Srpski trio u Portugaliji

1291

Trojica srpskih linijaša, Mirko Njagrić, Luka Škorić i Mihalj Čiba, karijeru su nastavili u portugalskim Algarve Sharksima, postavši tako prvi srpski igrači koji su zaigrali u timu sa krajnjeg jugozapada Evrope.

Najiskusniji među njima, tridesetjednogodišnji Njagrić, je čak prvi evropski stranac koji je pristupio nekom timu u Portugaliji. Ovaj dugogodišnji internacionalac karijeru je započeo u Klek Knightsima, a potom je igrao za Pančevo Pantherse, Mladenovac Forestlanderse, Plock Mustangse (Poljska), Bucharest Warriorse (Rumunija), Eger Heroese (Mađarska). Nema sumnje da će svojom gorostasnom građom (192cm, 152kg) znatno ojačati bedem Ajkula sa obe strane lopte.

– Do prvog kontakta je došlo preko sajta Europlayers. Izneli su svoju ponudu i lako smo se dogovorili. Na moju odluku uticala je velika doza profesionalnosti u klubu i visoke ambicije. Klub igra svoju drugu sezonu u kojoj želi da ostavi dubok trag – rekao je Njagrić.

Američki fudbal u Portugaliji je još u povoju, ali u gradiću Faro, sedištu oblasti Algarve nadaleko poznatoj po prelepim plažama, žele da ga brzo podignu na što viši nivo. Stoga su već u drugoj sezoni angažovali veliki broj pojačanja.

– Rukovodstvo je uložilo velike napore da dovede trenera iz amerike i četiri američka igrača, svi mi zajedno pokušavamo da pomognemo razvoj ovog sporta u Portugalu. Moj klub ima ukupno osam stranaca i svi smo maksimalno ispoštovani. Uprava radi sjajan posao, uslovi za rad su odlični, a utakmice igramo u večernjim terminima, na odličnim terenima. Mali broj liga u Evropi može da se pohvali da skoro svi timovi igraju pod reflektorima – kazao je Njagrić.

Njagrić je već debitovao u dresu novog tima, jer je su Portugalci za razliku od prethodnih sezona kada su igrali u periodu januar-jun, novu sezonu započeli krajem novembra. Na premijeri, Sharksi su nadigrali aktuelne vicešampione, Lisbon Crusaderse (32:19), a srpski linijaš će uskoro imati prilike da se na terenu nađe sa bivšim NFL igračem, tajtendom Kolinom Frenklinom, koji je pojačao Lisboa Devilse.

– Sezonu smo počeli dobrom igrom i sigurnom pobedom nad prošlogodinjim finalistima. Portugalska liga je na dosta dobrom nivou, imaju američke trenere i igrače, kao i dosta fudbalera iz Brazila. Kada bih je uporedio sa našim takmičenjima, svrstao bih je između naše Prve i Drzge lige. Naravno veliki bum napravili su Devilsi, dovođenjem bivšeg NFL igrača Kolina Frenklina. Generalno, liga je svake sezone sve jača, Portugalci su raspoloženi da uče od inostranih trenera i igrača i brzo napreduju. Pred njima je lepa budućnost i čast mi je što imam prilike da budem deo toga – zaključio je Njagrić.

Na Mirkovu inicijativu, Portugalci su doveli još dvojicu igrača sa ovih prostora. Poput njega, i Mihalj Čiba, koji je u Srbiji pored Klek Knightsa nastupao za Belgrade Blue Dragonse i Vršac Lavove, igra i kao ofanzivni i defanzivni linijaš.

– Rešio sam da ovde nastavim karijeru, kako bih pomogao razvoju američkog fudbala u Portugaliji, ali i napredovao kao igrač i čovek. Ovo iskustvo će mi pomoći da vidim kako je to biti surovi profesionalac, posvećen samo ovom sportu. Očekujem da ću biti bogatiji za par prijatelja i mnogo lepih uspomena, a verujem da će mi ovo biti i odskočna daska ka nastavku karijere u nekom ozbiljnom evropskom klubu – rekao je Čiba.