Reprezentacija kreće sa radom, 29. avgusta trajaut

1110

Kratko je trajao odmor posle seniorske sezone, bar za one igrače koji imaju ambicije da se nađu na spisku reprezentativaca na koje će selektor Džordž Šarčevića računati tokom predstojećih jesenjih aktivnosti nacionalnog tima Srbije. Kao što je već najavljeno, planirano je da reprezentacija Srbije tokom jeseni odigra čak tri utakmice, od čega su dve pripremne i jedna zvanična – kvalifikaciona za Prvenstvo Evrope sa Mađarima, koja je zakazana za 10. oktobar.

Direktor reprezentacije Srbije Branko Vučinić nosilac je logističkih poslova u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala, kada je u pitanju rad reprezentacije. On objašnjava šta sve čeka srpski nacionalni tim u narednom periodu.

– Ceo ciklus započinje probom fizičke spremnosti kandidata 29. avgusta 2015. godine, koji će se održati u Pančevu, na terenima sportsko-rekreativnog centra “Strelište”, od 14 do 18 časova. Kao što je to bio slučaj i prethodne godine, svi igrači koji će nastupati za srpsku reprezentaciju moraju proći taj tryout. Jedini izuzetak su igrači koji igraju u inostranstvu i ne mogu da prisustvuju ovom okupljanju, ali oni su dužni da pošalju svoje snimke iz prethodne sezone reprezentaciji i njih će stručni štab pozvati ako nađe za shodno da to učini.

Vučinić objašnjava kakav će biti sistem pozivanja za naredne aktivnosti reprezentacije.

– Stručni štab je na osnovu prikazanih rezultata u toku protekle sezone napravio spisak kandidata koji će biti pozvani na tryout i oni će biti kontaktirani od strane stručnog štaba. Međutim, pored ovih kandidata, svi klubovi će imati priliku da pošalju spisak svojih kandidata, a broj igrača koji će svaki klub moći da pošalje na tryout je ograničen. Svaki klub iz Prve lige može poslati predlog 4 kandidata, drugoligaši mogu poslati 2 imena i trećeligaši jednog igrača iz svog sastava. Na taj način će šansu na trajautu dobiti i oni igrači koje možda stručni štab nije zapazio tokom prethodne sezone – istakao je Vučinić.

branko vucinic (2)

U stručnom štabu reprezentacije Srbije razmišljaju i o budućnosti i zanavljanju tima u narednom periodu.

– Pored ovih igrača, klubovi mogu da prijave i do 2 igrača iz juniorske kategorije za koje misle da mogu praviti razliku svojim talentom ili koji mogu da imaju korist od iskustva sa tryout-a. Na taj način stručni štab će imati uvid i u njihov razvoj, a možda nekog već ove godine priključiti seniorskom timu, ukoliko se proceni da bi takav potez bio od interesa za državni tim ovog puta.

Prvi izazov za reprezentaciju Srbije biće prijateljska utakmica, koja će se odigrati sa reprezentacijom Italije 13. septembra, u gradu Liganu.

– Posle izvršenih merenja na trajautu, biće predstavljen spisak reprezentativaca na koje se računa za meč sa reprezentacijom Italije. Ti igrači će ići na pripremni kamp u Pančevu, koji je planiran od 4. do 6. septembra.

Uslediće zatim još veći izazov za naš nacionalni tim, jer je za 26. septembar zakazana utakmica sa USA Eagles-ima. Ovaj meč planirano je da se odigra u Beogradu.

– I uoči tog meča imaćemo mini pripremni kamp, takođe u Pančevu kao našoj bazi za rad ove godine. Planirano je da se to dogodi vikend pre meča, tačnije u periodu od 18. do 20 septembra 2015. godine – kaže Vučinić.

Konačno, kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo protiv reprezentacije Mađarske igraće se 10. oktobra 2015. godine u Beogradu.

– Ceo ciklus rada tokom kraja leta i početkom jeseni je u cilju priprema za utakmicu sa Mađarima. Naravno, planirano je da se završna faza priprema obavi na još jednom kampu, ali još nije poznato gde će se održati. Znamo da će finalno brušenje forme biti sprovedeno od 2. do 5. oktobra, posle čega verujemo da će naš tim biti spreman da nastavi put ka Prvenstvu Evrope – zaključio je Vučinić, alfa i omega reprezentacije Srbije.