Srpski oklopnici danas sa Švajcarcima u Vinterturu (14h)

787

Seniorska reprezentacija Srbije u američkom fudbalu, posle osamnaestočasovnog putovanja stigla je u subotu popodne u Vintertur, nadomak Ciriha, gde će u prijateljskom susretu sa domaćom Švajcarskom praktično započeti ciklus priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, u nedelju, od 14 časova.

Biće ovo odlična prilika za plejadu novajlija koji su dobrim igrama u svojim klubovima zakucali na vrata nacionalne selekcije, a deo nje su postali na šestodnevnim pripremama na Kopaoniku. Jedan od njih je i Petar Goić, risiver niških Imperatora i bivši juniorski reprezentativac.

Mnogo mi je značio sam poziv u reprezentaciju, a kamp na Kopaoniku je za mene bio sjajno iskustvo. Većinu igrača znam odranije, pa mi je samim tim bilo lakše da se uklopim. Ova varijanta sa Švajcarcima mi se više sviđa od prvobitno planiranih Slovenaca. Jedino ostaje žal što nećemo igrati pred našom publikom, jer bi to bio još veći spektakl. Kao i svi u timu, ne samo debitanti, jedva čekam da izađem na teren – rekao je Goić.

Ovaj sport u Švajcarskoj ima gotovo dve deceniju dužu tradiciju nego u Srbiji, ali je u našoj zemlji rapidno napredovao, pa su ova dva sastava približnih kvaliteta.

– Švajcarska dosta ulaže u američki fudbal i ako zaigraju u najjačem sastavu, biće nam vrlo teško. Što se nas tiče, novi igrači su se lako navikli na plejbuk napada, jer je jednostavan i poznat svim srpskim timovima. Moramo da igramo svim srcem, ali i da se čuvamo kazni, jer samo tako možemo do pobede – smatra Goić.

Poslednji put ovi rivali sastali su se u finalu Evropskog prvenstva C grupe, 2012. Godine, kada su „orlovi“ trijumfovali 20:14 i plasirali se u grupu B.

Sa Švajcarcima smo se sastajali dva puta ranije, ali su trenutno, ipak, velika nepoznanica za nas, kao što smo verovatno i mi za njih. I oni i mi smo pretrpeli dosta igračkih i kadrovskih promena u odnosu na prethodni duel, što dobrih,što loših. Dobro je što nam predstoji utakmica sa egal rivalom koji je dovođenjem nekih novih igrača u tim sigurno postao jači nego pre par godina. Mi smo, nažalost, imali određenih kadrovskih problema, ali se nadam da je to prilika za svežu krv koja će istupiti u ovom času i pokazati da Srbija ima na koga da se osloni i u budućnosti – rekao je Nikola Davidović, reprezentativac Srbije iz redova beogradskih Plavih zmajeva.

Gorostasni ofanzivni linijaš složio se da su Švajcarci u ovom trenutku prikladiniji rival od Slovenaca.

– Siguran sam da će biti daleko opasniji i uigraniji tim od Slovenaca, pogotovo što su domaćini i što su sigurno i više nego željni osvete za finale za koje su unapred mislili da su osvojili 2012. godine. Plejbuk se nije mnogo menjao u odnosu na protekla dva Evropska prvenstva, ali imamo i novih akcija koje bi trebalo da nam pospeše uspešnost i verujem da i itreneri i igrači jedva čekaju da izađu na teren. Pripreme su bile kratke, ali mislim da su momcima značile mnogo i zbog upoznavanja sa „rukijima“ i zbog očuvanja timskog duha, pored, naravno, uigravanja – zaključio je Davidović.