Treća liga Srbije (Jug): „Bedemi” Smederevo

2342

I dok su sva ostala takmičenja u američkom fudbalu u Srbiji već uveliko počela, i odigrano je već po kolo ili dva, svoju ovogodišnju premijeru doživeće narednog vikenda i „trećeligaši”, grupa Jug. Ova skupinu čine svega četiri ekipe, i to: „Bedemi” iz Smedereva, „Royal Crowns” iz Kraljeva, „Golden Bears” iz Bora, te bugarska ekipa „Bears” iz Sofije.

Mlađoj populaciji možda i nije poznato, ali u Smederevu se neće ove sezone prvi put igrati američki fudbal. Tamošnja ekipa „Bedemi” takmičila se ranijih godina, i to u ligi bez opreme, ali će tek ove prvi put zaigrati ’pravi’ američki fudbal.

Kako su tekle pripreme ove nove-stare ekipe i šta očekuju od predstojećeg takmičenja, saznali smo od Predraga Rajčića, glavnog trenera ekipe.

– Kako je ovo naša prva sezona, okupljanje ljudi za tim smo počeli polovinom oktobra i samim tim počeli i s prvim treninzima. Prvih nekoliko meseci se radilo na osnovnim tehnikama kretanja, blokiranju, teklovanju, a paralelno s tim se radilo i na snazi. Od februara smo počeli polako da uigravamo akcije za predstojeću sezonu.

Većina igrača, što je i očekivano, potpuno su novi u ovom sportu, pa će povratak nekolicine koji imaju iskustvo igranja u nekim drugim klubovima, biti od velikog značaja za ovu ekipu.

– Poslednju utakmicu „Bedemi” su odigrali još 2007. godine, pa je većina tadašnjih igrača nastavila da igra u obližnjem Požarevcu i nekim drugim ekipama. Neki od njih su se sada ponovo angažovali i posle pauze vratili u svoj matični klub. Među njima su Milanče Vasić (QB), Dejan Janojlić (DL) i Davor Labas (WR) koji su odigrali nekoliko sezona u ekipi Požarevac „Outlaws”, zatim Slobodan Dragojević (S) koji je bio član požarevačkih „Pastuva” do prošle sezone. Tu je i Željko Veselinović (DL) koji je igrao u „Blue Dragonsima” do 2012, potom Risto Elezović (DL) koji je igrao tri sezone u „Vukovima”, kao i Darko Janojlić (OL) koji je takođe odigrao nekoliko sezona u „Outlawsima” i tri sezone u Čačku – pojašnjava Predrag Rajčić.

Među igračima s iskustvom, a koji nisu bili članovi „Bedema” tu su još i Vladimir Rajčić (OL Požarevac „Outlaws”), Dragan Petrović (LB Požarevac „Outlaws” i „Blue Dragons”), Predrag Rajčić (od 2003. do 2010. Požarevac „Outlaws”, od 2010. do 2015. Zemun „Pirates”) i Željko Vitorović (OL  Mladenovac „Forestlanders”, prošle sezone nastupao za Zemun „Pirates”).

Glavni trener ekipe Predrag Rajčić imaće pomoć ove sezone u Darku Janojliću koji će raditi sa linijašima, dok će Davor Labas obučavati hvatače. Tu je i Slobodan Dragojević kao trener defanzivnih bekova, a od pomoći će biti i Mirko Simić i Mihajlo Bukalo.

Za razliku od mnogih drugih ekipa, „Bedemi” se nisu libili da odigraju i koju pripremnu utakmicu u predsezoni i provere šta su do tada uradili, i još više, na čemu treba još poraditi, kako bi spremni dočekali takmičenje.

– U predsezoni smo imali dva pripremna susreta, s ekipom „Pirata” iz Zemuna i „Sharksima” iz Šapca. S obzirom na to da je utakmica sa „Piratima” bila prva utakmica s opremom za većinu momaka, bio je ujedno i prvi ispit na kome se pokazalo da rad daje rezultate. Naravno da nam je poslužila i kao pokazatelj na čemu treba obratiti pažnju malo više – rekao je Predrag Rajčić.

Na drugoj utakmici protiv ekipe iz Šapca, „Bedemi” su već pokazali bolju uigranost. Ono što je mnogo važnije, na obe utakmice su pokazali timski rad i želju za napretkom, što glavni trener smederevske ekipe smatra i da je najbitnije u prvoj sezoni.

Bedemi_timska_2016

Od ovako jedne nove ekipe i očekivano je da nemaju velike takmičarske ambicije, kada je Treća liga Srbije u pitanju, ali je sigurno da žele ’slast pobede’.

– Očekivanja od ove prve sezone su da postavimo ’dobar temelj’ za tim i da svake sledeće godine idemo uzlaznom putanjom, kako u organizaciji, tako i u igračkom smislu. Naravno da želimo i da zabeležimo i prvu zvaničnu pobedu – zaključio je Predrag Rajčić, glavni trener „Bedema”.

Prvu priliku za to Smederevci će imati predstojećeg vikenda, kada se u Kraljevu sastaju sa ekipom „Royal Crowns”.