TIM SVETA vs USA: Rangiranje za put u Dalas!

731

Baš kao i ranijih godina, Srpska asocijacija američkog fudbala imaće predstavnika na svetski poznatoj smotri najtalentovanijih svetskih igrača, u okviru događaja Tim Sveta protiv SAD. Posle kampa na kojem će najbolji svetski igrači rođeni između 1995. i 1998. godine pokušati da se nametnu, najboljih 50 nastupiće u 31. januara 2015. godine na meču na Dalas Kaubojs stadionu.

Srpska asocijacija američkog fudbala će o svom trošku poslati najbolje rangiranog igrača na kamp, a svaki od klubova ima pravo da nominuje po dva igrača. Izbor će izvršiti selektor juniorske reprezentacije Blažo Bojić i coordinator za školske i omladinske programe Srđan Ćosić, koji su i izradili kriterijume za rangiranje igrača.

– Siguran sam da imamo kvalitetne juniore koji će nastaviti tradiciju započetu pre 4 godine. Kada pogledamo unazad, igrači koji su učestvovali u programu Razvojnog tima sveta su svi plejmejkeri u svojim ekipama. Tu je igrać koji se izborio za punu stipendiju na akademski vrlo cenjenom programu u Americi, jednog od najboljih evropskih hvatača, startnog centra i raningbeka seniorske reprezentacije, da pomenem samo par njih – rekao je Bojić, a zatim nastavio: – Učestvovanje na ovom događaju je velika čast i prilika da se nekima od vas ispune sportski snovi. To će biti nagrada za ono što ste do sad postigli i motiv svima onima koji dolaze jer će sigurno dobiti svoju šansu.

U prethodnim godinama, na kampu Tima sveta Srbiju je predstavljalo osam igrača, od kojih su neki otputovali o trošku SAAF, dok su neki sami isfinansirali svoj boravak u SAD. Iako nijedan igrač još nije zabaležio učešće na utakmici (2013. i 2014. se nije igrala), učesnici kampa su bili:

2014. Nikola Simović i Djordje Petrović (Wild Boars). 

2013. Mihailo Josović (Vukovi).

2012. Vojislav Milenkovic (Panthers).

2011. Mladen Stojanović, Nemanja Lazarević (Vukovi), Strahinja Stepović (Royal Crowns), Vuk Vučković (trener, Royal Crowns). 

Kriterijumi za izbor juniorskog igrača koji će predstavljati Srbiju i SAAF u programu razvojnog tima, IFAF Tima sveta, zasnivaće se na transparentnosti svih kandidata, sa jedne strane, ali i ujedno diskrecionom pravu selektora juniorske reprezentacije Srbije da izvrši konačan izbor, sa druge strane.

Kriterijumi koji se boduju su petominutni highilight igrača iz poslednje takmičarske sezone (40 bodova), merenja u teretani i na terenu (20 bodova), mišljenje matičnog kluba o igraču, njegovim atletskim sposobnostima, etici i disciplini (15 bodova), mišljenje selektora juniorske reprezentacije (15 bodova) i akademski uspeh u poslednje 2 godine (maksimalno 10 bodova)

Klubovi su dužni da nominacije dostave do 24. novembra, a takođe, svaki igrač koji ispunjava uslove iz kriterijuma može o svom trošku da učestvuje u radu kampa, a informacije može dobiti od matičnog kluba.