„Sport klub” Prva liga Srbije: „GAT Dukes” Novi Sad

2359

Kažu da je u sportu mnogo lakše nešto osvojiti, nego posle odbraniti. Pa još ako naspram sebe imate ’ranjene i gladne’ „Vukove” i „Divlje veprove”, i ostale željne dokazivanja, onda će ova sezona za šampione iz Novog Sada biti najteža do sad.

„Djuksi” su se namerili da odbrane obe titule iz prethodne sezone – i onu osvojenu u domaćem šampionatu i onu osvojenu u CEFL-u, ali i da probaju da urade ono što „Vukovima” ne polazi za rukom već dve godine – da osvoje i naslov prvaka u IFAF Ligi šampiona, i to u svojoj debitantskoj sezoni.

Iako je bilo za očekivanje da se uspešna saradnja s trenerom Dagom Atkinsom (eng. Doug Adkins), i/ili možda s nekim od importa, pre svega Vilijem Pauelom (eng. Will Powell), obnovi i za ovu sezonu, u redovima šampiona ćemo ipak gledati neka nova lica.

Ovaj „vruć krompir”, kada je reč o struci, poveren je Vladislavu Petkoviću u ulozi glavnog trenera i defanzivnog koordinatora te Predragu Nikoliću kao ofanzivnom koordinatoru.

Jedno će biti isto, a to je da će pozicija kvoterbeka i ove sezone biti poverena jednom od importa. U ovom slučaju, reč je o dvadesetsedmogodišnjem Amerikancu Endrjuu Benksu (eng. Andrew Banks) koji stiže sa „Middle Tennessee” koledža. Uz njega, napad ekipe predvodiće i snažni raninbek Kevin Ekel (eng. Kevin Eckel) koji je zabeležio nastupe na U.S. Naval Academy (NAVY Football), „Lenoir Rhyne” i „Sacred Heart” univerzitetima.

Mogućnost dovođenja non-home grown igrača iskoristili su i „Djuksi”, pa je tako tim pojačao dvadesetdvogodišnji lajnbeker iz Danske Patrik Tambur (dan. Patrick Tambour) koji je svojevremeno bio i član U19 reprezentacije svoje zemlje.

GAT_Dukes_vest_02

Kada je reč o odlascima i dolascima domaćih igrača, situacija u ekipi je ovakva – tim su napustili Filip Vezmar (S) – Vukovi Beograd, Nikola Jasnić (DL) – Vukovi Beograd, Vladimir Dimitrijević (K/P) – Vukovi Beograd, Siniša Bilić (WR) – prestao da igra, Luka Škorić (OL) – Portugal – Klek Knights, Petar Miković (OL) – prestao da igra, Srđan Kolar (CB) – Legija stranaca, Srđan Žan Stanojev (trener specijalnih timova) – Vukovi Beograd, Aleksandar Lazarević (LB) – prestao da igra, Nenad Vukašinac (OL) – prestao da igra i Miloš Stojanović (OL) – prestao da igra.

Plavo-žuti dres od ove sezone nosiće i Goran Zec (Inđija Indians), Stefan Drecun (Beograd Vukovi), Milivoj Lončina i Dragomir Groza (Kikinda Mamooths), Dalibor Mihaljević (Sirmium Legionaries), Đorđe Mitrović (Sombor Celtis), Andrea Živković (Čačak), Duško Pokrajac , Marko Dedić, Dragan Majstorović i Milan Matić (Vrbas Hunters).

O toku priprema i ciljevima ekipe, kratko nas je upoznao glavni trener Vladislav Petković.

– Počeli smo s timskim pripremama u januaru ove godine dok su igrači u zimskom period pratili klupski program individualnih treninga. U okviru priprema odigrali smo nekoliko skrimidž utakmica, prvu s „Indiansima” iz Inđije i ovom prilikom im se zahvaljujemo na sjajnom razigravanju. Cilj je naravno, pored odbrane titule prvaka Srbije, odbrana titule u CEFL ligi i donošenje titule prvaka IFAF Lige šampiona u Srbiju i Novi Sad. Lupus ululavit, duces regere (prim. aut. Vukovi zavijaju, vojvode vladaju).

GAT_Dukes_03

Na otvaranju sezone, a po ustaljenom rasporedu takmičenja, najbolje rangirana ekipa igra protiv novajlija u Ligi, pa će tako „GAT Dukesi” ugostiti beogradske „Blue Dragonse” u nedelju 27. marta od 14.30 h.