REČ DC: Ne odustajemo od filozofije uspešne odbrane

714

Odbrana Srbije je u rukama Predraga Durlića – Vujića, defanzivnog koordinatora našeg nacionalnog tima i trenera Pančevo Panthersa, koji će sa ostalim asistentima po pozicijama voditi ovaj deo tima u predstojećem duelu sa Švajcarcima 19. oktobra u Vinterturu, nadomak Ciriha. Durlić je i prošle sezone imao istaknutu ulogu u nacionalnom timu Srbije, na Prvenstvu Evrope B grupe u Milanu, kada je dobio i javne pohvale tadašnjeg selektora Šona Embrija, pa je i na prethodnom seniorskom kampu na Kopaoniku, u periodu od 10. do 15. septembra, svo svoje znanje i iskustvo stavio u funkciju nacionalnog tima.

U želji da što je moguće bolje iskoriste boravak na srpskoj planinskoj lepotici, pored vremena na terenu, stručni štab na čelu sa glavnim trenerom Džordžom Šarčevićem, proveo je sate na trenerskim sastancima, na kojima su pregledavani snimci sa prethodnih treninga sa ciljem da se isprave uočene greške. Kako bi široj javnosti približio rad odbrane tokom priprema, Predrag Durlić – Vujić je odgovarao na pitanja za naš sajt.

Da li ste zadovoljni odrađenim pripremama?

– U datim okolnostima jesam. Radio sam sa sjajnim trenerima. Imali smo posvećenu grupu igrača, odradili planirano, a i vreme nas je poslužilo. Međutim, jedna stvar me posebno raduje. Od 2008. sam u reprezentaciji, prvo kao trener lajnbekera, a od prošle godine kao koordinator. Za šest godina smo prošli ogroman put. Nivo fudbala, shvatanja igre i treniranja  je mnogo viši, kao što je i pristup igrača ozbiljniji. Od petka do nedelje smo u kontinuitetu odradili veoma intenzivne treninge. Radilo se i igralo  čvrsto, a opet bez ijedne ozbiljnije povrede. Utisak je da naš fudbal i dalje napreduje i nadam se da će to i meč sa Švajcarcima da potvrdi – rekao je popularni “Bob”.

U timu je dosta novih igrača, kako su se uklopili? Da li vas je neko posebno prijatno iznenadio?

– Za razliku od prethodne dve godine, kada smo imali manje-više istu ekipu, ove smo, što s namerom, što zbog otkaza, imali i iskoristili priliku da pružimo šansu nekim novim igračima. To uopšte nije loše imajući u vidu da nas već na proleće čekaju takmičarski mečevi. Par igrača se nametnulo, ali ne bih o imenima još uvek.

Predrag Durlic Vujic - 1

Da li ste zadovoljni celokupnom odbranom?

– Moram da budem. Ne postoji drugi način. Oni koje okupimo su uvek i oni najbolji. Ne postoji nijedna druga ekipa ili druga grupa igrača od one koju spremate i uigravate. Prvo – rad s tim momcima je pravo uživanje, drugo – okupili su se oni koji su stvarno posvećeni celoj priči i iz iskustva znam da će biti oni pravi čim krene lopta – smatra Durlić-Vujić.

Koliko se plejbuk promenio u odnosu na Evropsko prvenstvo?

– Ne bih ja o tome detaljno. Generalno je selektorova želja da nastavimo tamo gde smo stali. Mislim da većina i ne zna da smo prošle godine imali najbolju odbranu na prvenstvu. Protivnici su protiv nas osvajali najmanje jardi, imali smo najbolji procenat odbranjenih trećih pokušaja itd.. Zanimljivo je, na primer, da je čak i Danska u meču sa nama uzela manje jardi od našeg napada. Plejbuk jesmo menjali u smislu da se spremamo za samo jedan meč, a ne za prvenstvo, ali nema potrebe odustajati od filozofije koje je do sada davala rezultate.

Umesto prvobitno planiranih Slovenaca igraćete sa Švajcarcima. Koja je po vama bolja opcija u ovom trenutku?

– Švajcarska svakako. Odličan reper da vidimo gde se nalazimo u odnosu na pre dve godine. Mada mi je krivo što smo propustili priliku da posle dosta godina igramo pred svojom publikom.

Koliko znate o igri Švajcaraca u napadu i generalno o njihovom jigri?

– Samo ono što sam video 2012 u Sent Galenu i Hohenemsu. Potrudićemo se da u narednom periodu dobijemo još informacija.

Predrag Durlic Vujic - 2

Imali ste dosta problema sa povredama i otkazivanjima, da li je neka pozicija deficitarna?

– Sekondari nam je manje više isti, prošlogodišnji starteri su tu i to je trenutno jedini deo tima koji ne zadaje glavobolju. U frontu smo imali mnogo otkaza. Međutim, ni to nije bilo dovoljno, već je lajnbekere krenula loša sreća još od trajauta, gde se povredio Aleksandar Anđelković. Onda su se na kampu redom povređivali apsolutno, svi sem Vrbića iz Niša, koji je sa nama bio samo samo dva dana. On se oženio za vikend i eto koristim priliku da mu čestitam u ime celog tima ovde. Dakle, bili smo prinuđeni da radimo sa defanzivnim endovima kao lajnbekerima, da čak Nikolu Anđelkovića trajno prekomandujemo. U nedelju smo posle posete legendarnom Voji iz Kruševca ipak imali Jovanovića i Kolakovića, ali se zato povredio Dokić. Defanzivna linija je takođe deo tima koji mora mnogo bolje. Linija je uvek bila srce naše odbrane i samim tim veliki je izazov pred trenutnom postavom da opravda očekivanja.

Ko se od mladih igrača istakao i najavio da bi mogao u narednim godinama da bude nosilac tima?

– Prvo bi morali da definišemo šta je mlad igrač. Mi tu po mom mišljenu grešimo, međutim to je ozbiljna tema, ali za neku drugu priliku. I ranije smo u reprezentaciji imali izuzetne potencijale i verujte mi da većina njih danas uopšte i ne igra fudbal. Trenutno bih mogao da govorim samo o Đorđu Petroviću kao mladom igraču koji bi u budućnosti mogao da bude jedan od najvažnijih šrafova odbrane, ali ni njega ovoga puta nema zbog povrede. Na kampu se pojavilo dosta dobrih novajlija, međutim niko se od njih još uvek ne nameće na način na koji bi možda mi to želeli. S druge strane generacija koja je igrala prošle dve godine još uvek može dosta da pruži. Pričam o odbrani naravno. Pravi odgovor na ovo pitanje ćemo imati posle utakmice. Jedno su treninzi, a sasvim drugo ono što se desi kada sve to krene uživo – zaključio je Durlić-Vujić.