Odbrojavanje do „Super Bowla”: Sportski šou za milijarde (3/3)

1436

„Super Bowl 50”, završna utakmica Nacionalne fudbalske lige, poznato je, igra se noćas, pola sata posle ponoći. Očekuje se da događaj, koji se s razlogom može simbolično nazvati „američkim nacionalnim praznikom”, prati preko 100 miliona gledalaca u SAD i oko milijardu gledalaca širom planete, što ovaj događaj svrstava u ubedljivo najgledaniji TV program.

Sportski momenat nesumnjivo je glavno obeležje ovog događaja, no kada se govori o Superboulu, nikako se ne može zaobići ni njegov komercijalni i „šou-biz” karakter. Kao jedan od najgledanijih TV programa na američkoj televiziji, on privlači veliki broj kompanija spremnih da potroše milione dolara na reklame. To je dovelo do toga da utakmice počinju sve kasnije i kasnije, kako bi se osigurao udarni termin za gledaoce na Istočnoj obali. Poslednja dnevna utakmica (koja se završila pre sumraka) bio je 11. Superboul u januaru 1977.

Primera radi, ove godine 30 sekundi reklamnog prostora košta pet miliona dolara, a procena je da će televizija CBS inkasirati čak 336.100.000 evra!

Organizatori posebnu pažnju posvećuju i onom delu koji bi se mogao podvesti pod „estrada” ili šou-biznis. Superboul je poznat po tome što mnogi popularni pevači i muzičari nastupaju pre utakmice i za vreme pauze, tokom poluvremena, u tzv. halftime showu. Za mnoge od njih to je prestiž. Dva aspekta su ovde bitna – ko će pevati američku himnu, a ko će publiku i gledaoce širom planete zabaviti u poluvremenu.

Američku himnu ove godine peva Lejdi Gaga, a specijalni gosti u halftime showu biće birtanska grupa „Coldplay” sa Bijonse, i Bruno Mars.

IZBOR GRADA DOMAĆINA

Stadion „Levi’s”, Santa Klara
Stadion „Levi’s”, Santa Klara

Posebna procedura odnosi se i na izbor grada i stadiona koji će udomiti finaliste NFL-a. Još 2012. godine komesar za NFL takmičenje Rodžer Gudel (eng. Roger Goodell) izneo je predlog da bi 50. Superboul trebalo da se održi u Kaliforniji, na području Los Anđelesa, u sećanje na 1. Superboul održan u Memorijalnom koloseumu u tom gradu.

Zvanične kandidature je istaklo pet gradova: Arlington (Teksas), Nju Orleans (Luizijana), Majami Gardens (Florida), Sijetl (Vašington) i Santa Klara (Kalifornija). Čelnici lige su u oktobru 2012. godine saopštili da su „superfinalisti” u ovom izboru stadion „Sun Life” u Majamiju i „Levi’s” stadion u Santa Klari na području San Franciska. S obzirom na to da je Majami već 10 puta bio domaćin Superboula, te da je organizacija utakmice zavisila od toga hoće li biti odobrena sredstva za renoviranje stadiona (što je na kraju država Florida odbila), domaćinstvo jubilarnog 50. Superboula u maju 2013. godine pripalo je Kaliforniji, odnosno Santa Klari. Meč će se odigrati na stadionu „Livajs” (eng. Levi’s) koji ima kapacitet do 75.000 gledalaca.

Ovo možda niste znali

Ulica Lombard, San Francisko
Ulica Lombard, San Francisko
  • Kalifornija je pristupila SAD 1850. kao 31. država.
  • U Kaliforniji se nalazi najveća depresija u SAD. Dolina smrti leži na 86 m ispod nivoa mora.
  • U Karmelu na moru, gradu u severnom delu Kalifornije, državni zakon je zabranjivao da žene nose visoke potpetice, kao i da jedu sladoled na ulici. Takođe, osobama koje su se smatrale ružnima nije bilo preporučeno da šetaju ulicama grada. Naravno, ovi zakoni se više ne sprovode.
  • Kalifornija je lider u proizvodnji avokada, badema i ćurećeg mesa.
  • Osam odsto populacije u Kaliforniji je vegeterijanska.
  • Kalifornija (Silikonska dolina) je dom mnogih vodećih kompanija IT industrije poput Yahoo, Apple, Facebook, Hewlett & Packard i drugih.
  • San Francisko je svoj vrhunac razvoja doživeo u periodu zlatne groznice 1849, kada su ljudi iz svih delova države došli u San Francisko u potrazi za ovim plemenitim metalom. Otuda i naziv tima američkog fudbala iz ovog grada – „49ers“ (srp. Fortinajners).
  • U blizini San Franciska je i čuveno ostrvo Alkatraz na kojem je u periodu 1934–1963. postojao zloglasni i najčuvaniji istoimeni zatvor. Jedan od čuvenijih stanovnika ovog zatvora bio je i Al Kapone.
  • U San Francisku je kreirana irska kafa i kineski kolačić sudbine. To pokazuje koliko je San Francisko raznovrsan grad.
  • Ulica Lombard je ulica sa najviše krivina u svetu i predstavlja simbol ovog grada, kao i brojne druge načičkane strme ulice. Ulica Filbert ima nagib od 31.5 stepeni.
  • Za vreme Velike krize (eng. Great depression) 1930. San Francisko nije bankrotirao jer se nijedna banka nije nalazila u tom gradu.
  • I ne samo to – nakon tih godina, izgradili su dva čuvena mosta: Oakland Bay Bridge (1936) i Goldan Gate Bridge (1937), simbole grada.
  • Grad je 1906. godine bio potpuno uništen u razornom zemljotresu jačine 11 stepeni Merkalijeve skale. Stradalo je 3.000 ljudi, a oko 30.000 je ostalo bez krova nad glavom.
  • San Francisko je široko poznat kao kolevka hipi pokreta.

„SUPER BOWL 50” U SRBIJI

Ovogodišnji finalisti Superboula su ekipe iz Karoline i Denvera – „Panthers”, šampioni NFC-a i „Broncos”, pobednici AFC-a. Američki fudbal iz godine u godine ima sve više poklonika, a mnogi srpski klubovi američkog fudbala organizuju razne događaje u svojim lokalnim sredinama, u cilju popularizacije ne samo svog imena, već američkog fudbala uopšte.

Akutelni prvaci države, novosadska ekipa „GAT Dukes”, u petak 5. februara organizovala je Super Bowl Party u popularnom klubu „Muzej” na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Vicepašmpioni Srbije, „SBB Vukovi” iz Beograda, organizuju u nedelju 7. februara okupljanje i gledanje Superboula u klubu „Cinema” u Beogradu.

„Wild Boarsi” iz Kragujevca organizuju takođe Super Bowl Party koji će početi premijerom dokumentarca „The Boars Are Wild“ u nedelju, 7. februara od 22 sata u bioskopu „Arena Fun Factory” u tržnom centru „Kragujevac Plaza” uz besplatan ulaz. Po završetku projekcije filma manifestacija se nastavlja žurkom, a od 00.30 časova sledi prenos finalne borbe NFL-a.

Prenos finalnog meča između „Panthersa” i „Broncosa” organizovali su i niški „Imperatori” u kafeu „Hemingway”. Za tu priliku biće omogućen prenos na više velikih televizora, kao i na velikom platnu preko projektora.

„Indiansi” iz Inđije u popularnom kafeu „Bonaparta” priredili su druženje i gledanje Superboula uz celovečernji program. Nagradna igra i emitovanje filma „Road to Super Bowl” prethodiće prenosu finalne utakmice između Denvera i Karoline.

I u Kraljevu i Obrenovcu svi ljubitelji američkog fudbala moći će da zajedno okupljeni isprate meč za pobednika Nacionalne fudbalske lige. „Royal Crownsi” iz Kraljeva pozvali su sve zainteresovane da im se pridruže u kafeu „Legat” od 23.30, a na poluvremenu će biti organizovana i mala nagradna igra za posetioce. Obrenovački „Hawksi” će 50. Superboul sa svojim sugrađanima pratiti u kafeu tržnog centra „Kod starog mlina”.

Oni koji pak budu želeli da ostanu kod kuće, celi spektakl mogu da isprate na kanalu Sport Klub 1. Uvodna emisija iz studija počinje od 22.30, dok je prenos zakazan za 00.30.

Denver „Broncos” ili Karolina „Panthers”? Strpljivi i budni saznaće to u ranim jutarnjim satima.