Pirotski „Vitezovi” promovišu američki fudbal

1678

Klub američkog fudbala „Vitezovi” iz Pirota od 2. do 12. februara organizuje besplatnu školu američkog fudbala za đake osnovnih škola u okviru tradicionalne manifestacije „Božićna škola”.

Deseta po redu „Božićna škola” otvorena je 1. februara, a cilj ovog jedinstvenog događaja u Srbiji jeste promocija sportova među osnovcima i srednjoškolcima. Sportski centar Pirot, uz podršku lokalne samouprave, a u saradnji sa klubovima i institucijama, ponudio je za vreme trajanja zimskog raspusta 54 besplatna programa, među kojima je svoje mesto našao i američki fudbal.

KAF „Vitezovi” će od 2. do 12. februara svakog dana od 12.00 do 14.00 sati (osim vikendom), u sali Pedagoške akademije organizovati besplatnu školu američkog fudbala za đake osnovnih škola, koji su pozvani da probaju jajastu loptu, kacigu i ped, a svaki polaznik će od kluba dobiti kratak izvod iz pravila i promotivni klupski kačket.

Vitezovi_Pirot_Bozicna_skola_2016_02

Predsednik KAF „Vitezovi” Bojan Manojlović izjavio je da njihov klub već devetu godinu zaredom daje svoj doprinos ovoj manifestaciji te da svim polaznicima nude osnovna početna znanja o američkom fudbalu.

– Iskustvo nam govori da deca koja dođu na naše treninge obično ne znaju skoro ništa o ovom sportu. Sa svima njima počinjemo „od nule”. Najpre se upoznaju s loptom a zatim sa svim ostalim elementima američkog fudbala. Kao i prethodnih godina, i ove smo pripremili tematske celine koje obuhvataju upoznavanje s osnovnim pravilima, poput cilja igre, broja igrača, veličine terena, formacije, poentiranja, faulova, kazni, naziva pozicija i slično. Zatim im pojašnjavamo tehniku bacanja i hvatanja lopte, mehaniku kretanja napada i lopte, mehaniku kretanja odbrane, uz isticanje važnosti fer-pleja i timskog duha – naveo je Bojan Manojlović.

Govoreći o ciljevima manifestacije, predsednik „Vitezova” kazao je da se deci na takav način nudi alternativa lošim navikama u koje spadaju nedovoljna fizička aktivnost, previše vremena ispred računara i slično, ali i da se promovišu oni sportovi koji su nedovoljno zastupljeni u medijima.

– U tu kategoriju sportova spada i američki fudbal. Dodatni problem je i to što u našem obrazovnom sistemu američki fudbal nije prisutan pa deca ne mogu da se s njim upoznaju, recimo, na časovima fiskulture. Zbog svega toga, ovo je jedna lepa prilika da američki fudbal u našem gradu bude u fokusu učenika osnovnih škola koji će doći na naše treninge – rekao je Manojlović.

Vitezovi_Pirot_Bozicna_skola_2016_03

Na kraju „Božićne škole” planirana je utakmica između timova sastavljenih ili isključivo od novih polaznika ili pomešani sastavi sa starijim članovima kluba. Sve to skupa će, veruje Manojlović, doprineti da se regrutuju nove snage za klub, kao što je bilo i prethodnih godina.

– Osim toga, na ovaj način postajemo vidljivi i za ljude koji mogu da pomognu u nabavci opreme koja nam nedostaje, da bi po završetku fleg „karijere” momci mogli da nastave da se bave ovim sportom u „tekl” verziji – zaključio je predsednik „Vitezova”.

U ovogodišnjoj „Božićnoj školi”, koja je počela kasnije u odnosu na prethodne godine zbog zimskog raspusta, očekuje se učešće oko 4.000 školaraca. Zastupljeni su različiti sportski programi – od fudbala, košarke, rukometa, odbojke, preko borilačkih sportova, skijanja, snouborda, klizanja, plivanja, ronjenja, tenisa, do ritmičke gimnastike.

Pored sportkih programa zastupljeni su i drugi edukativni sadržaji, poput plesa, folklora, škole gitare, ekologije, programiranja i slično. Učenicima je omogućeno da izaberu više ponuđenih programa.

Video s otvaranja „Božićne škole” možete pogledati u prilogu internet portala Pirotske vesti.