Anđelković i Todorović predvode najveći „bum“ Poljske lige

2141

Dvojica kraljevačkih trenera, koji su i deo stručnog štaba seniorske reprezentacije Srbije, Ljubodrag Anđelković Bobo i Viktor Todorović, karijeru će nastaviti u trećeplasiranom timu poljskog šampionata, Bijalistok Lowlandersima.

Anđelković će biti glavni trener i defanzivni koordinator, dok će Todorović obavljati ulogu ofanzivnog koordinatora.

Poljaci su najpre, pre dva meseca, kontaktirali Anđelkovića putem specijalizovanog sajta Europlayers¸ a pošto se ispostavilo da nemaju nikoga ko bi mogao da pomogne sa napadom, popularni Bobo je preporučio dugogodišnjeg saradnika Viktora Todorovića.

– Razmenili smo par mejlova i čuli se u više navrata. U međuvremenu, ja sam malo počeo da „kopam“ po njihovoj ligi, istraživao o klubu, ljudima koji su igrali ranije za njih i uvideo da je to jedna izuzetno dobro organizovana ekipa sa dobrom infrastrukturom i ozbiljnim igračkim kadrom. Lako smo se dogovorili oko svega, iako je ova ponuda došla totalno neplanirano, jer nisam aktivno tražio klub niti imao želju da odem u inostranstvo. Ali, uslovi koje su ponudili, organizacija kluba i njihove ambicije su presudile da ove godine radim u Poljskoj kao trener – rekao je Anđelković.

Anđelkoviću je ovo drugi internacionalni angažman, s obzirom na to da je radio sa defanzivnim bekovima Munich Cowboysa, u sezoni 2013. kada su osvojili treće mesto u južnoj diviziji najjače Nemačke lige (GFL), dok će Todorović debitovati na inostranoj sceni.

– U komunikaciji sa predstavnicima poljskog tima došli smo do zaključka da je klub odlično organizovan i da ima izeztne uslove za rad. Što je najbitnije, ima veliki broj igrača na treninzima. Za vrlo kratko vreme smo došli do dogovara na obostrano zadovoljstvo i sa velikim entuzijaznom prihvatili posao – dodao je Todorović.

viktor todorovic i ljubodrag andjelkovic (2)

Lowlandersi su prošlu sezonu završili na trećem mestu u ligaškom delu, a potom u polufinalu poraženi od dvostrukog uzastopnog šampiona, Gdynia Seahawksa.

– Rezultat u prošloj sezoni je najbolji pokazatelj dobrog rada kluba, a uspeli su da zadrže i prošlogodišnjeg kvoterbeka/trenera Džabarija Harisa. Pored njega, dovedena su još dva importa RJ Long (WR/DB) i lajnbeker Majk Kagafas, koji je prošle godine igrao sa nekim našim igračima u švedskom Orebru, gde je bio i defanzivni koordinator. Klub ima jak sponzorski pul iza sebe, svoj teren sa veštačkom travom i reflektorima, teretanu, restoran, na rosteru je preko 80 igraca, imaju juniorski, cheerleading i fleg program. Cilj je da se plasiramo u plej-of i da pokušamo da popravimo proslogodisnji plasman – otkrio je Anđelković.

Igrači se uveliko pripremaju za novu sezonu, a sigurno da će sve to biti na daleko višem nivou od 14. januara, kada će se Kraljevčani priključiti novom timu.

– Pored kvalitetnih importa, uz veliki broj veterana iz prošle sezone, angažovano je još par igrača iz drugih poljskih klubova. Zanimljivo da se Džabari Haris još u novembru pridružio timu na pripremama. Imajući u vidu uspeh prošle godine, svi žele više, što se i vidi po angažovanosti na treninzima. Ne bih se usudio da više govorim o ambicijama i mogućnostima, jer za sada treninge pratim putem interneta. Kada počnemo sa radom na terenu, slika će biti mnogo jasnija – smatra Todorović.

viktor todorovic

On je podvukao da je kvalitet sprskih i poljsih igrača sličan, ali da razliku prave stranci.

– Poljska liga je slična našoj po igračkom kadru, kada su u pitanju domaći igrači. Međutim, najveću razlku donose importi. Klubovi su odlično organizovani i finansijski dobro stoje, što olakšava dovođenje boljih igrača is Amerike. Mislim da su u velikom zamahu i da će fudbal brzo napredovati. Po prvi put od kako se bavim fudbalom ću moci samo tome da se posvetim na duži period. Moja želja je da tamo napredujem kao trener i da ostvarim odličnu takmičarsku sezonu sa timom – istakao je Todorović.

U poslednje četiri godine Poljaci dosta ulažu u američki fudbal, pa je ovaj sport sve popularniji. Solidna je posećenost na svim utakmicama, ali je finale priča za sebe i pravi praznik. Upravo 2012. godine odigran Polish Bowl pred najviše gledalaca (23.000), dok je poslednji pratilo 14.000 ljudi, što ga čini najgledanijom utakmicom od svih evropskih takmičenja.

– Poljaci mnogo rade na razvoju fudbala i njegovoj popularizaciji. Imaju strimove svake utakmice, čirlidersice, marching bendove… Igrači imaju želju da napreduju, što je najbitnije, i mislim da fudbal u Poljskoj ima svetlu budućnost. Moje lične ambicije su da se razvijam kao trener i učim konstantno – u krajnjem slučaju da radim ono sto volim i da se tome stvarno posvetim maksimalno. Nadam se dobrom plasmanu u Poljskoj ligi i smatram da je ovo veliki pomak u mojoj trenerskoj karijeri – zaključio je Anđelković.

ljubodrag andjelkovic

On se na kraju zahvalio matičnom klubu Kraljevo Royal Crowns, u Vitkorovo i svoje ime i istakao da bez Kruna i reprezentacije Srbije oni ne bi ni imali priliku da nauče i napreduju kao treneri.

– Na RC kampovima koje godinama organizuje naš klub, sa američkim stručnjacima smo naučili mnogo i unapredili naše znanje. Do sada smo u Krunama „proizveli“ veliki broj igrača koiji su se dokazali kako u SAD-u, tako i u Evropi, kao i kvalitetnih trenera koji će nastaviti da rade kao i do sada. Jedva čekam septembar i utakmice sa seniorskom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu B grupe u Italiji. I to je bilo jedno ogromno iskustvo i izuzetno smo mnogo napredovali kao treneri, radeći sa najboljim igračima u Srbiji, tako da jedva čekamo ponovno okupljanje i radujemo se svim novim uspesima srpskog klupskog i reprezentativnog fudbala – poručio je Anđelković.