AFI: Vojvode u TOP 20 Evrope, bez mesta za učesnike F4 LŠ

780

Drugu nedelju zaredom, od osvajanja prve titule prvaka Srbije u istoriji, Novi Sad Djuksi nalaze se na listi 20 najboljih klubova u Evropi, po izboru za američki fudbal specijalizovanog sajta americanfootbalinternational.

Novosađani su nagrađeni 20. pozicijom, iako su trijumfom nad beogradskim Vukovima slavili i u regionalnoj CEFL, pa su sezonu završili duplom krunom, sa samo jednim porazom u ova dva takmičenja.

Činjenica je da su timovi iz Srbije bili pomalo potcenjeni, jer osim što je šampion plasiran na poslednje mesto na listi, na njoj uopšte nema SBB Vukova iz Beograda, iako su pored finala domaćeg i CEFL šampionata, izborili plasman među četiri najbolje ekipe IFAF Europe Lige šampiona. Vukovi su jedina ekipa sa fajnal fora za koju po izboru ovog sajta nije bilo mesta među 20 najboljih u Evropi, dok su, recimo, dve poljske i jedna češka ekipa našle svoje mesto iako nisu igrale ni Eurobowl niti Ligu šampiona. Takođe, italijanski Mornari iz Milana su zauzeli 15. poziciju, iako se u Ligi šampiona nisu domogli finalnog turnira Lige šampiona. Zbog svega toga, čini se da je malo nejasan kriterijum ovog izbora.

Većinu liderskih pozicija na listi zauzele su nemačke i austrijske ekipe (sedam od prvih deset), pa su Braunšvajg Njujorker Lajonsi prvi, iza kojih se nalaze austrijski Švarko Rajdersi, posle kojih slede Kil Baltik Hjurikensi (Nemačka). Lajonsi su osvojili Eurobowl (Big six) ove godine, savladavši u finalu Švabiš Hal Juniorse rezultatom 24:14, što ih je kvalifikovalo za prvo mesto.

TOP 20 EVROPA jul 2015

Za razliku od srpskog vicešampiona, koji kao učesnik finalnog turnira Lige šampiona nije ni među 20 najboljih, pomalo čudno je postavljanje švedskih Karlštad Krusderi na visoku četvrtu poziciju, iza kojih je Sent Ouen Kuguarsi, šampioni Francuske, koji, zanimljivo, nisu igrali nijedno od dva najjača evropska takmičenja.

Finalisti Big Six Eurobowla, Hal Junikornsi zauzeli su šestu poziciju iza kojih slede još dve nemačke i jedna austrijska ekipa, poznati Vijena Vajkinsi. Tek na desetom mestu je još jedan finalista fajnal fora Lige šampiona, Tonon Blek Pantersi, dok su London Blicevi smešteni na 18. poziciju.