Super Bowl 50: Denveru titula, Mening ušao u istoriju!

1118

Denver Bronkosi osvojili su treću titulu NFL šampiona, pošto su slavili u 50. Superboulu protiv Karoline sa 24 : 10 (10 : 0, 3 : 7, 3 : 0, 8 : 3). Ovo je ujedno bila poslednja utakmica legendarnog 40-godišnjeg Pejtona Meninga postavši prvi kvoterbek koji je osvojio Superboul s dva tima, pošto je već slavio 2007. sa Indijanapolisom.

Pejton Mening je ozbiljno poveo prvi drajv. Sa nekoliko odličnih pasova, kojima je podsetio na stare dane, uspeo je da dovede Brendona Mekmanusa do pozicije za siguran fild-gol sa 34 jarda i doneo startnu prednost Bronkosa od 3 : 0.

Da je definitivno jači deo tima, odbrana Denvera je pokazala sredinom prve četvrtine, kada je Von Miler isforsirao fambl Kema Njutona, a Malik Džekson je postigao tačdaun – „Divlji konji” su poveli sa 10 : 0. Tim rezultatom je i gotova prva četvrtina.

Panteri su ozbiljno krenuli u sustizanje zaostatka, a kada je Džonatan Stjuart na spektakularan način postigao tačdaun i smanjio prednost Denvera na 10 : 7, mnogi su pomislili da će se stvari postaviti na svoje mesto i da će favorizovana Karolina sigurno doći do preokreta.

Međutim, odbrana Denvera prosto je bila granitna u prvom poluvremenu i nije dozvolila Njutonu i kompaniji da poentiraju, a Bronkosi su uspeli da povise vođstvo preko Brendona Mekmanusa na 13 : 7, što je bio konačan rezultat posle prvih pola sata.

Super_Bowl_50_2

Spektakularan halftime show, kome je prethodio nastup čuvenog Sila, a u glavnoj ulozi bili su „Coldplay”, Bijonse i Bruno Mars, najavio je pravi rat u drugom poluvremenu. Prvi drajv imala je Karolina; Kem Njuton je namestio ruku, odlično bacao i doveo saigrače na prag poentiranja, ali Grem Geno nije uspeo da realizuje pokušaj za fild-gol sa 44 jarde.

Loptu je preuzeo Pejton Mening, koji je poveo drajv dug 54 jarde i omogućio Brendonu Mekmanusu da pogodi fild-gol sa 30 jardi za ozbiljniju prednost od 16 : 7. To kao da je razbesnelo MVP-a Kema Njutona, koji je počeo da proigrava hvatače iz svih pozicija. Međutim, bacio je intersepciju u ruke Ti Džej Vorda i Panteri ponovo nisu stigli do poena.

Rezultatom 16 : 7 ušlo se u poslednjih 15 minuta, a na samom startu odlučujuće četvrtine odbrana Karoline je isforsirala fambl Pejtona Meninga, što ih je dovelo do novih poena, pošto je Grem Geno 10 minuta pre kraja bio uspešan pri šutu za tri poena sa 39 jardi i smanjio na 16 : 10.

Ipak, odlučujući momenat dogodio se četiri minuta pre kraja meča, kada je Ti Džej Vord izbio loptu Kemu Njutonu i omogućio Denveru da osvoji loptu na četiri jarde od end-zone Karoline. Tu priliku nije propustio Si Džej Anderson, koji je istrčao dva jarda za tačdaun, doveo Bronkose do ozbiljne prednosti od 24 : 10 i na taj način rešio pitanje pobednika.

Za MVP Superboula izabran je defanzivac Denvera Von Miler. Svoju poslednju utakmicu Pejton Mening je završio sa 141 prebačenom jardom uz intersepšn, dok je MVP sezone Kem Njuton meč završio sa 265 prebačenih jardi, 45 istrčanih uz bačen presečen pas; kvoterbek Karoline je nastavio neugodnu tradiciju, po kojoj najbolji igrač ligaškog dela sezone a dogura do Superboula, ne pobedi u najznačajnijoj utakmici. Poslednji kome je to pošlo za rukom bio je Kurt Vorner u sezoni 1999/2000.

Izvor: Sport Klub

Super_Bowl_50_3