Odbrojavanje do „Super Bowla”: Prvi protiv prvog (2/3)

1128

Učesnici ovogodišnjeg „Super Bowla”, dobro je poznato, biće ekipe „Panthers” iz Karoline i „Broncos” iz Denvera. Pobednik – unapred poznat. Bar tako govore brojevi.

„Panteri” su imali nestvarnu sezonu iza sebe sa samo jednim porazom, oborenim brojnim rekordima i neverovatnim predvodnikom u liku Kema Njutona. Skoru 15 : 1 u regularnom delu sezone, „čišćenju“ Arizone u konferencijskom finalu sa 49 : 15, pridodaćemo i malu kvotu na „keca” koju im sve svetske kladionice pripisuju.

Imali su „Panteri” sezonu iz snova; najbolji napad i ukupno šesta odbrana u NFL-u, oborili su klupski rekord i rekord Nacionalne fudbalske konferencije sa najboljim startom u sezoni sa 14 pobeda bez poraza. Prethodno su te rekorde držali „Pekersi” i „Sejntsi” sa skorom 13 : 0.

Njuton je drugi najčuvaniji kvoterbek u ligi, a to mu je davalo prostora da zabeleži odličnu statistiku pored svog imena. Na 16 utakmica prebacio je ukupno 3.837 jardi, postigao 35 tačdaunova dodavanjem sa samo 10 presečenih pasova. Od 132 pokušaja trčanjem, osvojio je 636 jardi i postigao 10 tačdaunova.

Predikcija i američki fudbal? Ne baš!

U to da je sve već gotovo, kako to brojevi i kažu, mogu da poveruju samo oni koji sport, a posebno američki fudbal, nikad nisu gledali.

„Broncosi” s legendarnim Pejtonom Meningom su sve samo ne slučajno u finalu. Prva odbrana lige i fortuna koja im je bila naklonjena u plej-of utakmicama protiv „Steelersa” (23 : 16) i „Patiotsima” (20 : 18), dali su Meningu šansu da se bori za još jednu titulu, drugu u svojoj karijeri, i na najlepši način, možda, okonča svoju karijeru i ode u legendu.

Imao je Pejton sezonu sa najlošijim pas-rejtingom u karijeri, godine i povrede protiv sebe, ali i iskustvo da bude najbolji baš onda kada zatreba. Da „Broncosi” ne brinu za budućnost ukoliko ovo bude poslednja sezona za Meninga, pokazao je u nekoliko utakmica Brok Osvajler koji ga je odlično menjao kada je trebalo.

Možda je baš ta, moguće poslednja utakmica u karijeri legendarnog kvoterbeka, motiv više celoj ekipi da se suprotstavi Njutonu i svim onim brojevima, te mu priredi najlepši mogući oproštaj. A da Mening zna kako se igraju velike utakmice i kako protiv Rona Rivere, glavnog trenera „Pantera”, pokazao je to 2007. kada je i osvojio svoj jedini šampionski prsten sa Indijanapolis „Coltsima” protiv Čikago „Bearsa”, čiji je Rivera tada bio defanzivni koordintor.

I da zaključimo, onako kako smo i počeli – brojevima. U nedelju nas, dakle, očekuje duel prve odbrane protiv prvog napada. Prvi protiv prvog.

12 FAN FACTS – ČINJENICE ZA FANOVE

Mening_Njuton_Super_Bowl_50

  1. Defanzivni bek „Broncosa” Toren Nikson će svoj 25. rođendan proslaviti na terenu igrajući „Super Bowl”.
  2. Pejton Mening je jedini igrač iz obe ekipe koji je igrao fudbal i tokom devedesetih.
  3. „Panthersi” su jedna od 13 ekipa koje nikada nisu pobedile u „Super Bowlu”, dok su „Broncosi” jedna od 12 ekipa koji imaju dve i više pobeda u finalima.
  4. Poslednji „Super Bowl” koji se igrao 7. februara bio je „Super Bowl LXVI” 2010. godine. I u tom finalu igrali su Pejton Mening i sejfti „Pantera” Roman Harper.
  5. Sedam igrača „Panthersa” i čak 18 igrača „Broncosa” imaju iskustvo igranja „Super Bowl” utakmica. Od toga su svega tri igrača „Panthersa” i samo jedan igrač „Broncosa” osvajali šampionski prsten.
  6. „Panteri” će pokušati da budu treća ekipa, pored San Francisko „49ers” i Čikago „Bearsa”, koja će sezonu završiti ukupnim skorom od 18 pobeda i samo jednim porazom.
  7. Razlika u godinama između dva kvoterbeka u ovom finalu će biti rekordna – čak 13 godina. Mening imma 39, a Njuton 26 godina.
  8. „Broncosi” će imati najvišeg (Tajler Polumbos) i najnižeg (Si Džej Anderson) igrača u „Super Bowlu”, dok će „Panthersi” imati najtežeg (Krist Skot) i najmlađeg (Devin Fančes).
  9. Kem Njuton će pokušati da postane tek treći kvoterbek koji je osvojio i Koledž fudbal nacionalni šampionat i „Super Bowl”. Džo Montana i Džo Nejmat su druga dvojica.
  10. Pejton Mening ima 199 pobeda u karijeri i mogao bi postati prvi kvoterbek u istoriji NFL-a s 200 pobeda i to baš u „Super Bowlu 50”.
  11. Poslednji „Super Bowl” igran u Kaliforniji bio je „Super Bowl XXXVIII”. Tada su u San Dijegu Tampa Bej „Buccaneersi” slavili protiv Oukland „Raidersa”.
  12. Čast da peva nacionalnu himnu na ovogodišnjem „Super Bowlu” pripala je Lejdi Gagi.