiona u grupi Jug, ekipa „GAT Dukes” iz Novog Sada nesrećno je izgubila na svom terenu od austrijske ekipe „Danube Dragons” rezultatom 8 : 14, i to nakon produžetaka.

Prvi napad za goste brzo je završen bez prilike za nova četiri pokušaja, a pant koji je usledio i koji je pri tome bio izblokran, doveo je Novosađane u izglednu priliku da poentiraju s ivice ’red-zone’ protivnika. Međutim, taj prvi napad „Dukesa” na utakmici završen je „samo” šutom za tri poena, ali je mladi Goran Zec bio neuspešan.

Odbrana Novosađana nije dozvoljavala u tim uvodnim minutima ekipi iz Austrije da se razmahne, pa su napadi njihove ekipe, uz veliki broj kazni, uglavnom završavani nepreciznim pasovima ili nedovoljno dugačkim trčanjima.

Međutim, dok su napadi obeju ekipa posrtali, odbrane su bile na visini zadatka. Pogotovo je snažan bio pritisak gostujuće ekipe, pa su se ne retko napadi Novosađana završavali sa loptom u rukama njihovog kvoterbeka, i sa njim na zemlji.

Iz takve igre, često isprekidane kaznama obeju ekipa, Austrijanci su nekako došli nadomak end-zone protivnika. „Puklo” je jedno dugačko trčanje iz tzv. wild-cat formacije, a potom su usledili i prvi poeni na meču. Kvoterbek ekipe „Danube Dragonsa” Džamal Londri-Džekson kratkim pasom od nekih 10 jardi spojio je sa end-zonom svog hvatača Feliksa Rajzahera za vođstvo 6 : 0.

Novosađani nastavljaju po starom, akcije završavaju uglavnom ispucavanjima, a odbrana Austrijanaca nastavlja s pritiskom, pomerajući Novosađane unazad, ka njihovoj end-zoni. Sejfti je bio na vidiku, pa su iz drugog pokušaja Austrijanci uvećali svoje vođstvo na 8 : 0.

Sredinom 2/4 presečen pas domaćina blizu end-zone protivnika ulio je nadu za preokret, ali je odbrana gostiju nastavila sa snažnim pritiskom, pa je od četiri naredne akcije, čak dva puta kvoterbek Novosađana bio sekovan. Ovu lepu priliku za poene „Dukesi” su prokockali, pa nisu čak bili u prilici ni da šutnu za tri poena.

Na startu drugog poluvremena „Dukesi” brzo stižu do izjednačenja preko Davora Solda, koji je uhvatio pas kvoretbeka Benksa, a potom i konverzijom za dva poena preko raninbeka Kevina Ekela.

Odmah nakon toga, neuspešni napad gostiju završen je pantom, ali glupost Novosađana tom prilikom dovela je Austrijance na domak end-zone. Naime, prilikom panta gostiju, lopta je dodirnula jednog igrača „Dukesa”, a Austrijanci su brzo reagovali i vratili loptu u svoj posed. Na sreću Novosađana svi pokušaji Austrijanaca su propali, čak i trik akcija prilikom šuta za tri poena, pa je rezultat ostao 8 : 8.

Rastrzana igra, prepuna prekida i faulova, pre svega na strani ekipe „Danube Dragonsa”, nastavljena je do kraja meča. Priliku da reše meč mnogo ranije su propustili čineći brojne greške, pa su im tako čak dva tačdauna opravdano i poništena zbog prekršaja.

Poslednju priliku za trijumf imali su i pred sam kraj meča. U poslednjim sekundama utakmice Austrijanci su bili ispred end-zone „Dukesa”, ali nijedan pas ka hvatačima nije bio uhvatljiv. Otišlo se u produžetke.

Prvi napad s 25 jardi od end-zone imali su Novosađani, ali nisu uspeli da osvoje ni nova četiri pokušaja, pa je lopta otišla u ruke Austrijancima, koji su svoj napad iskoristili i postigli poene za ovaj, može se reći, srećan trijumf.

Kretanje rezultata:

1/4 – 00 : 08
00 : 06 – pas 10 jardi, Džamal Londri-Džekson za Feliksa Rajzahera; PAT neuspešan
00 : 08 – sejfti

2/4 – 00 : 00

3/4 – 08 : 00
08 : 08 – pas 15 jardi, Endrju Benks za Davora Solda; pretvaranje za 2 uspešno, trčanjem Kevina Ekela

4/4 – 00 : 00

OT – 00 : 06
08 : 14 – pas 3 jarde, Džamal Londri-Džekson za Kolemana

Novosađanima je preostala još jedna utakmica koju će u narednom kolu 14/15. maja odigrati u Istanbulu protiv ekipe „Boğaziçi Sultans”.