Filip Gardan, Džim Krajner i Malik Džekson predavači na trenerskoj klinici

847

Filip Gardan (fra. Philippe Gardent) iz Francuske, Džim Krajner (eng. Jim Criner) i Malik Džekson (eng. Malik Jackson) iz SAD predavači su na predstojećoj trenerskoj klinici koja će se održati ovog vikenda u Beogradu.

Džim Krajner

Džim Krajner ima 44 godine trenerskog iskustva – 22 kao pomoćnik a 22 kao glavni trener, uz osvojene brojne nagrade i priznanja. Kao pomoćni trener na poziciji defanzivnog koordinatora trenirao je lajnbekere i defanzivnu liniju, a kao ofanzivni trener radio je s ofanzivnim linijašima, kvoterbekovima i spoljnim hvatačima.

Prvi posao glavnog trenera obavljao je na Državnom univerzitetu „Boise”, pobedivši u 79,8% odigranih mečeva. Obnovio je najgori fudbalski klub u SAD (Državni univerzitet u Ajovi), pretvorivši ga u konkurentnu ekipu u teškoj „Big 8” konkurenciji, pre nego je postao ofanzivni koordinator ekipe „Suge” iz Sakramenta koji se takmičio u svetskoj ligi i koji je u drugoj godini osvojio titulu World Bowl.

Džim je zatim preuzeo trenersku poziciju u škotskoj ekipi „Claymores” koja se takmičila u okviru NFL evropske lige. S njima je takođe osvojio World Bowl 1996. a izgubio u finalu 2001.

Nakon što se penzionisao, vratio se u Evropu, ovog puta u Francusku, gde se tokom tri godine tri puta plasirao u plej-of, a 2011. osvojio nacionalno prvenstvo.

Filip Gardan

Filip Gardan je rođen 1979, a fudbal je počeo da igra 1996. Tokom karijere igrao je na pozicijama FB/TE u napadu, i LB u odbrani, kao i u specijalnim timovima, i to u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Rusiji, Engleskoj, Škotskoj, Holandiji, Nemačkoj, Kanadi i SAD.

Karijeru je započeo u juniorskom timu (do 16 godina starosti) u Grenoblu. Bio je kapiten juniorke reprezentacije Francuske na Evropskom juniorskom prvenstvu 1998. u Diseldorfu, gde je proglašen za najkorisnijeg defanzivnog igrača (MVP).

Bio je kao kapiten ekipe „Europe All Star” 1999. na Floridi, koja je tada porazila Meksiko. Sa ekipom „Seahawks” iz Ženeve osvojio je Swiss Bowl 2000, a u naredne dve godine i šampionat Francuske. Za francuski nacionalni tim nastupao je punih 12 godina, od kojih je čak sedam bio kapiten.

Igrao je pet sezona u NFL Evropa, od 2003 do 2007. Osvojio je World Bowl sa ekipom „Thunder” iz Berlina, koju su predvodili Džim Tomsula kao defanzivni koordinator i Rik Lanc kao glavni trener. U dve svoje poslednje sezone, Filip je bio lider šampionata u broju obaranja  – 174 puta (111 solo i 63 uz asistenciju).

Bio je nominovan 2006. za defanzivnog MVP godine kao prvi neamerikanac.

Vašingtonska ekipa „Redskins” ga je izabrala u tim 2006. godine. Tu je odigrao jednu sezonu pre nego što je potpisao za „Pantere” iz Karoline. Igrajuću u NFL-u sarađivao je sa mnogim vrsnim stručnjacima poput Grega Vilijamsa, Džona Foksa i Džoija Gibsa.

Filip se takođe oprobao i u drugim sportovima, i to na visokom nivou. Bio je član nacionalnog bob tima Francuske u sezoni 2004/2005. i član ragbi tima „The Celtic Crusaders” u sezonama 2008. i 2009, koja se takmičila u velškoj superligi, pre nego što se povukao iz aktivnog bavljenja sportom.

Kao trener veliku pažnju poklanja snazi i kondiciji i svemu što je potrebno za podršku i razvoj visokih performansi sportista. Na ovom polju je i profesionalno radio od 2009. Njegovo bogato znanje o sportu uopšte, a posebno o situaciji u američkom fudbalu u Evropi, kao i njegovo iskustvo na najvišem nivou u SAD, čine ga stručnjakom za ono što je američkom fudbalu u Evropi neophodno u cilju daljeg razvoja.

Malik Džekson

Malik Džekson je aktuelni glavni trener švajcarske ekipe „Grizzlies” iz Berna. Prošle godine bio je glavni trener i defanzivni koordinator „Crusadersa” iz Karlstada (Švedska) s kojima je osvojio Ligu šampiona i švedsku šampionsku „Super seriju”.

Dvanaest sezona proveo je u San Francisku vodeći koledž tim s kojim je četiri puta osvajao nacionalno prvenstvo.

Podsetimo – Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i evropski ogranak Međunarodne federacije američkog fudbala (IFAF Europe) organizuju trenersku kliniku 20. i 21. februara 2016. godine u hotelu „Compass” u Beogradu. Prema Pravilniku o stručnom osposobljavanju i licenciranju trenera Srpske asocijacije američkog fubala, svi licencirani treneri imaju obavezu da prisustvuju trenerskoj klinici. Svaki klub mora imati bar jednog licenciranog trenera, kako bi dobio dozvole za sezonu. Takođe, svi novi treneri koji planiraju da steknu licencu u obavezi su da pohađaju klinike koje će im se računati za stručni deo sticanja licence.

PREUZMITE