Evropska takmičenja u 2015. (5. deo)

590

Polako privodimo kraju putovanje po evropskim ligama, a naredne destinacije su Slovačka, Mađarska i Češka.

SLOVAČKA – SFL (Bratislava Monarchs)

Posle dve sezone pauze, usled nedovoljnog broja klubova koji su mogli da prikupe dovoljan broj igrača, ponovo je igrana Slovačka fudbalska liga, a ovoga puta svi timovi našli su se u objedinjenom takmičenju.

Iako su Slovaci prethodno imali tri šampionata, zbog ujedinjenja saveza odlučili su da ovo bude I Slovak Bowl, a prvi šampioni postali su Bratislava Monarchsi, najstariji slovački tim (osnovani 1996. godine), koji su se titulom kitili i prethodna dva puta (2011. i 2012).

Monarchsi su u ritmu američko-kanadskog tandema Ferni Garza (QB) – Pol de Pas (WR) koji je bio zaslužan za četiri tačdauna, u većem delu susreta bili u blagom vođstvu i opravdano savladali Trnava Bulldogse – 42:33.

bratislava monarchs

Na drugoj strani i Buldozi su imali svoje adute u importima – Devinu Majersu (DE) i Reju Bredliju (RB), koji su opravdali očekivanja, ali je to bilo nedovoljno da se dođe do titule.

Zbog učešća u inostranim ligama, finalisti su u ligaškom delu igrali manje utakmica od ostalih učesnika, čak se nisu međusobno ni sastajali iako su bili u istoj grupi (Zapad). U polufinalu Bratislava je bila ubedljiva protiv Zilina Warriorsa – 36:6, dok je Trnava nešto tesnije savladala Zvolen Patriots 47:34.

TABELE:
Istok: Zvolen Patriots 4-2, Zilina Warriors 3-3, Cassovia Steelers 1-4.
Zapad: Trnava Bulldogs 4-0, Bratislava Monarchs 3-0, Nitra Knights 0-6.
Polufinale: Zvolen Patriots – Trnava Bulldogs 34:47, Bratislava Monarchs – Zilina Warriors 36:6. Finale: Bratislava Monarchs – Trnava Bulldogs 42:33.

 

MAĐARSKA – HFL (Bratislava Monarchs)

Pored lige svoje zemlje, slovački Bratislava Monarchsi osvojili su i šampionat Mađarske, savladavši u finalu Wolvese, u Budimpešti – 55:34.

Prvo poluvreme obilovalo je preokretima, ali su gosti, ipak, na odmor otišli sa vođstvom – 28:20. Nastavak susreta u potpunosti je pripao Slovacima, pa su sasvim zasluženo došli do titule.

Ponovo je blistao prekaljeni kvoterbek Garza, sa bogatim iskustvom igranja u Evropi (Italija – Lazio Marines, Češka – Prague Black Hawks, Poljska – Gdynia Seahawks…), koji je sjajno razigravao ceo hvatački korpus, pa je proglašen za MVP-a finala.

bratislava monarchs 2

Wolvesi su tako treći put zaredom poraženi u finalu, ali su više sreće imali u Trećoj ligi Austrije, koju su osvojili predvođeni sjajnim trkačem Darelom Tejtom, najkorisnijim igračem tog takmičenja, prošlogodišnjom akvizicijom Inđija Indiansa.

Vukovi su ligaški deo sezone završili na trećem mestu, posle poraza od Budapest Cowbellsa, ali su se u polufinalu sa kamatom revanširali gradskom rivalu – 46:21, dok je u drugom susretu nokaut faze perfektna Bratislava deklasirala Nyiregyhaza Tigerse – 44:6.

TABELA: Bratislava Monarchs 6-0, Budapest Cowbells 5-1, Budapest Wolves 4-2, Nyiregyhaza Tigers 3-3, Györ Sharks 2-4, Miskolc Steelers 1-5, Ujpest Bulldogs 0-6.

Polufinale: Bratislava Monarchs – Nyiregyhaza Tigers 44:6, Budapest Cowbells – Budapest Wolves 21:46. Finale: Bratislava Monarchs – Budapest Wolves 55:34.

Drugu ligu osvojili su Eger Heroesi, trećeplasirani tim ligaškog dela, pobedom nad liderom Dunaújváros Gorillazima – 19:16, dok su u finalu Treće lige Debrecen Gladiatori nadigrali Szekszárd Bad Bonese – 21:14.

 

ČEŠKA – ČLAF (Prague Black Panthers)

Prague Black Panthersi nastavili su višegodišnju dominaciju Češkom ligom, u reprizi prošlogodišnjeg finala sa Pribram Bobcatsima, pred 4.520 gledalaca.

Crni panteri su u ligaškoj sezoni platili danak igranja u Austrijskoj ligi, pošto su u nekompletnom sastavu doživeli prvi poraz od 2013. godine, upravo protiv Bobcatsa, na svom terenu (51:0).

Međutim, Prag je u finalu servirao hladnu osvetu i bez većih problema došao do nove titule – 52:13. A kako i ne bi, kada ga je predvodio bivši kvoterbek Oakland Raidersa, Kajl Njuhol Kabaljero, koji je u tom NFL klubu bio treći kvoterbek u predsezoni 2012.

MVP ovogodišnje Austrijske lige za petnaestak minuta poslao je četiri tačdaun pasa ka četiri različita igrača (Martin Šindler, Pavel Hruzik, Jakub Voleski i Jan Dundaček) i već u prvom poluvremenu rešio pitanje pobednika – 31:0.

prague black panthers

I odbrana je besprekorno odrađivala svoj posao, sprečavajući protivničkog kvoterbeka, Kolumbusa Givensa, da pokaže svoje sposobnosti. Odlični lajnbeker, Tomaš Svoboda, dva puta je presekao pas Givensa, a uz to je bio i među najboljim obaračima, pa je na kraju poneo titulu MVP-a.

U nastavku susreta Panteri su se opustili i zaigrali u izmenjenom sastavu, čak je na kvoterbeka stao univerzalac Jan Dundaček. To su gosti iskoristili i ubrzo upisali prve poene, dalekometnim pasom Givensa ka Danijelu Vitišu (31:7). Panthersi su se tada prenuli i vezali tri tačdauna (52:7), a isti tandem Bobcatsa na kraju je samo ublažio poraz.

Prilično ubedljivi šampioni su bili i u polufinalu, protiv slovačkih Trnava Bulldogsa – 41:6, a ni Pribram nije imao većih problema sa Prague Lionsima – 49:21.

TABELA: Prague Black Panthers 7-1, Pribram Bobcats 6-2, Prague Lions 4-4, Trnava Bulldogs 3-5, Brno Alligators 0-8.

Polufinale: Pribram Bobcats – Prague Lions 49:21, Prague Black Panthers – Trnava Bulldogs 41:6. Finale: Prague Black Panthers – Pribram Bobcats 52:13.

Drugu diviziju osvojili su Pardubice Stallionsi, trijumfom nad Ostrava Steelersima u Silver Bowlu – 42:7, a treći su bili Pardubice Bucksi za koje je nastupao bivši igrač Kraljevo Royal Crownsa i Požarevac Pastuva, Džošua Henri. U finalu trećeligaškog Bronze Bowla Bílovice Sígrsi ubedljivo savladali do tada perfektne Ústí nad Labem Bladese – 23:0, dok su u izuzetno neizvesnoj Četvrtoj diviziji, Znojmo Knightsi u Iron Bowlu bili bolji za poen od Vysočina Gladiatorsa – 27:26.