Evropska takmičenja u 2015. (3. deo)

1111

Posle najjačih međunarodnih takmičenja i nacionalnih šampionata Portugalije, Španije i Francuske, nastavljamo „krstarenje“ evrospkim ligama, preko Belgije, Holandije i Irske.

BELGIJA – BFL (Brussels Black Angels)

Tek drugi put u istoriji, Brussels Black Angelsi stekli su naslov šampiona Belgije, u 28. Belgian Bowlu, trijumfom nad gradskim rivalom, Tigersima – 13:8. Crnim anđelima ovo je prva titula osvojena u finalu, s obzirom na to da se 2003 nije igrao plej-of, a zanimljivo je da su tim koji je najviše puta poražen u završnoj utakmici sezone – čak sedam puta.

Black Angelsi su imali dosta problema u napadu, ali su ipak prvi stigli do vođstva, fild golom Hadriena Godičala, kojem je prethodio izblokiran pant protivnika. Sa druge strane, kvoterbek Tigersa, Maršal Kontos, uspostavio je dobar ritam sa risiverima, pa je lako pomerao lance, međutim, završni udarac je izostajao. Ipak, do odlaska na odmor Karim Abdelauji domogao se end zone – 8:3.

Po povratku sa odmora nastavili su se problemi kvoterbeka Anđela, Kevina Noela, koji je bacio treću intersepciju, pa je ubrzo njegovo mesto prepušteno Fransisu Njufomu, koji je ubrzo doveo svoj tim u poziciju za još jedan fild gol Godičala (8:6). Nedugo zatim Kevin Van De Vil je presekao pas Kontosa i vratio loptu do 12 jardi od protivničke end zone, a rezervni kvoterbek Njufom pretrčao preostalu distancu za, ispostavilo se, ključne poene (13:8).

brussels black angels

Belgijska liga podeljena je na dve divizije. Flamanska je brojala osam timova i igrala se po jednokružnom sistemu, dok se u Frankofilskoj, koja ima duplo manje, takmičilo dvokružno. Finalisti su kao prvoplasirani u svojim grupama izborili direktan plasman u polufinale, dok su se drguoplasirani klubovi u „vajld-kardu“ borili sa trećim iz suprotnih grupa. Zanimljivo je da su u oba duela bolji bili trećeplasirani – Waterloo Warriorsi izbacili su branioca trofeja Ghent Gatorse (24:22), a Ostend Piratesi nadigrali Liege Monarchse (22:12). U polufinalu Tigersi su deklasirali Ratnike (56:14), dok su se Black Angelsi mučili sa Piratima (14:6).

U ligaškom delu sezone Anđeli su bili perfektni, dok su Tigrovi uz pobede imali i nesvakidašnji remi sa Liege Monarchsima – 0:0.

TABELE:
FAFL (Flamanska divizija): Brussels Black Angels 7-0, Ghent Gators 6-1, Ostend Pirates 5-2, Izegem Tribes 4-3, Antwerp Diamonds 2-5, Leuven Lions 2-5, Puurs Titans 1-6, Limburg Shotguns 1-6.
LFFAB (Frankofilska divizija): Brussels Tigers 5-0-1, Liege Monarchs 4-1-1, Waterloo Warriors 1-5, Louvain Fighting Turtles 1-5.

Vajld kard: Ghent Gators – Waterloo Warriors 22:24, Ostend Pirates – Liege Monarchs 22:12. Polufinale: Brussels Tigers – Waterloo Warriors 56:14, Brussels Black Angels – Ostend Pirates 14:6. Finale: Brussels Tigers – Brussels Black Angels 8:13.

 

HOLANDIJA – AFBN (Amsterdam Crusaders)

Daleko najtrofejniji holandski tim, koji je osvojio više od polovine titula (17), Amsterdam Crusaders, posle četiri sezone pauze ponovo se vratio na tron, zbacivši sa njega klub koji mu je u prethodna tri Tulip Bowla uskraćivao to pravo, Alphen Eaglese – 21:6.

Ekipa iz Amsterdama startovala je munjevito i odmah nagovestila da će osveta biti servirana. Dugogodišnji kvoterbek Džoi Kran, ubrzo je uspostavio ritam i pronašao u end zoni Dilana von Gerharta, sina jednog od osnivača Crusadersa, a nekoliko minuta kasnije, Niki Baker, đak Alabama A&M koledža koji pomaže matičnom timu u pauzi, vratio je intersepciju za tačdaun. U drugom poluvremenu Kran je nastavio gde je stao i asistirao Franu Van Berkumu, koji je ostao sam u end zoni, za nedostižnih 21:0. Tek pet minuta pre kraja čast je odbranio Ananias Semedo, posle dalekometnog pasa Ričarda Bautorna.

amsterdam crusaders

Jedini poraz u sezoni Crusadersi su doživeli od Hilversum Hurricanesa, koji su u regularnom delu nadigrali i Eaglese ali su daleko od toga bili u polufinalu (7:41). U drugom polufinalnom okršaju Krstaši su dosta teže izašli na kraj sa Arnhem Falconsima.

Holandska liga podeljena je na dve divizije od po četiri ekipe, u kojima se rivali iz grupe sastaju, dok po jedan meč igraju sa protivnicima iz druge divizije.

TABELE:
Divizija A: Alphen Eagles 8-2, Arnhem Falcons 7-3, Rotterdam Trojans 5-5, Nijmegen Pirates 0-10.
Divizija B: Amsterdam Crusaders 9-1, Hilversum Hurricanes 7-3, Amsterdam Panthers 3-7, Lightning Leiden 1-9.

Polufinale: Amsterdam Crusaders – Arnhem Falcons 14:7, Alphen Eagles – Hilversum Hurricanes 41:7. Finale: Amsterdam Crusaders – Alphen Eagles 21:6.

IRSKA – IAFL (Belfast Trojans)

Belfast Trojansi osvojili su četvrtu uzastopnu titulu šampiona Irske, trijumfom nad Dublin Trinity College Thunderboltsima u 29. Shamrock Bowlu, rezultatom 28:14.

Trojanci su završili sezonu neporaženi nastavivši neverovatan niz od 48 pobeda u prethodnih 49 utakmica, započet 2012. godine. Ovo je bila praktično repriza prošlogodišnjeg finala (7:0), u kojoj se ekipa iz Belfasta još jednom revanširala Dablinu za taj jedini poraz u četvorogodišnjoj dominaciji, iz regularnog dela prošle sezone.

U prvom poluvremenu viđen je po jedan tačdaun na obe strane. Studenti su poveli nezaustavljivim prodorom Roba Mekdauela za pola terena, ali su Trojanci do odmora uzvratili pasom Džejmsa Mekelveja ka Dejvu Kolinu za egal – 7:7.

Drugi deo susreta u potpunosti je pripao Trojansima koji su preko istog tandema došli do potpunog preokreta (14:7), a u poslednjoj četvrtini u poentere se sasvim zasluženo upisao i trkač Met Armstrong. Nedugo zatim Aleks Grni vratio je nadu Thunderboltsima (21:14), ali je odmah zatim ruki Džonatan Siri stavio tačku na i, vraćanjem kik-of returna.

belfast trojans

Najtrofejniji irski tim, Dublin Rebelsi (sedam titula), zaustavljeni su u gradskom derbiju u polufinalu (22:0), dok su Trojansi nadigrali Limerick Vikingse (10:0). Rebelsi su se za mesto među četiri najbolja tima izborili kroz Wild Card, protiv Craigavon Cowboysa (62:19), a Vikinzi su izbacili Dublin UC Sentinelse (20:12).

TABELE:
Sever: Belfast Trojans 8-0, Dublin Rebels 5-3, Craigavon Cowboys 3-5, South Dublin Panthers 2-6, Carrickfergus Knights 2-6.
Jug: Dublin Trinity Thunderbolts 7-1, Limerick Vikings 6-2, Dublin UC Sentinels 3-5, North Kildare Reapers 3-5, West Dublin Rhinos 1-7.

Wild Card: Dublin Rebels – Craigavon Cowboys 62:19, Limerick Vikings – Dublin UC Sentinels 20:12. Polufinale: Belfast Trojans – Limerick Vikings 10:0, Dublin Trinity Thunderbolts – Dublin Rebels 22:0. Finale: Belfast Trojans – Dublin Trinity Thunderbolts 28:14.

https://www.youtube.com/watch?v=FtZlriwKsoA