SERBIAN BOWL XI: Vojvode i Vukovi u igri prestola

1058

U jedanaestom izdanju Serbian Bowla, koji je na programu u nedelju od 16.30 časova, dobićemo odgovor na pitanje da li će dinastija Vukova nastaviti da vlada Srbijom, pošto su već osvojili uzastopne četiri titule od ujedinjenja razjedinjenih saveza, ili će domaći Novi Sad Djuksi uspeti da se nametnu kao novi šampioni Srbije, po prvi put u svojoj istoriji. Tron Vukova je ozbiljno poljuljan ove sezone, jer za razliku od prethodnih godina kada su prilično dominantno prolazili kroz sve izazove u regularnom delu šampionata, ovog puta nisu završili takmičenje na prvom mestu.

U tome su ih osujetili upravo Novi Sad Dukesi, koji igraju najbolju sezonu u istoriji dugoj više od 12 godina. Ekipa iz Srpske Atine sklopila je kockice tima u mozaik koji sa pravom pretenduje da bude šampionski. Da ne prezaju ni od koga, pokazali su ove sezone ne samo pobedivši Vukove (38:14), već i dva puta Kragujevac Wild Boarse, kojima su i preoteli do ove godine neprikosnoveno mesto u finalu.

Ivan Nedeljković je godinama stub odbrane Vukova, a kao akter svih finala u kojima je učestvovao „čopor sa Ade“, jedan je od onih koji svojom staloženošću i iskustvom mogu da budu prevaga u meču za titulu. Koliko je značajan za odbranu Beograđana pokazao je nebrojeno puta, poslednji put prošlog vikenda kada je interspecijom u Ljubljani „završio” utakmicu polufinala CEFL protiv Silverhawksa.

– S obzirom na to da smo poslednjih nekoliko godina šampioni države i da smo prethodne godine bili rangirani kao deseta ekipa u Evropi, ne očekujem ništa manje od pobede i osvajanja nove titule. Prosto, to je naša filozofija – treniramo najbolje što umemo, igramo najbolje što umemo, dajemo sve što imamo i očekujemo najbolje rezultate – prve su reči popularnog Džimija, startnog sejftija Vukova, ali i reprezentacije Srbije.

Pred odbranom Vukova biće izuzetno odgovoran zadatak, s obzirom na to da će morati na popravni. U regularnom delu šampionata Vojvode su postigle čak 38 poena, a retke su ekipe koje su mogle da se pohvale takvim učinkom proteklih sezona.

– Ekipa Novog Sada svakako ima sjajan tim ove godine, što su i pokazali zauzevši prvo mesto u regularnom delu. S druge strane, naš jedini poraz je upravo onaj iz utakmice sa Djuksima i još od posednjeg zvižduka tog dana strpljivo smo čekali još jednu priliku, za nas i najbitniju, jer pobednik ovog meča biće upisan u istoriji kao šampion Srbije za 2015. godinu.

Ivan Nedeljkovic vs Davor Soldo Vukovi - Dukes

Aktuelni šampioni možda nisu favoriti, ali iskustvo koje imaju u finalima moglo bi da bude značajan adut. Nedeljković dobro zna kako se osvajaju trofeji.

– Moglo bi se reći da je iskustvo igranja u finalima na našoj strani, ali mislim da to neće biti presudan faktor u ovoj utakmici. Siguran sam da i jedni i drugi želimo titulu istim intezitetom, a da će greške, odnosno onaj ko ih bude manje pravio, biti presudan faktor za pobedu. U velikim utakmicama, male stvari prave razliku.

Po prvi put posle nekoliko godina, Vukovi će gostovati u borbi za titulu prvaka Srbije. Drugo mesto na tabeli koštalo ih je „izmeštanja” Serbian Bowla sa Ade Ciganlije.

– Svakako da domaći teren znači dosta – što zbog činjenice da nema putovanja, što zbog podrške najbližih prijatelja i rodbine, ali i svakako zbog velike podrške sa tribina od strane svih ljubitelja kluba. Mogu da kažem i da mi igrači imamo neki svoj ritual na dan utakmice koji je teže ispuniti kada se gostuje. Ali, upravo je to ono što pravi razliku između velikih ekipa i slučajnih pobednika – jasan je Nedeljković.

Na drugoj strani, Vojvode takođe imaju svoje uzdanice. Iako ima već veliki broj seniorskih sezona odigranih u Vrbas Huntersima, vajdrisiver Davor Soldo u novosadskim Djuksima je ove godine bio ruki u novoj sredini i odmah se istakao odličnim učinkom. U konkurenciji odličnog hvatačkog korpusa tima iz Srpske Atine, Soldo je posle univerzalca Vilijema Pauela bio najproduktivniji vajdrisiver (15 hvatanja za 294 jardi, tri tačdauna).

– Očekujem mnogo težu utakmicu od one u regularnom delu. Ovo je kruna naše sjajne sezone, borba za trofej. Verujem da će ovo biti najuzbudljivije finale do sada i da čemo konačno prekinuti dominaciju Vukova i uz veliku podršku domaće publike još jednom pokazati zbog čega ove godine niko nije neporažen napustio Novi Sad – pun je samopouzdanja Soldo.


Davor Soldo Dukes 2015

Odličan skor napada u prvom meču sa Beograđanima donosi dodatnu dozu samopouzdanja Vojvodama, ali poziva na oprez, jer od protivnika očekuju reakciju.

– Odbrana Vukova je u prvom duelu mnogo grešila i mi smo uspeli to da iskoristimo i na kraju ubedljivo slavimo. Sigurno je da su posvetili mnogo vremena na ispravljanju tih grešaka. Dovodjenjem lajnbekera Dekstrela Simonsa, koji je već igrao za Vukove, uradili su veliki deo posla, ali ni uprava našeg kluba nije sedela skrštenih ruku i posle povrede kvoterbeka Aleksandra Mekkina je doveden sjajni sejfti i raning bek Kajl Teret, koji se za vrlo kratko vreme odlično uklopio u naš napadački sistem. Verujem da će on, kao i hvatači i ofanzivna linija, predvođeni najboljim napadačem ove godine, Vilijamom Pauelom, vešto sprovesti u delo zamisao iskusnog trenera Adkinsa – ističe Soldo.

Novosađani žele da sezonu u Prvoj ligi Srbije nazovu savršenom i osvoje titulu. Posle sedam uzastopnih slavlja u domaćem šampionatu, sa punim pravom važe za blage favorite. U ovaj meč ulaze i nešto odmorniji, jer su imali slobodan vikend za razliku od Vukova, koji su putovali u Ljubljanu i odigrali iscrpljujući meč.

– Cela ekipa je neverovatno motivisana, svi smo svesni šanse da se dođe do najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, pa je atmosfera u timu uoči finala fantastična. Na početku sezone smo zacrtali sebi dva cilja, a to su osvajanje domaćeg prvenstva i regionalne lige. Iako mnogi u to nisu verovali, stigli smo do poslednje prepreke. Veoma poštujemo protivnika, ali smo svesni naših mogućnosti. Znam da će svako dati sve od sebe i izginuti na terenu – uveren je Soldo.

Dukes - Vukovi - Kabel 2015-1

Vojvode ne brine ni to što protiv sebe imaju tim koji je osvojio najviše titula od kada se američki fudbal igra u Srbiji, tim koji već nekoliko godina uzastopno nikome ne da zvanje šampiona države.

– U ovu utakmicu ulazimo sa velikom dozom samopouzdanja, ali hladne glave i svesni da Vukovi žele da nam se osvete za jedini poraz ove godine. Iza sebe imamo perfektnu sezonu u domaćem prvenstvu, znamo recept za pobedu u ovom finalu i pokazaćemo svima da pobeda u regularnom delu nije bila iznenađenje. Kada sumiram sezonu, nije moglo bolje. Kao šlag na torti, duel dva najbolja tima, najbolji napad protiv najbolje odbrane. Neigranjem Aleksandra Mekkina i reprezentativaca Miladina Jovčića i Vladimira Vasilića, smo mnogo oslabljeni, ali verujem da ćemo pokazati kakav smo tim i uspeti da se domognemo prve titule – zaključio je Soldo, pozvavši sve ljubitelje američkog fudbala da dođu i uživo pogledaju završni čin Sportklub Prve lige Srbije.

A da li će i Vukovima preoteti presto, pokazaće poslednje četiri četvrtine Sportklub Prve lige Srbije, na kojima će ove godine dva najbolja tima u Srbiji izbaciti na travnati tepih stadiona FK „Kabel“ sve raspoložive adute.