Srpski tandem obeležio Švedsku ligu, pa prešao u Tursku

1486

Dva odlična srpska reprezentativca koja su obeležila Švedsku ligu nastupajući za rivalske timove, Miloš Lišanin i Strahinja Stepović, u novoj sezoni igraće po prvi put zajedno, u dresu turskih Koč Ramsa.

Fantastični defanzivni linijaš, Lišanin, igrao je za Ramse i u prethodnoj sezoni, kada je u prvom inostranom angažmanu ostavio sjajan utisak, pa je tim iz Istnabula odlučio da ga ponovo privoli u svoje redove. Veliku pažnju na sebe privukao je i na kampu sa NFL zvezdama, koji je gostovao u najvećem turskom gradu, posle čega je osvanuo na sajtu najjače lige na svetu. Ipak, posle mnogo lepih trenutaka i perfektnog ligaškog dela (7-0), sezona se završila razočaravajuće, porazom od Bogazići Sultansa u finalu – 10:7.

– Odmah po završetku sezone u Švedskoj kontaktirao me je drug iz Ramsa. Naravno da sam prihvatio ponudu, jer znam sve igrače i već sam stekao mnogo prijatelja ovde, možda i za ceo život. Prošla sezona nije bila mnogo uspešna, jer smo izgubili u finalu i to je bilo veliko razočarenje za sve. Tokom celog šampionata bili smo neporaženi, ali desio nam se kiks u samom finalu. U Turskoj sam mogao da se posvetim sebi i da se spremim baš kako treba za sezonu, jer sam imao mnogo slobodnog vremena i trenirenirao sam kao pravi profesionalci, što mi je donelo dobru spremnost – otkriva Lišanin.

Kako se sezona u Turskoj završila krajem maja, jedan od najboljih srpskih igrača pridružio se srpskoj koloniji u švedskim Örebro Black Knightsima, koji su bili na sredini sezone. Tamo je situacija bila nešto drugačija, posle četvrtog mesta u ligaškom delu, Crni vitezovi su u polufinalu tesno porazili do tada perfektne Tyresö Royal Crownse (28:25), a onda u finalu izgubili od neprikosnovenih Carlstad Crusadersa, osvajača Lige šampiona – 42:17. Koliko je velika Lišaninova uloga bila u tom uspehu, dovoljno govori podatak da je proglašen za najboljeg stranca u ligi, uprkos tome što je propustio nekoliko kola.

milos lisanin

– Švedska mi je donela još jedno veliko iskustvo u životu. Tamo smo takođe izgubili u finalnoj utakmici, ali sam zadovoljan svojim doprinosom klubu i onime što je klub doprineo meni. Iz Švedske nosim dosta dobrog iskustva i dosta prijatelja. Što se tiče liga u Turskoj i Švedskoj, mislim da su po kvalitetu približne našoj, nijedna ne odskače i to doprinosi sve boljem američkom fudbalu u Evropi. Takođe, dovođenjem sve boljih trenera i igrača iz Amerike ćemo dopeineti još bržem i boljem razvoju američkog fudbala u Srbiji i Evropi – smatra Lišanin.

On je istakao da se vraća u Tursku da završi ono što je ostalo nedovršeno u prošloj godini, ali i da pomogne timu da se prikaže u što boljem svetlu u debitantskom nastupu u evropskim klupskim takmičenjima, u IFAF Evropa Ligi šampiona.

– Naravno, uvek se nadamo najboljem, ali videćemo kako će se stvari odvijati. Trenutno Ramsi imaju dva nova trenera, koja će pokušati da nas dovedu na što bolji nivo fudbala. To su Bret Morgan i Kejsi Krozbi, izuzetni stručnjaci sa dosta iskustva. Morgan je radio u NFL-u i CFL-u, pa mislim da će nam jedan takav čovek dosta pomoći u ostvarivanju ciljeva. U ovoj sezoni želimo da osvojimo Tursku ligu i da postignemo što bolji učinak u Ligi šampiona – zaključio je Lišanin.

Iako tek dvadesettrogodišnjak, Stepović iza sebe ima tri sezone internacionalnog iskustva, u tri različita tima. Iz matičnih Kraljevo Royal Crownsa otisnuo se najpre u nemačke Osnabruck Tigerse, a potom je u Švedskoj branio boje Örebro Black Knightsa i Uppsala 86ersa. Najjači utisak u Švedskoj ostavio je upravo u nedavno završenoj sezoni, kada je sa 15 uhvaćenih tačdaunova bio najefikasniji risiver lige i, razumljivo, MVP napada Uppsala 86ersa.

– Sigurno je da sam tokom igranja u ove dve zemlje dosta napredovao kao igrač, a i kao čovek. Mnogo sam unapredio i engleski jezik, proputovao veliki broj gradova, upoznao nove ljude… Ukratko, zahvalan sam fudbalu za sve što mi je omogućio. Švedska je po kvalitetu jako blizu našoj ligi, ako ne i ista. Šteta je što se u Srbiji ne ulaže u fudbal kao kod njih, ko zna gde bismo završili. Što se iskustva tiče, mogu reći da sam za dve sezone provedene u Švedskoj igrao sa tri vrhunska kvoterbeka, što mi je pomoglo da vidljivo unapredim svoje kretanje, kao i hvatanje lopte – rekao je Stepović.

strahinja stepovic

On je dodao da je jedan od razloga prelaska u Tursku taj što sezona počinje već prvog vikenda februara.

-Iskreno, nedostajao mi je fudbal, a već polovinom decembra javio se glavni trener Ramsa i ponudio mi ugovor koji kreće 15. januara što mi je odogovaralo. Uskoro počinje sezona i jedva čekam da opet izađem na teren i vratim se svom poslu. Kao i svaki tim, jurimo titulu. Uslovi su odlični, a dovedeno je i par dobrih trenera i igrača iz Sjedinjenih Američkih Država. Što se tiče Lige šampiona, radujem se što ću opet igrati sa veoma ozbiljnim timovima. Uglavnom, ovde sam da uradim ono što se traži od mene i da uživam u fudbalu – kazao je Stepović.