Kalendar takmičenja Prve i Druge lige Srbije

4667

Prva liga Srbije počinje 26/27. marta, dok će drugoligaši startovati nedelju dana ranije, 19/20. marta 2016. Odluku o kalendaru takmičenja usvojio je Upravni odbor Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) na sednici održanoj 2. februara.

U Prvoj ligi Srbije ove godine će se takmičiti: GAT Dukes Novi Sad, SBB Vukovi Beograd, Imperatori Niš, Wild Boars Kragujevac, Indians Inđija, Panthers Pančevo, Sirmium Legionaries Sremska Mitrovica i Blue Dragons Beograd koji se ove sezone vraćaju u najviši rang takmičenja.

Druga liga imaće sedam klubova, i to: Mammoths Kikinda, Lavovi Vršac, Pirates Zemun, Pastuvi Požarevac; zatim Angel Warriors iz Čačka koji su se morali ’preseliti’ u niži rang takmičenja, te Black Hornets Jagodina i Celtis Sombor, koji su se iz Treće lige kvalifikovali u Drugu.

Prvo kolo Prve lige startuje poslednjeg vikenda u martu. Sistem takmičenja je identičan prošlogodišnjem – igraće se jednokružno; prvih četvoro nakon ligaškog dela igraće u plej-ofu, poslednjeplasirani ide u niži rang, dok će sedmoplasirani tim igrati baraž meč s drugoplasiranim iz Druge lige. Pobednici u plej-of susretima će igrati u finalu – Serbian Bowl – koje je na rasporedu 9/10. jula.

U nastavku je detaljan raspored takmičenja u Prvoj ligi Srbije.

[ws_table id=”26″]

Druga liga startuje sedam dana pre prvoligaša. Takmičenje počinje 19/20. marta, a klubovi igraju jednokružno svake druge sedmice. Prvak Druge lige direktno će se plasirati u prvi rang, dok će drugoplasirana ekipa igrati baraž meč sa sedmoplasiranim u Prvoj ligi, koji je po rasporedu 2/3. jula.

[ws_table id=”27″]

Kalendar takmičenja Treće lige Srbije je u proceduri razmatranja i sastavljanja te će u skorijem periodu i on biti predmet razmatranja Upravnog odbora.

Izmene broja registrovanih import i non home-grown igrača

Pravilnikom o registraciji klubova, import i non home-grown igrača za sezonu 2016. predviđeno je sledeće:

  • klubovi Prve i Druge lige imaju mogućnosti registrovanja tri import igrača u sezoni i dva import igrača za nastup na utakmici;
  • broj non home-grown igrača smanjuje sa dosadašnjih 10 na šest, s tim da će pravo nastupa na utakmici imati samo četiri non home-grown igrača;
  • klubovi Treće lige neće biti u mogućnosti da registruju import igrače dok će za non home-grown igrače važiti pravilo kao i za PLS i DLS – šestoro može da se registruje za sezone, a četvoro će imati pravo nastupa na utakmici.

Kada je u pitanju sezona 2017, Pravilnikom o registraciji klubova i igrača predviđa se smanjenje broja importa i non home-grown igrača, i to:

  • klubovi u Prvoj ligi Srbije moći će da registruju dva import igrača i dva non home-grown igrača;
  • klubovi u Drugoj ligi Srbije moći će da registruje jednog import igrača i dva non home-grown igrača;
  • klubovi Treće lige neće moći da registruju importe, ali će imati mogućnost da registruju dva non home-grown igrača.