Treća liga Srbije (Jug): „Royal Crowns” Kraljevo

2023

„Kraljevske krune”, po sastavu igrača verovatno najmlađa ekipa u Srbiji, posle godine pauze vraćaju se na scenu seniorskih takmičenja SAAF. „Royal Crownsi” razvijaju svoj tim, ali njihova reputacija, kao i pripremni preriod, govore da će biti opasan oponent za sve protivničke timove ove sezone.

Kao jedan od klubova s najdužom tradicijom u Srbiji, ove godine će Kraljevo „Royal Crowns” obeležiti 12 godina postojanja, sa seniorskim timom u kojem je prosek starosti igrača svega 19 godina. Kraljevo je uvek bilo rasadnik talenata, još od pre deset godina, kada je na koledž u SAD otišao da igra Vuk Vučković, a na međunarodnoj sceni od ove godine igra i Filip Miler u Nemačkoj, kao i udarna igla napada reprezentacije Srbije Strahinja Stepović koji igra u Turskoj, a kome je ovo već četvrta sezona igranja u inostranim ligama. U domaćim klubovima su i dalje aktivni Stefan Đurić u „Wild Boarsima”, gde je i trener ’Kraljevčanin’ Džoš Hepner, zatim Dušan Radojević u „SBB Vukovima” i od ove godine mladi Miloš Dimić u „Blue Dragonsima”.

Pored igrača, i kraljevački treneri su cenjeni i traženi. U Beogradu, na primer, s linijašima „Plavih zmajeva” radi Marko Vasović, a nekadašnji igrači i doskorašnji treneri „Kruna” Ljubodrag Anđelković i Viktor Todorović, ove sezone predvode „Lowlanders” Bjalistok, tim iz Poljske, u pohodu na titulu prvaka te zemlje.

Aleksa Denovic kapiten Kruna

Kao predvodnik nove generacije „Royal Crownsa” je Aleksa Denović, jedan od najboljih defanzivnih igrača i standardni reprezentativac Srbije, koji se i pored primamljivih ponuda odlučio da ostane u kraljevskom klubu. Mladi Denović, sada u dvostrukoj ulozi i kao kapiten i kao trener odbrane, predstavlja i iznosi šta se dešavalo u Kraljevu i šta je pred timom.

– S pripremama smo počeli veoma rano, još u novembru. U početku smo se više bazirali na fizičkoj spremi nego na fudbalskoj taktici, a taj odnos se menjao kako se sezona primicala. Nakon uvođenja novog, ozbiljnijeg programa rada u klubu, došlo je nažalost do odliva i nedostatka igračkog kadra, zbog čega u poslednjoj sezoni nismo igrali domaće seniorsko takmičenje, već međunarodne Arena Football utakmice. Taj period, kao i period priprema za ovu sezonu, iskoristili smo za dovođenje i utreniravanje novih, i vraćanje nekih starih igrača.

U timu iz Kraljeva ove godine ima mnogo novih lica i igrača kojima je ovo prva sezona. Igrači koji su se pridružili prošle i ove godine, i kojima je ovo prva seniorska liga su: Damjan Tomašević, Ivan Bažalac, Đorđe Perić, Lazar Kačarević, Aleksandar Srajkovac, Lazar Cvejić, Miloš Marković, Darko Majstorović, Nemanja Marković, Milan Popović i Slavko Šljanić. Momci koji su se vratili posle pauze su Nemanja Gajović, Branislav Blagojević i Željko Terzić. Tu su i dva momka iz valjevskih „Werewolfsa”, Milovan Petrović i Nikola Spasenić, kao i jedan momak iz nekadašnjih „Strawberry Celtsa” iz Jagodine Miroslav Simić.

– Naravno, tu su pored mene, kao uzdanica i igrači koji su sa nama duži period Bojan Rajičić, Božidar Lazarević, Nikola Vučković, Dimitrije Denović, Aleksandar Todorović i Lazar Lazić. Važno ih je sve navesti, jer oni to i zaslužuju – naglasio je Aleksa Denović.

RC-Hawks_pripremn_6

„Krune” su se već oprobale na terenu ove godine, a o tome Denović kaže:

– Odigrali smo pripremnu utakmicu s „Hawksima” iz Obrenovca. Utakmica je za cilj imala uigravanje ove mlade ekipe. Završena je rezultatom 14 : 0 u našu korist, ali bitnije je što je ekipa pokazala mogućnost da se prilagodi novim situacijama i da nauči dosta toga iz ovog susreta.

Očekivanja jesu fokusirana na razvoj tima, ali u „Krunama” ne kriju ni visoke ambicije.

– Od ove sezone očekujemo stasavanje, kao i uigravanje ekipe za koju smatram da će još dugo biti na okupu. A što se tiče takmičarskog cilja, smatramo da imamo velike šanse da se sledeće godine nađemo u Drugoj ligi Srbije – mišljenja je Denović.

Novi-stari glavni trener Kraljevčana je Tod Klof, Amerikanac s velikim trenerskim iskustvom, koji nije prvi put u ulozi trenera u „Kraljevskim krunama”. Naime još 2009. godine on je bio defanzivni koordinator juniorskog tima ove ekipe, a od 2011. je i sportski direktor kluba na Ibru. Na sreću Kraljevčana, ovaj iskusni fudbalski stručnjak se obreo u Kraljevu kao kraljevački zet, upoznavši lepu Srpkinju u svom Njujorku.

Kao trener, koji iza sebe ima veoma bogatu i uspešnu karijeru s timovima u Americi (Ledgemont High School, Thompson Ohio, Warsaw High School, New York i York Central High School, New York), kao i s timovima u Evropi (Seinajoki Crocodiles – Finska, Kraljevo Royal Crowns – Srbija, Allgau Comets – Nemačka, Cineplexx Blue Devils – Austrija), sigurno će još više unaprediti igru „Kruna”.

Napad_Kruna_Goran_Senicic
Goran Seničić s napadom „Kruna”

Pomoćni treneri trenera Klofa su Goran Seničić, kao ofanzivni koordinator i Aleksa Denović, kao defanzivni koordinator i ujedno kapiten tima. Pored njih, Amerikancu su iz fleg tima na raspolaganju i treneri Dušan Kostić, Filip Bradić i Aleksandar Todorović. Kao i do sada, svim igračima i trenerima „Kraljevskih kruna” na usluzi je i predsednik kluba Srđan Ćosić.

Kako smo već pisali, prvi meč u ovoj povratničkoj sezoni ekipa iz Kraljeva odigraće na svom terenu, a protivnik će biti ekipa „Bedemi” iz Smedereva.