Živanović presudio, Srbija na korak od Evropskog prvenstva!

1576

Srbija – Holandija 3:0 (0:0, 3:0,  0:0, 0:0)

Stadion u Pesaku. Gledalaca: oko 500.

Kretanje rezultata:

3:0 Ivan Živanović 28 jardi fild gol

Samo još jedan korak deli juniorsku reprezentaciju Srbije od plasmana na Prvenstvo Evrope, posle pobede nad vršnjacima iz Holandije u polufinalu kvalifikacionog tunira u francuskom gradu Pesak, nadomak Bordoa. Za trijumf izabranicima selektora Blaže Bojića bila je potrebna granitna odbrana i samo jedan pogođen fild gol hladnokrvnog Ivana Živanovića u drugoj deonici.

Upravo je kiker Ivan Živanović i proglašen za MVP-a ovog polufinalnog meča, što je bilo donekle i očekivano obzirom da je bio jedini poenter i da je sigurnim šutem odlučio o prolasku u finale.

Osim toga, nijedan tim gotovo da nije ozbiljnije ugrozio protivnički. Vođena je rovovska borba „na sredini terena“, u kojoj je, utisak je, srpski tim mnogo bolje iskoristio šansu. U takvim mečevima, veliku ulogu najčešće igraju greške, a srpski tim gotovo da nije imao one ozbiljnije, koje su mogle da imaju katastrofalne posledice.

Sa druge strane, Holanđani su delovali dekoncentrisano, a čak i kada bi napravili neku ozbiljniju akciju, već u sledećem napadu bi sve pokvarili nekom kaznom, kojih je bilo u izobilju od strane igrača u narandžastim dresovima.

Srpski tim je iskoristio jedini boravak u crvenoj zoni prvi put početkom druge deonice, kada su odlična trčanja Čačanina Nebojše Protića dovela tim u crvenim dresovima do 5 jardi od end zone, ali srpski juniori u tom pokušaju nisu uspeli i da unesu loptu u najbranjeniji deo terena Holanđana. Posle tajmauta, pokušali su naši iz četvrtog pokušaja da dođu do tačdauna, ali je u igri nerava kazna dodatno udaljila od cilja. Ipak, ostavljena je šansa Živanoviću da fild golom od 28 jardi dovede svoj tim do vođstva, što je on i učinio za 3:0, a teško da je iko tada mogao da pretpostavi da će to biti i konačan rezultat utakmice.

Iako je sledeći napad Holanđana krenuo sa njihovih 10 jardi, iako je do kraja poluvremena ostalo nešto manje od dva minuta, ispostavilo se da je bio obećavajući posle nekoliko uspešnih i raznovrsnih trčanja. Povijala se naša odbrana naših u tim trenucima, ali protivnik nije uspevao da održi visok nivo koncentracije tokom celog drajva. Nekoliko kazni vratili su ih dovoljno da se naša odbrana sabere, i na kraju ipak bez većih problema odbrani se od poentiranja Holanđana.

Srbija Holandija juniori2

Prvi napad u drugom poluvremenu imale su “lale”, ali se činilo da se neće proslaviti i da će to biti još jedan u nizu očajničkih pokušaja da se trčanjima probije postavljeni zid. Međutim, trik akcija prilikom izvođenja panta, kada je panter krenuo u trčanje, donela im je ne samo novi prvi daun, već i odličnu poziciju za nastavak napada obzirom da su došli do 30-tak jardi Srbije. Bila je to velika opasnost po srpski tim, defanzivci su bili na najvećem iskušenju od početka meča, ali su odlično reagovali. Holanđani su ponovo bili zaustavljeni. U trećem pokušaju su Holanđani nespretno odigrali, lopta je ispala iz ruku raningbeka, što su srpski defanzivci odlično iskoristili i prigrabili loptu posle fambla otklonivši opasnost.

Vreme je teklo, sve više je bilo saveznik našeg tima, jer jalov i predvidiv napad protivnika nikako nije mogao da se izbori da učini nešto ozbiljnije.

Zbog povrede jednog igrača Holandije, meč je bio prekinut gotovo pola sata 6 minuta pre kraja, pa je postajala bojazan kakav će efekat ostaviti na oba tima iznuđena pauza. Međutim, u ovom meču fenomenalna odbrana je već u prvoj akciji vratila protivnika u minus, pokazavši da su i dalje naoštreni da protivnika ostave na nuli. I zaista, do kraja meča, defanzivci nisu dozvolili protivniku da nijednom ozbiljnije ugrozi, za američki fudbal malih, ali u ovom meču ogromnih tri poena prednosti.

Posle ovog trijumfa, Srbija će u finalu protiv ekipe Francuske imati priliku da ostvari istorijski uspeh i plasira se na Prvenstvo Evrope. Da neće imati lak zadatak govori i vrlo ubedljiva pobeda domaćina ovog turnira, koji je savladao vršnjake iz Italije rezultatom 35:0 (7:0, 14:0, 0:0, 14:0). Finale je zakazano za nedelju, sa početkom od 14,30 časova, uz prenos na ovom linku.