REČ SELEKTORA: Reprezentacija kao pokretač razvoja

813

Završen je pripremni kamp reprezentacije Srbije, koja će 19. oktobra u gostima da odigra prijateljsku utakmicu sa nacionalnim timom Švajcarske, pa smo iskoristili priliku da sa selektorom našeg tima, Džordžom Šarčevićem, popričamo o njegovim impresijama.

Za Šarčevića se može reći da je jedan od retkih koji se mogu smatrati vezivnim tkivom većine reprezentativnih aktivnosti našeg nacionalnog tima, obzirom da je manje ili više prisutan u izabranoj selekciji od 2007. godine i prvog zvaničnog takmičarskog nastupa Srbije, tada na Evropskom prvenstvu C grupe u Austriji. Bio je član stručnog štaba i na svim narednim odigranim zvaničnim takmičenjima, posle Austrije i na narednom (2012. godine) u Austriji i Švajcarskoj, na kojem je srpska reprezentacija osvojila prvo mesto i plasman u B grupu evropskih selekcija, da bi zatim asistirao Šonu Embriju u Milanu 2013. godine.

Šarčević je tokom koledža igrao levog ofanzivnog tekla za Prinston, gde je čuvao tadašnjeg kvoterbeka Džejsona Gereta (trener Dalas Kaubojsa). Do sada je, zbog takvog iskustva, uglavnom bio zadužen za rad sa ofanzivnom linijom, ali mu je ove sezone Upravni odbor Srpske asocijacije američkog fudbala poverio znatno odgovorniju dužnost – da kao glavni trener predvodi naš nacionalni tim.

Dzordz Sarcevic1

– Kada sam pre desetak godina došao u Srbiju, bio sam najpre iznenađen kada sam video da tu postoji grupa ljudi koja igra bez opreme. Nisu znali osnove, nisu znali da obaraju, radili većinu stvari na potpuno pogrešan način. Međutim, kada se setim tog vremena, evidentno je napravljen ogroman napredak. Na ovom kampu, gotovo da niko nema problema sa osnovama, razumevanjem igre. Sve je na znatno višem nivou nego tada, treneri imaju mnogo više znanja i spremni su to da prenesu na igrače. Definitivno je ceo sport podignut na znatno viši nivo – prva su zapažanja Šarčevića.

Gotovo svi učesnici pripremnog kampa, koji je održan od 10. do 15. septembra u hotelu “Junior” na Kopaoniku, složili su se da se za utakmicu sa Švajcarskom pripremaju kao da nije u pitanju prijateljski meč.

– Raditi sa nacionalnom timu u američkom fudbalu, nije zahvalan posao. Prvo, nije moguće igrati prijateljske utakmice, jer u ovom sportu, ako ne igraš punom snagom, ako se štediš ili usporiš u nekoj akciji, postoji velika mogućnost da se povrediš. Osim toga, za razliku od drugih sportova, teško je uklopiti ekipu iz nekoliko različitih klubova u jednu celinu za samo nekoliko dana. Za razliku od fudbala ili košarke, ovde je neophodno postići mnogo viši nivo koordinacije, tajminga ili komunikacije nego u drugim sportovima. Mnogo je lakše raditi u klubovima – istakao je Šarčević.

U odnosu na tim koji je igrao na Evropskom prvenstvu B grupe u Milanu prošle godine, veliki broj je novih igrača. Zbog toga se postavlja pitanje da li će ovaj tim nastaviti kontinuitet prethodnog.

– Drugačiji je cilj u odnosu na prošlu godinu, obzirom da igramo samo jednu utakmicu. Moja namera je da napravimo jednostavan napad, uprošćene formacije, zbog kratkog roka za pripreme. Ne želimo da zbog toga dođemo u situaciju da se zbog komplikovanog plej buka zbunimo u svim linijama na ovom meču. Drugačije bi moralo da bude da imamo aktivnost turnirskog tipa, gde bismo morali da igramo više mečeva. Što se tiče odbrane, tu ćemo nadograditi ono što je rađeno u prethodnom periodu. Prilično će ličiti na ono što smo igrali u Milanu – objasnio je Šarčević.

Dzordz Sarcevic

Na ovom kampu pojavili su se igrači iz 10 različitih timova iz Srbije. Time je, kako tvrdi Šarčević, postignut jedan od ciljeva koje je postavio pošto je preuzeo nacionalni sastav.

– Da bi se sport proširio u Srbiji, to je jedna od bitnijih stvari , jer nije dobro da, recimo, Vukovi i Wild Boarsi dobijaju sve utakmice sa 40:0. Evidentno je da se svuda podigao nivo fudbala. Nama je prioritetno da utakmicu sa Švajcarskom spremimo na najbolji mogući način, ali je sekundarni cilj bio i da pronađemo najbolje igrače iz Srbije, a ne samo iz Beograda, Kragujevca i Novog Sada. Momcima koji su došli na kamp sigurno će mnogo značiti iskustvo, koje će preneti u svoje klubove. Na taj način će reprezentacija biti pokretačka snaga koja bi trebala da pomogne da se podigne nivo fudbala u Srbiji.

Kao jedan od problema sa kojim se nacionalni tim u Srbiji susreće, definitivno su skil pozicije – smatra Šarčević.

– To nam je drugi dugoročni cilj, da razvijemo kvoterbekove, raninbekove i hvatače. Klubovi na “skill” pozicijama uglavnom dovode strance, koji dominiraju statistikama. To je problem, ali mi moramo da se suočimo sa tim.

Šarčević ima veliko poverenje u svoj stručni štab. Veliku slobodu dao je ofanzivnom koordinatoru Aleksandru Ristiću i defanzivnom koordinatoru Predragu Durliću Vujiću, što je bilo vidljivo ne samo na terenu, već i na trenerskim sastancima.

To nam je treći strateški cilj, kojem se kroz reprezentaciju možemo približiti. Treneri koji su u nacionalnom timu su odlični, spremni su za stalno usavršavanje i nisu zadovoljni trenutnim nivoom, što je odlično. Verujem da već 2015. godine, za reprezentativne aktivnosti, moćićemo da se oslonimo u potpunosti na srpski stručni štab. Skoro sam siguran da će oni biti sposobni da takvo takmičenje iznesu na najbolji način.

Stručni štab se na samom kampu susreo sa problemima sa povredama igrača, naročito na poziciji lajnbekera, zbog čega je na teren morao i najpre projektovani trener Predrag Šćekić. Razlog tome se može naći i u nedovoljno dobro pripremljenom terenu za treniranje, ali i činjenici da je sezona davno završena.

– Iako sam znao da je sezona završena i da će mnogi koristiti letnji period za odmor, bio sam prijatno iznenađen rezultatima na testiranjima. Svi su bili spremni da rade od prvog dana. Otkazivanje Slovenaca nam je napravilo problem, jer je sada kamp mesec dana pre utakmice, umesto da bude nekoliko dana pre zakazanog termina. Zato je sada na igračima da održe formu i dođu spremni za utakmicu. Biće teško, zbog obaveza igrača oko škole, posla, ali to je izazov koji zajedno moramo da prebrodimo. Unapred znamo da neće biti lako.

Reprezentacija Srbije kamp Kopaonik

Pomenuli ste otkazivanje Slovenaca. Kako je to uticalo na tim?

– Bili smo razočarani kada smo čuli da su otkazali, ali nekoliko dana nismo znali da li ćemo uopšte igrati utakmicu. Međutim, spremali smo se kao da hoćemo, jer smo znali da SAAF radi na pronalaženju protivnika. Švajcarci su dobar protivnik, sa kojim smo se susretali do sada i sa čijim kvalitetom smo upoznati i sigurno je da ćemo iz još jednog susreta sa njima imati veću korist nego što bi to bio slučaj da su nam rivali Slovenci. To što ćemo putovati tri dana nije nepoznato sa starije igrače u reprezentaciji, ali će biti lepo iskustvo za mlađe, pa verujem da će svi biti vrlo motivisani da se prikažu u najboljem mogućem svetlu. 

U odsustvu prvog kvoterbeka Rastka Jokića, koji je zbog privatnih obaveza morao da otkaže, šansu će najverovatnije dobiti David Lukić Hanomihl, kome će podrška biti dvojica takođe talentovanih kvoterbeka Branislav Fekete i Lazar Pejković.

– Svima će im to biti vatreno krštenje, ali moraju da pokažu šta mogu. David mora u međunarodnoj konkurenciji da odraste. Dobiće iskustvo, baš kao i druga dvojica, samim prisustvom na ovom meču. David poznaje dosta igrača u napadu od ranije. Ne možemo da kukamo što tu nisu neki igrači, jednostavno kao tim moramo da prevaziđemo njihovo odsustvo. Verujem da David može da iznese ovu reprezentaciju, ali i da sva trojica imaju dovoljno kvaliteta. Značiće im iskustvo, učiće i kao igrači će da rastu posle svakog trenutka provedenog u reprezentaciji – zaključio je Šarčević.

Fotografije sa kampa reprezentacije Srbije na Kopaoniku, možete pogledati u galeriji na našoj zvaničnoj facebook strani.