CEFL: Rasplet u nedelju, prenos Dukesa iz Ljubljane (SK2, 12h)

651

Poslednje kolo Sportklub CEFL pre plejofa donosi dva susreta u nedelju, 7. juna. Vodeći novosadski GAT Dukesi putuju Silverhoksima u Ljubljanu, na megdan tačno u podne, dok će SBB Vukovi iz Beograda – podno Alpa u austrijski Hohenems kod Blu Devilsa, na odmeravanje snaga koje kreće u 14 sati. Utakmica iz Slovenije biće prenošena na regionalnoj televiziji Sportklub.

Pred početak poslednjeg kola Novi Sad Dukesi su na prvoj poziciji sa dve pobede, bez poraza. SBB Vukovi i Siverhoksi imaju skor 1-1, ali Beograđani imaju prednost zbog pobede u međusobnom duelu. Blu Devilsi su nanizali dva poraza, bez pobeda, ali imaju šanse da se izbore za prvenstvo domaćeg terena u doigravanju. Kalkulacije zadržavaju GAT Dukese na vrhu ukoliko pobede ili pretrpe poraz sa manje od 13 poena razlike, ukoliko SBB Vukovi ne pobede u Austriji visokim rezultatom.

Vojvođanima će situacija biti otežana jer će igrati bez startnog kvoterbeka, Aleksandera Mek Kina, koji je povredio nogu na utakmici protiv SBB Vukova pre dva kola. Međutim, njegova prinudna zamena, Vil Pauel, koji je pokazao odlične kvalitete na ovoj poziciji na istoj utakmici, stavlja ih u najbolju poziciju da put kroz doigravanje vodi kroz Novi Sad.

Silverhoksi imaju tradiciju na svojoj strani, jer nikada nisu izgubili kod kuće od GAT Dukesa, sa kojima imaju nerešen skor 4-4, tokom 5 godina takmičenja. Oni će preuzeti vođstvo pobedom od 14 i više poena, ukoliko poen razlika koju naprave SBB Vukovi eventualnom pobedom nad Blu Devilsima, ne bude veća od njihove protiv Dukesa za više od 20 poena. Silverhoksi će završiti drugi u slučaju pobede bilo kojom poen razlikom, ali samo u slučaju odlične partije odbrane Blue Devilsa protiv Beograđana.

SBB Vukovi i Blu Devilsi će nestrpljivo iščekivati konačni rezultat iz Ljubljane, jer pobeda Novosađana oba tima dovodi u poziciju da se bore za drugo mesto na tabeli i domaći teren u polufinalu. Tada će, u slučaju da pobede, SBB Vukovima u tome pomoći i što ubedljiviji trijumf GAT Dukesa, pa ih na drugo mesto vodi zbir poen razlike sa Dukesima od 26 ili više. Ukoliko pobede Silverhoksi, SBB Vukovi bi mogli i do liderske pozicije, ali bi im za to bila potrebna pobeda još većom poen razlikom.

Mogućnost da se polufinale igra u Hohenemsu je najmanje verovatno, jer Blu Devilsima za drugu poziciju na tabeli odgovara samo pobeda protiv SBB Vukova velikom poen razlikom,uz pobedu GAT Dukesa nad Slovencima visokim skorom. Ukoliko se u obzir uzme i činjenica da su dva startna igrača Austrijanaca povređena i neće uzeti učešće na ovoj utakmici, ostvarenje ovog poduhvata je za njih tim teže. Ipak, oni će tražiti poravnanje skora protiv SBB Vukova, jer u tri utakmice među ovim protivnicima, SBB Vukovi imaju dve pobede, uključujući i onu u finalu 2009. godine.